RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava spisak programa

DA BI POBEGLE OD BEDE, MASOVNO POSTAJU SUROGAT MAJKE: Otkrivamo detalje!

Ukrajina, jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja, sve više postaje mesto gde dolaze parovi iz inostranstva koji ne mogu da imaju dece u potrazi za surogat majkama.

Mlade Ukrajinke privlači suma koju dobijaju kao surogati, ali postoje i strahovanja da bi one mogle biti žrtve eksploatacije.

"BBC" u reportaži prenosi priču Ukrajinke sa zapada zemlje Ane koja je za surogatstvo saznala na vestima kada je imala 18 godina.

Pošto je završila srednju školu nameravala je da se zaposli u hotelu u rodnom mestu.

Posle nekoliko godina rada u hotelu, gde joj je plata bila 200 dolara mesečno, Ana se odlučila da bude surogat majka, i za to je mogla da zaradi i do 20.000 dolara.

Ana kaže da se opredelila za drugu opciju jer je "želela nešto više, skupe stvari", da može da obnovi kuću, kupi automobil ...

Surogat majka je postala sa 21. godinom, kada je i sama imala ćerku.Ukrajinski zakon, naime, nalaže da neko može da bude surogat tek kad dobije sopstveno dete. Na taj se način, kako se smatra, ne vezuju previše za decu koju moraju da predaju nekom drugom.

Stranci u potrazi za surogatima u Ukrajinu dolaze od 2015. godine, kada je azijska surogat industrija počela da jenjava zbog optužbi o izrabljivanju surogat majki.

Ukrajina je jedna od retkih država koja nudi jeftino surogatstvo.

"U našu zemlju dolazi jako puno parova bez dece - kao na pokretnoj traci", kaže Ana, navodi "BBC", napominjući da koristi lažna imena surogat majci da bi zaštitila njihov identitet.

Ana je kao surogat majka u jednoj kijevskoj klinici rodila dete paru iz Slovenije.

Međutim, tvrdi da na klinici nije imala adekvatnu zdravstvenu negu. Porođaj je prošao bez problema i ona sada planira da bude surogat majka paru iz Japana.

Sem Everingem iz australijskog udruženja "Porodica kroz surogatstvo" navodi da je potražanja za surogatima u Ukrajini u poslednje dve godine "porasla za 1.000 odsto".

"Predsednica odbora za zdravstvo" u ukrajinskom parlamentu, Olga Bogomoljec konstatuje da je surogat industrije u Ukrajini direktna posledica teške recesije koja je zemlju pogađala 2014. i 2015. godine.

Ta industrija, prema njenim rečima, nije dovoljno regulisana, što ugrožava i surogat majke i roditelje koji ih plaćaju.

Surogatstvo je u Ukrajini dostupno heteroseksualnim bračnim parovima koji iz medicinskih razloga ne mogu da imaju decu. Dete mora da bude genetski povezana sa bar jednim roditeljem, a cene se kreću između 30.000 i 45.000 dolara.

Surogat majka nema pravo na starateljstvo jer se u krštenicu upisuju imena roditelja koji plaćaju. Procenjuje se da svake godine surogat majke u Ukrajini na svet donesu 500 dece, mada o tome nema zvaničnih podataka.

Takva komercijalnog surogatstva legalna je i u SAD, Gruziji i Rusiji. Popularna odredišta su i Kenija i Laos, ali te države još uvek nemaju rešen pravni okvir za surogatstvo. Za neke parove iz inostranstva potraga za surogat majkom je neizvestan proces, a u potrazi za pouzdanim klinikama oslanjaju se na forume na internetu.

Navodi se da je medicinski centar "Ilaja" u Kijevu na dobru glasu i da ima dugu listu čekanja.
Izvor: Kurir.rs, Tanjug.rs / Foto: Profimedia.rs
 
01.03.2018 06:09

 

Pročitajte još i ...

Saša Janković se povlači iz političkog života i s mesta predsednika (PSG) Saša Janković se povlači iz političkog života i s mesta predsednika (PSG)

Lider "Pokreta slobodnih građana" Saša Janković objavio je na svom "Tviter" nalogu da se povlači iz aktivnog političkog života.Kako je naveo, povlači se sa mesta predsednika "Pokreta slobodnih građana" i ...

(FOTO): Da li je ovo (TOP 10) NAJBAHATIJIH funkcionera u Srbiji?! (FOTO): Da li je ovo (TOP 10) NAJBAHATIJIH funkcionera u Srbiji?!

Basnoslovne plate, zapošljavanje bračnih partnera, rođaka i prijatelja, pronevere novca, seksualno uznemiravanje, maltretiranje zaposlenih …Sve su to radili, a rade i dalje, pojedinci među kojima su i političari, ali i direktori ...

PLJAČKA! Novi POKLON IZ BUDŽETA za "AIR Srbiju" JOŠ 14 miliona evra! PLJAČKA! Novi POKLON IZ BUDŽETA za "AIR Srbiju" JOŠ 14 miliona evra!

Aviokompaniji „Er Srbija“ iz državne kase poklonjeno je 11,7 miliona evra da pokrije prošlogodišnje gubitke leta (Beograd – Njujork) i još 2,3 miliona evra za gorivo ove godine, prenela je danas ...

Loading the player...