RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava spisak programa

BAKIR IZETBEGOVIĆ: (Tanjug) plasirao lažnu vest i izvrće činjenice!?

Delove intervjua kojeg je član "Predsedništva" Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović dao nemačkom "Dojče vele"-u novinska agencija "Tanjug" prenela je netačno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu suštinu izjave, navodi se u saopštenju iz Kabineta člana "Predsedništva" BiH Bakira Izetbegovića.

Tako prenesena informacija izazvala je seriju neprimerenih i predimenzioniranih reakcija, navodi se u saopštenju i dodaje da je uredništvo "Tanjug"-a iz Kabineta člana "Predsedništva" BiH upozoreno da informacija koju su preneli "ne odgovara istini, u šta se lako uveriti pregledavanjem videointervjua koji je dostupan celokupnoj javnosti".

Umesto da isprave očiglednu "lažnu vest koju su plasirali, iz "Tanjug"-a su nastavili da obmanjuju javnost, izvrću činjenice i plasiraju nove neistine", dodaje se."Time je postalo jasno da "Tanjug" nije slučajno pogrešio, nego da iza svega stoji nečija namera da se naruše odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije i baci senka i kreira loša atmosfera uoči posete "Predsedništva" BiH Beogradu", zaključuje se u saopštenju.

U juče objavljenom intervjuu za "Dojče vele" Izetbegović je rekao da je što se njega tiče Kosovo do sada trebalo da bude priznato, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH.

Upitan da sa "da" ili "ne" odgovori da li će BiH u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo Izetbegović je rekao: "Nadam se da".

Agencija "Tanjug" i većina beogradskih medija Izetbegovićev odgovor preneli su sa “Da".

Redakciji "Tanjug"-a se, međutim, juče javio savetnik za informisanje u Izetbegovićevom kabinetu koji je s pravom ukazao da je Izetbegovićev odgovor, precizno, bio: "Nadam se da da".

Jasno je, naime, da bez saglasnosti ostala dva člana "Predsedništva" BiH, posebno bez srpskog člana "Predsedništva" BiH, zvanično Sarajevo tu odluku ne može da donese, što potvrđuje i Izetbegović, u istom intervjuu, rekavši: "Ukoliko se srpski predstavnici u BiH tome i svemu drugome suprotstave, odluke nema".

"Tanjug" je, međutim, naveo da odgovor Izetbegovića na pitanje da li će BiH priznati Kosovo - "nadam se" - jeste neprecizno prenet sa "da", ali je njegov politički stav po tom pitanju verno prenet, s obzirom na njegovu izjavu da je BiH i dosad trebalo da prizna Kosovo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da je izjava Izetbegovića o Kosovu kompleksna izjava sa dalekosežnim posledicama koju treba sagledati na veoma ozbiljan način.
SDA: Dobro poznata haranga kao iz 90-tih


Stranka Bakira Izetbegovića, "Stranka demokratske akcije" (SDA) osudila je, kako je saopšteno, "harangu koja je pokrenuta od dela srbijanskog establišmenta" nakon intervjua Bakira Izetbegovića agenciji "Dojče vele".

"Ova i slične harange su nama u BiH dobro poznate još iz (90-tih) godina i na njih nećemo nasesti. Poručujemo svima, pa i srbijanskom vođstvu da je odnose sa BiH moguće graditi samo na principima međusobnog uvažavanja, poštovanja i nemešanja u unutrašnje stvari BiH.

Predsednik Izetbegović u svom intervjuu nije izneo ništa što do sada nije rečeno.

Iznio je stav BiH o nepostojanju konsenzusa o tom pitanju i svoj lični stav", navodi se u saopštenju SAD.

Dodaje se da "neće biti moguće graditi dobrosusedske odnose ukoliko srbijansko vodstvo kao uslov za to postavlja sleđenje njihovih stavova od strane zvaničnika BiH".

"Zar je normalno da BiH i Kosovo, u situaciji kada u BiH ne postoji konsenzus za odluku o priznavanju Kosova kao samostalne države, imaju više administrativnih barijera u međusobnom komuniciranju nego što to ima i sama Srbija?

To je na štetu BiH i to treba javno da se kaže. Umesto toga pozivamo srbijansko vodstvo da se okrene rešavanju brojnih otvorenih pitanja između BiH i Srbije", navodi se u saopštenju SDA.
Izvor: TV N1 / Foto: DW.com
 
14.11.2017 16:38

 

Pročitajte još i ...

CIRKUS! Imao sam nesrećno detinjstvo, morao sam i u školu da idem CIRKUS! Imao sam nesrećno detinjstvo, morao sam i u školu da idem

Iskreno sirov, kakvim ga je sam Gospod dao, on nikad nije krio visoko mišljenje o sebi: „Rođen sam na Sretenje, veliki ljudi se rađaju na velike crkvene praznike.“ ("Kurir", 16. ...

BANANA DRŽAVA: Država novim zakonom ŠTITI MONOPOL TAKSISTA BANANA DRŽAVA: Država novim zakonom ŠTITI MONOPOL TAKSISTA

Direktor beogradske kompanije "CarGo", Vuk Guberinić izjavio je da izmene "Zakona Srbije o prevozu putnika u drumskom saobraćaju" ozbiljno ugrožavaju rad aplikacije "CarGo", i da su takve da će cenu ...

80 ELEKTRIČNIH AUTOBUSA: Nastavak katastrofalnih odluka SNS-a! 80 ELEKTRIČNIH AUTOBUSA: Nastavak katastrofalnih odluka SNS-a!

Zamenik šefa odborničke grupe "Savez za Srbiju" (SzS) Nikola Jovanović izjavio je danas da se odbornička grupa "SzS" u "Skupštini Beograda" protivi, kako je rekao, besmislenoj kupovini 80 električnih autobusa, ...

Loading the player...