RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Hotel Boka London

Čuvanje starih tehnologija: Novi život za Game Boy

Kada se Game Boy pojavio krajem osamdesetih godina prošlog veka dogodile su se dve stvari: odmah je postao senzacija, pa je Nintendo, nakon što je konzola stigla u Sjedinjene Američke Države, prodavao po 40 hiljada jedinica dnevno, i drugo – promenio je način na koji su se video igre igrale do tada, budući da ih je „izveo napolje“.


Oni koji nisu na vreme nabavili svoj Game Boy, dobili su drugu priliku nakon uspona takozvane „emulacije“, koja se u gejming svetu donekle smatra negativnim terminom, budući da podrazumeva i određenu dozu piratizovanja sadržaja.

Naime, emulacije podražavaju osobine određenih hardvera, što znači da svako ko ima kod neke video igre može da je igra na bilo kojem računaru, čak i kada nema hardver koji ova zahteva.

Ova praksa je protivzakonita, pa emulatori nisu ilegalni sami po sebi, već problem pravi preuzimanje fajlova za neku igru, budući da se tako krše autorska prava.

Uprkos svemu navedenom, emulaciju mnogi tumače kao način za očuvanje starijih formi video igara, te ističu njenu važnost, budući da kompanije često ne čuvaju izvorne kodove za stare video igre.

Problem su i one igre koje su postojale samo na flopi diskovima, budući da je njihovo pokretanje nemoguće na modernim uređajima.

I tu na scenu stupa upravo emulacija, te organizacije poput The Videogame History Foundation, čiji kreatori tvrde da je emulacija za sada najbolji način za čuvanje starih video igara, čime bi im se omogućilo da izbegnu sudbinu prvih filmova koji su sasvim izgubljeni za nove generacije.

Izvor: The Verge
 
22.04.2019 07:18

 

Pročitajte još i ...

Vrednost Bitcoin-a se više nego udvostručila u 2019 godini Vrednost Bitcoin-a se više nego udvostručila u 2019 godini

Ova godina je doskora bila prilično dosadna kad je reč o promenama vrednosti najveće kriptovalute. Međutim u poslednje vreme situacija se ponovo zahuktala.Tokom 2017. godine cela tehnološka i kripto-zajednica je ...

Dron inspirisan kolibrijem Dron inspirisan kolibrijem

Jedna od najimpresivnijih kreacija prirode je kolibri, koji maše krilima do 80 puta u sekundi i koji može da lebdi u mestu i leti u bilo kom pravcu.Sada, naučnici su ...

Xiaomi kiosk za pametne telefone Xiaomi kiosk za pametne telefone

Do sada su se pod vending mašinama podrazumevali automatizovani kiosci na kojima ste mogli da kupite vodu, sokove, kafu, čaj, čokoladice i druge „grickalice“.Međutim, kompanija Xiaomi je redefinisala koncept vendinga ...

Loading the player...