RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Hotel Boka London

Amazon planira da lansira hiljade Internet satelita

Amazon se priprema da lansira nekoliko hiljada satelita u nisku Zemljinu orbitu, kako bi obezbedio pristup Internetu širom planete.

Cilj njihovog projekta, koji je nazvan „Project Kuiper“ je da se u orbitu postavi 3.236 satelita koji bi pokrili oko 95% globalne populacije.


Detalji kada će se to desiti i kada će ova mreža satelita postati aktivna, kao i koliko će sve to koštati za sada nisu poznati.

Ovo, naravno, nije prva velika kompanija koja želi da obezbedi globalni Internet na takav način.

SpaceX-ova Starlink mreža sastojaće se od oko 12.000 satelita, dok je OneWeb već lansirao svoj prvi 5G satelit u februaru ove godine.

Zvaničnici iz Amazona svesni su konkurencije, ali smatraju da je „Project Kuiper“ nova inicijativa sa takvom konstelacijom satelita u orbiti da će omogućiti velike brzine Interneta uz minimalnu latenciju, koja će biti dostupna gotovo svim ljudima na planeti.

Radi se o dugoročnom projektu koji će obezbediti brzu Internet konekciju desetinama, pa i stotinama miliona ljudi koji do sada nisu imali priliku da ga koriste.

Tom prilikom su pozvali i ostale kompanije koje dele istu ideju da im se pridruže u ovom velikom projektu.

Ova objava samo je još jedna u nizu koji ukazuje da Amazon ozbiljno radi na tom projektu.

U novembru su najavili izgradnju 12 zemaljskih stanica širom sveta koji će služiti za komunikaciju i razmenu podataka sa satelitima.

Od tada je i Blue Origin, druga kompanija Džefa Bezosa, pomagala Telesat-u da preko New Glenn rakete podigne i uspostavi svoju mrežu internet-povezanih satelita.

Izvor: Engadget
 
08.04.2019 05:31

 

Pročitajte još i ...

TETRIS ove nedelje slavi 35-ti rođendan! TETRIS ove nedelje slavi 35-ti rođendan!

Jedna od najpopularnijih igara svih vremena, Tetris, ove nedelje puni 35 godina.Originalna verzija ove igre objavljena je 6. juna 1984. godine, a do današnjeg dana prodata je u više od ...

Jaguar Land Rover razvija volan koji promenom toplote navodi na pravac Jaguar Land Rover razvija volan koji promenom toplote navodi na pravac

Proizvođači automobila istražuju svaki mogući način da spreče ometanja tokom vožnje, a najnovija ideja dolazi od Jaguar Land Rover-a (JLR).Kompanija luksuznih automobila razvila je nešto što naziva „senzorskim volanom“ koji ...

Netflix: Budućnost televizije ili skorašnji kraj? Netflix: Budućnost televizije ili skorašnji kraj?

Tokom 2018. godine polovina građana SAD-a, koji pripadaju starosnoj grupi između 22 i 45 godina, odustalo je od kablovske televizije, a oko 35 miliona domaćinstava je učinilo isto u protekloj ...

Loading the player...