RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Hotel Boka London

AKTUELNO: Mađarska i Poljska rekle ne LGBTIQ

Mađarska i Poljska vlada nisu prihvatile zajedničko saopštenje ministara za zapošljavanje i socijalna pitanja "Evropske unije" čiji je cilj promocija jednakosti polova u digitalnoj eri zbog prigovora na referencu na "LGBTIQ", skraćenicu koja treba da pokrije ceo spektar gej, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih, kvir i rodno neopredeljenih osoba.


Pošto oko toga nije postignuta jednoglasnost, a zemlje "EU" su izrazile revolt rekavši da više neće tolerisati postupke Varšave i Budimpešte, Austrija je, kao predsedavajuća Saveta "EU", usvojila tekst u koji je uključena referenca "LGBTIQ", premda on nema zakonsku težinu koju imaju formalni zaključci Saveta "EU".

To je ishod koji nikoga nije ostavio zadovoljnim i dodatno je bacio svetlo na sve veći razdor u pogledu pitanja fundamentalnih vrednosti koji je odelio Poljsku i Mađarsku od ostatka bloka.

Obe zemlje su suočene sa takozvanim disciplinarnim procedurama Člana 7. zbog toga što su navodno narušile demokratske norme "EU".

"Evropska komisija" traži da Poljska bude sankcionisana zbog kontroverznih promena u pravosudnom sistemu zemlje, dok je, s druge strane, "Evropski parlament" Mađarsku optužio za podrivanje nezavisnosti sudstva, slobode izražavanja i prava manjina.

Parlament je u optužbu protiv Mađarske uključio i korupciju i loš tretman migranata i izbeglica.

Poljska i mađarska vlada su odbacile ove optužbe i insistiraju na tome da njihovi stavovi većinom odražavaju vrednosti njihovih konzervativnih društava. 

Ali ponovni pokušaji ove dve vlade da ublaže značaj pitanja čiji je cilj zaštita rizičnih grupa su razbesneli zemlje "EU" koje smatraju da Varšava i Budimpešta zagovaraju diskriminaciju manjina i neopravdano zanemarivanje osnovnih ljudskih prava.

„Inkluzija i jednakost "LGBTIQ" populacije su osnovne vrednosti naše Evropske unije“, rekao je holandski ministar za zapošljavanje i socijalna pitanja Vouter Kolmes i naglasio da je to mesto gde on „povlači liniju“ i da nikada „neće ugroziti te principe“.

„To nije pitanje za diskusiju i nikada nije ni trebalo da bude dovedeno u pitanje u bilo kojoj zemlji članici. Sada sam srećan zato što je referenca u tekstu“, kaže Kolmes.

Neke zemlje "EU" su tvrdile da se Austrija, koja predsedava Savetom "EU", prva priklonila primedbama Mađarske i Poljske i predložila alternativni tekst iz kojeg je bila izbačena referenca LGBTIQ, a umesto nje su korišćene nejasne odrednice poput „genetskih karakteristika“ i „seksualne orijentacije“.

Portparolka austrijskog predsedništva Savetom EU Vera Pirerfelner kaže da ove pritužbe nemaju osnova zato što je u originalni predlog Austrije bila uključena referenca LGBTIQ, koja se našla i u finalnoj, usvojenoj, verziji teksta. „Rasprava je bila veoma teška u početku.

Očigledno je da postoje zemlje koje imaju problema sa spominjanjem LGBTIQ. Trudili smo se da pronađemo zajednički jezik, ali ako postoje zemlje članice koje ugrožavaju te napore, mislim da nije pravedno da se to projektuje na predsedavajuću zemlju“, rekla je Pirerfelner.

Tekst koji je Austrija usvojila poziva zemlje "EU" da „podržavaju mlade ljude u osnaživanju njihovih digitalnih sposobnosti i samopouzdanja pri korišćenju digitalnih tehnologija.

Kao i u poboljšavanju njihove onlajn i pismenosti u pogledu društvenih mreža tako što će preduzeti korake ka stvaranju i održavanju inkluzivnog, bezbednog i nediskriminišućeg onlajn prostora za sve, uključujući i mlade iz nižih socioekonomskih slojeva, mlade koji pripadaju etničkim manjinama uključujući Rome, mlade osobe sa invaliditetom, mlade u ruralnim područjima, mlade migrante i mlade "LGBTIQ" osobe“.


Ostatak pročitajte klikom - OVDE

 
20.12.2018 07:08

 

Pročitajte još i ...

Laptop sa šest najopasnijih malvera prešao milion dolara na aukciji Laptop sa šest najopasnijih malvera prešao milion dolara na aukciji

Laptop koji sadrži šest najopasnijih malvera – WannaCry, BlackEnergy, ILOVEYOU, MyDoom, SoBig i DarkTequila – i koji se prodaje kao umetničko delo pod nazivom “The Persistence of Chaos“.Pojavio se 16. ...

Apple indirektno potvrdio tri nova iPhone modela Apple indirektno potvrdio tri nova iPhone modela

Apple je zvanično objavio brojeve modela za iPhone 11, iPhone 11 Max i iPhone XR2, koji nose oznake A2111, A2160, A2161, A2215, A2216, A2217, A2218, A2219, A2220, A2221 i A2223, ...

Južna Koreja: Evolucija kao inspiracija za vojne robote Južna Koreja: Evolucija kao inspiracija za vojne robote

Vojni roboti koji podražavaju ponašanje zmija, ptica i insekata podsećaju na scene iz serije “Black Mirror“, a eksperti tvrde da su baš oni budućnost vojne robotike.Roboti koji podražavaju ponašanje životinja ...

Loading the player...