RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Elkoms | Designing, Engineering, Consulting

BAKIR IZETBEGOVIĆ: (Tanjug) plasirao lažnu vest i izvrće činjenice!?

Delove intervjua kojeg je član "Predsedništva" Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović dao nemačkom "Dojče vele"-u novinska agencija "Tanjug" prenela je netačno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu suštinu izjave, navodi se u saopštenju iz Kabineta člana "Predsedništva" BiH Bakira Izetbegovića.

Tako prenesena informacija izazvala je seriju neprimerenih i predimenzioniranih reakcija, navodi se u saopštenju i dodaje da je uredništvo "Tanjug"-a iz Kabineta člana "Predsedništva" BiH upozoreno da informacija koju su preneli "ne odgovara istini, u šta se lako uveriti pregledavanjem videointervjua koji je dostupan celokupnoj javnosti".

Umesto da isprave očiglednu "lažnu vest koju su plasirali, iz "Tanjug"-a su nastavili da obmanjuju javnost, izvrću činjenice i plasiraju nove neistine", dodaje se."Time je postalo jasno da "Tanjug" nije slučajno pogrešio, nego da iza svega stoji nečija namera da se naruše odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije i baci senka i kreira loša atmosfera uoči posete "Predsedništva" BiH Beogradu", zaključuje se u saopštenju.

U juče objavljenom intervjuu za "Dojče vele" Izetbegović je rekao da je što se njega tiče Kosovo do sada trebalo da bude priznato, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH.

Upitan da sa "da" ili "ne" odgovori da li će BiH u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo Izetbegović je rekao: "Nadam se da".

Agencija "Tanjug" i većina beogradskih medija Izetbegovićev odgovor preneli su sa “Da".

Redakciji "Tanjug"-a se, međutim, juče javio savetnik za informisanje u Izetbegovićevom kabinetu koji je s pravom ukazao da je Izetbegovićev odgovor, precizno, bio: "Nadam se da da".

Jasno je, naime, da bez saglasnosti ostala dva člana "Predsedništva" BiH, posebno bez srpskog člana "Predsedništva" BiH, zvanično Sarajevo tu odluku ne može da donese, što potvrđuje i Izetbegović, u istom intervjuu, rekavši: "Ukoliko se srpski predstavnici u BiH tome i svemu drugome suprotstave, odluke nema".

"Tanjug" je, međutim, naveo da odgovor Izetbegovića na pitanje da li će BiH priznati Kosovo - "nadam se" - jeste neprecizno prenet sa "da", ali je njegov politički stav po tom pitanju verno prenet, s obzirom na njegovu izjavu da je BiH i dosad trebalo da prizna Kosovo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da je izjava Izetbegovića o Kosovu kompleksna izjava sa dalekosežnim posledicama koju treba sagledati na veoma ozbiljan način.
SDA: Dobro poznata haranga kao iz 90-tih


Stranka Bakira Izetbegovića, "Stranka demokratske akcije" (SDA) osudila je, kako je saopšteno, "harangu koja je pokrenuta od dela srbijanskog establišmenta" nakon intervjua Bakira Izetbegovića agenciji "Dojče vele".

"Ova i slične harange su nama u BiH dobro poznate još iz (90-tih) godina i na njih nećemo nasesti. Poručujemo svima, pa i srbijanskom vođstvu da je odnose sa BiH moguće graditi samo na principima međusobnog uvažavanja, poštovanja i nemešanja u unutrašnje stvari BiH.

Predsednik Izetbegović u svom intervjuu nije izneo ništa što do sada nije rečeno.

Iznio je stav BiH o nepostojanju konsenzusa o tom pitanju i svoj lični stav", navodi se u saopštenju SAD.

Dodaje se da "neće biti moguće graditi dobrosusedske odnose ukoliko srbijansko vodstvo kao uslov za to postavlja sleđenje njihovih stavova od strane zvaničnika BiH".

"Zar je normalno da BiH i Kosovo, u situaciji kada u BiH ne postoji konsenzus za odluku o priznavanju Kosova kao samostalne države, imaju više administrativnih barijera u međusobnom komuniciranju nego što to ima i sama Srbija?

To je na štetu BiH i to treba javno da se kaže. Umesto toga pozivamo srbijansko vodstvo da se okrene rešavanju brojnih otvorenih pitanja između BiH i Srbije", navodi se u saopštenju SDA.
Izvor: TV N1 / Foto: DW.com
 
14.11.2017 16:38

 

Pročitajte još i ...

SRBISTAN! Država će plaćati milione oslobođenima iz slučaja (stečajna mafija) SRBISTAN! Država će plaćati milione oslobođenima iz slučaja (stečajna mafija)

Samo na ime troškova odbrane i advokata, kako procenjuju upućeni, država će nakon prošlonedeljne oslobađajuće presude za sve optužene u slučaju „stečajna mafija“, isplatiti oko sedam miliona evra, a na ...

BANANA DRŽAVA: SNS-ovci (na crno) prodaju naftu, po cisterni uzmu više od MILION dinara! BANANA DRŽAVA: SNS-ovci (na crno) prodaju naftu, po cisterni uzmu više od MILION dinara!

Ništa porez, ništa akcize!To je geslo kojim se vode naprednjački naftni „bosovi“, koji poljoprivrednicima, konkretno u Bačkoj, prodaju naftu.Vest o kojoj je ovde reč dolazi nam iz okoline Bačkog Petrovca, ...

ŠTA RADITE, BRE! Arapska firma će zarađivati tako što će izdavati DRŽAVNU imovinu ŠTA RADITE, BRE! Arapska firma će zarađivati tako što će izdavati DRŽAVNU imovinu

Ugovorom o izgradnji "Beograda na vodi" predviđeno je da kompanija "Beograd na vodi" posle ulaganja u renoviranje, može bez naknade da upravlja nizom objekata u "Savskom amfiteatru", pa i zgradom ...

Loading the player...