RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Hotel Boka London

Amazon planira da lansira hiljade Internet satelita

Amazon se priprema da lansira nekoliko hiljada satelita u nisku Zemljinu orbitu, kako bi obezbedio pristup Internetu širom planete.

Cilj njihovog projekta, koji je nazvan „Project Kuiper“ je da se u orbitu postavi 3.236 satelita koji bi pokrili oko 95% globalne populacije.


Detalji kada će se to desiti i kada će ova mreža satelita postati aktivna, kao i koliko će sve to koštati za sada nisu poznati.

Ovo, naravno, nije prva velika kompanija koja želi da obezbedi globalni Internet na takav način.

SpaceX-ova Starlink mreža sastojaće se od oko 12.000 satelita, dok je OneWeb već lansirao svoj prvi 5G satelit u februaru ove godine.

Zvaničnici iz Amazona svesni su konkurencije, ali smatraju da je „Project Kuiper“ nova inicijativa sa takvom konstelacijom satelita u orbiti da će omogućiti velike brzine Interneta uz minimalnu latenciju, koja će biti dostupna gotovo svim ljudima na planeti.

Radi se o dugoročnom projektu koji će obezbediti brzu Internet konekciju desetinama, pa i stotinama miliona ljudi koji do sada nisu imali priliku da ga koriste.

Tom prilikom su pozvali i ostale kompanije koje dele istu ideju da im se pridruže u ovom velikom projektu.

Ova objava samo je još jedna u nizu koji ukazuje da Amazon ozbiljno radi na tom projektu.

U novembru su najavili izgradnju 12 zemaljskih stanica širom sveta koji će služiti za komunikaciju i razmenu podataka sa satelitima.

Od tada je i Blue Origin, druga kompanija Džefa Bezosa, pomagala Telesat-u da preko New Glenn rakete podigne i uspostavi svoju mrežu internet-povezanih satelita.

Izvor: Engadget
 
08.04.2019 05:31

 

Pročitajte još i ...

iPad zaključan na 48 godina, i kako ga brzo otključati iPad zaključan na 48 godina, i kako ga brzo otključati

Apple uređaji imaju bezbednosni sistem koji će ih privremeno zaključati, ukoliko se više puta unese pogrešna šifra.Svaki naredni neuspešan pokušaj rezultovaće produženjem vremena pre nego što je uređaj moguće otključati.To ...

Media Jam hakaton: Podkast u Srbiji, novi medijski prostor! Media Jam hakaton: Podkast u Srbiji, novi medijski prostor!

Medijsko tržište u Srbiji može da ima velike koristi od podkasta – audio i video forme sadržaja koja se globalno širi, a postaje sve popularnija kod mlađe publike u Srbiji.Tim ...

Google planira dodatak blokiranju nesigurnih preuzimanja sadržaja Google planira dodatak blokiranju nesigurnih preuzimanja sadržaja

Google je predložio dodatak za automatsko blokiranje preuzimanja sadržaja sa nesigurnih web-sajtova, a u okviru budućih verzija Chrome pretraživača.To znači da korisnici, između ostalog, neće moći da preuzimaju sadržaje koji ...

Loading the player...