RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Hotel Boka London

Budućnost čovečanstva: Nadgledanje kao mera predostrožnosti

Profesor sa Oxford univerziteta, koji je pre 15 godina prognozirao da bismo jednog dana mogli da živimo u simuliranoj kompjuterskoj stvarnosti, izneo je nova predviđanja za budućnost čovečanstva, a koja su u vezi sa kontrolom potencijalno opasnih tehnologija.


Naime, Nick Bostrom je na poslednjoj TED konferenciji predstavio svoj najnoviji rad – “The Vulnerable World Hypothesis” – u kojoj, između ostalog, ističe da će vlade biti u obavezi da nadgledaju buduće tehnologije, a kako bi se sprečilo da čoveka uništi neka od njegovih kreacija.

Radi se o radikalnoj distopijskoj predstavi o budućnosti, čija sudbina zavisi od prirode ideja koje se u budućnosti budu javljale, a Bostrom predviđa da će se, ako se tehnologije ne budu pratile, u budućnosti konačno javiti i ideja čija bi realizacija mogla da dovede do uništenja civilizacije kakvu danas poznajemo.

Potencijalnu katastrofu bi, tvrdi Bostrom, mogla da spreči jedino efikasna vlada koja bi funkcionisala na nivou celog sveta i koja bi imala ovlašćenje da zaustavi razvoj svih potencijalno opasnih projekata.

Takva vlada bi bila uvod u konačnu distopiju, budući da Bostrom predlaže i „ogrlice slobode“ koje bi građani stalno nosili, a kako bi članovi vlade mogli da konstantno prate njihove aktivnosti, te se fokusiraju na one koji su prethodno označeni kao opasni.

Podatke koji bi se prikupljali na takav način obrađivali bi sistemi veštačke inteligencije, da bi u izveštajima navodili samo one delove razgovora koji ukazuju na rađanje neke potencijalno opasne ideje.

Iako je čovečanstvo već svedočilo zloupotrebama sistema za masovno nadgledanje građana, Bostrom ipak ističe da će u budućnosti jedino takav sistem moći da zaštiti čovečanstvo od razarajućih tehnologija.

Ipak, postavlja se pitanje da li je sistem u kojem se prati svaki korak, te snima svaka izgovorena reč, slika sveta koji bi čovečanstvo poželelo da sačuva.

Izvor: Futurism
 
22.04.2019 07:12

 

Pročitajte još i ...

U junu stižu EMUI 9 ažuriranja za brojne starije Huawei telefone u Srbiji U junu stižu EMUI 9 ažuriranja za brojne starije Huawei telefone u Srbiji

Prema podacima prikupljenim 3. juna 2019. godine, preko 80 miliona korisnika je ažuriralo softver sa verzije EMUI 8.X na verziju EMUI 9 na globalnom nivou, i taj broj nastavlja da ...

Zvanično ugašen BlackBerry Messenger Zvanično ugašen BlackBerry Messenger

Pre nego što su se pojavile aplikacije kao što su WhatsApp i iMessage, BlackBerry Messenger (poznat i kao BBM) bio je jedan od najpopularnijih messenger servisa.To je zato što je ...

Holivudski studiji napuštaju Netflix Holivudski studiji napuštaju Netflix

Holivudski studiji su najavili raskidanje ugovora sa Netflix-om, a priča je daleko kompleksnija nego što izgleda na prvi pogled.Naime, radi se o tome da je Disney pre dve godine objavio ...

Loading the player...