RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Elkoms | Designing, Engineering, Consulting

KATASTROFA: Srpski bacač granata RBG M11 u rukama mudžahedina u Siriji?

Na sajtu Defence blog pojavile se fotografije koje prikazuju islamističke pobunjenike u Siriji (Safwa Islamic Brigade & Suqur al-Shamal), kako koriste srpske ručne bacače granata u borbama protiv regularnih sirijskih jedinica.

Inače ovaj bacač se nalazi u ponudi kompanije "Yugoimport SDPR" J.P. i verovatno je bio deo paketa koji je isporučen Saudijskoj Arabiji 2014.godine, čiju sadržinu je kasnije ova država prosledila terorističkim grupama pod njenom kontrolom u Siriji.
O ovoj temi je krajem 2015.godine iscrpno pisao i vojno-politički komentator gosp. Miroslav Lazanski, koji je pored Saudijske Arabije naveo i neuralgičnu post-Gadafijevsku Libiju kao potencijalno krajnje odrediše našeg naoružanja.


Tada je spominjana kompanija „CPR Impeks” iz Beograda, koja je pokušala da izveze u Saudijsku Arabiju 10.000 naših pušaka M-70, 40 višecevnih raketnih bacača M-63 „plamen” od 128 mm. 12.000 „zolja”, 3.500 „osa”, 100 protivavionskih topova M-55/3, 200 miliona metaka kalibra 7,62 mm….

Srpski bacač granata RBG 40mm/6 M11 predstavlja lako pešadijsko oružje, koje funkcioniše na revolver principu. Služi za neposrednu vatrenu podršku pešadijskim trupama na zemlji.

Sa njim mogu da budu opremljene taktičke jedinice ranga pešadijskog voda, ili specijalne izviđačko-diverzantske grupe.


Doboš oružja se puni sa 6 granata u kal.40mm. Za nišanjenje koristi refleksni „red dot“ nišan koji je montiran na „Piccatiny“ šinu.

Oružje je veoma lagano za manipulaciju i vrlo efikasno u borbi, posebno protiv neprijateljske žive sile i lako-oklopljenih borbenih sredstva.Njegov efektivni domet se procenjuje na 400m.

Maksimalna dužina bacača je 825mm, dok masa praznog iznosi oko 6 kg. Koristi municiju u kal.40mm (40x46mm).

Izvor: BorbeniEfektivi.rs / Foto: Printscreen
 
20.03.2017 22:43

 

Pročitajte još i ...

KOJI SMO MI PAPANI Kasnije u penziju zbog dužeg životnog veka i manje mladih?! KOJI SMO MI PAPANI Kasnije u penziju zbog dužeg životnog veka i manje mladih?!

Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta, navodi da se starosna granica za odlazak u penziju pomera jer je životni vek ljudi duži, ali i zbog demografskog trenda da se u Srbiji ...

ZASTOJ Zbog narkomana i pijanca (BMW) izgubio veliku lovu! ZASTOJ Zbog narkomana i pijanca (BMW) izgubio veliku lovu!

Zbog zastoja od 40 minuta, izazvanog nedisciplinom dvojice radnika, fabrika "BMW" u Minhenu izgubila je milion evra.Dvojica radnika pušili su džoint tokom pauze u garderobi. Vratili su se na posao ...

ANALIZA MEDIJA: N1 negativno o Vučiću, Pink negativno o opoziciji! ANALIZA MEDIJA: N1 negativno o Vučiću, Pink negativno o opoziciji!

Predsednički kandidat vladajuće većine i aktuelni premijer Aleksandar Vučić privlači veliku pažnju elektronskih medija. On je najzastupljeniji u televizijkim programima sa 26,48 odsto vremena, pokazuje analiza Agencije za praćenje i ...

Loading the player...