RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Elkoms | Designing, Engineering, Consulting

A SAVAMALA? Srbija smanjila broj neizvršenih presuda suda u Strazburu!

Srbija je smanjila broj neizvršenih presuda Evropskog suda za ljudska prava i više nije među prvih 10 zemalja sa najvećim brojem neizvršenih presuda, ali i dalje predstoji izvršenje presude u slučaju nestalih beba, rečeno je na zasedanju Komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za pravosuđe i ljudska prava.

Srbija usmerava svoje aktivnosti na mere za brzo izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i do sada je izvršeno 410 tih presuda, izjavila je vd zamenik pravobranioca - zastupnika Srbije pred tim sudom Nataša Plavšić.


Ona je precizirala da su 2016. izvršene presude u 111 predmeta, a ove godine 41 presuda, dodajući da je za izvršenje presuda sastavljeno više akcionih planova.

Kao primer je navela pet akcionih planova za predmet nestalih beba.

Pripremljen je i predlog zakona za izvršenje presude u tom slučaju koji je u skupštinskoj proceduri, rekla je ona.

Nekadašnji sudija Evropskog suda za ljudska prava Dragoljub Popović je podsetio da se taj sud ne bavi izvršenjem svojih presuda već je to na državama članicama Saveta Evrope.

On je rekao da je učestvovao u donošenju presude u slučaju nestale bebe u martu 2013. godine, odnosno u predmetu Zorica Jovanović protiv Srbije, kada je utvrđeno da država nije pružila roditeljima informacije o preminulom novorođenom detetu 1983. godine.

Popović je rekao da je sud odložio razmatranje svih sličnih predmeta protiv Srbije do izvršenja te presude.

Izvršenje ove presude je mnogo teže nego što izgleda iako vlada Srbije pristaje na izvršenje jer je problem kompleksan pošto je to bila raširena pojava koja se proteže kroz decenije.

Glavna teškoća je patnja tih ljudi koji ne znaju šta se desilo sa njihovom decom, a presuda im daje pravo da to saznaju, rekao je on.

"Izvršenje presuda suda u Strazburu ima značajne posledice jer se kroz njih usmeravaju reformski koraci u društvu", izjavio je pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović.

Pažljivim izučavanjem presuda se smanjuje broj predmeta protiv Srbije pred tim sudom, rekao je on.

Izvor: FoNet / Foto: FREDERICK FLORIN - AFP
 
19.05.2017 14:36

 

Pročitajte još i ...

Steve Jobs (2015) sa prevodom Steve Jobs (2015) sa prevodom

Opis filmaNovi film o neverovatnom vizionaru donosi nam zanimljive događaje koji su se događali iza pozornice pre lansiranja tri velika proizvoda, završavajući s predstavljanjem iMac-a 1998. godine.Novi Steve Jobs vodi nas iza ...

The Boss Baby (2017) sa prevodom The Boss Baby (2017) sa prevodom

Opis filmaU filmu The Boss Baby (Mali šef), beba koja nosi odijelo i aktovku udruži se sa svojim sedmogodišnjim bratom s ciljem da zajedno zaustave izvršnog direktora Puppy Co.Informacije:Reziser: Tom ...

ISPRANI MOZGOVI: Napadač iz Mančestera zvao majku da se oprosti! ISPRANI MOZGOVI: Napadač iz Mančestera zvao majku da se oprosti!

"Libijska antiteroristička jedinica" saopštila je danas da je osumnjičeni za bombaški napad u Mančesteru nekoliko sati pre napada pozvao majku i zatražio oproštaj.Portparol jedinice Ahmed bin Salem rekao je da ...

Loading the player...