RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Hotel Boka London

Digitalni samit Zapadnog Balkana 2019

Drugi Digitalni samit ekonomija Zapadnog Balkana, na kojem je prisutno više od 3.000 učesnika, 2.000 kompanija i 200 govornika iz zemlje i sveta.

U tri sale u Palati Srbija predstavnici države, civilnog društva, kompanija, kao i brojni gosti iz sveta, pokušaće da odgovore na ključna pitanja sadašnjice kada je reč o sajber bezbednosti, bezbednosti dece na internetu, zaštiti podataka, kao i o tome koja je uloga države i privatnog sektora u ovim globalnim procesima.


Prvi dan Samita otvorila je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, a svečanom otvaranju prisustvovali su brojni ministri u Vladi Srbije, evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel i generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije Hulin Đao.

U okviru samita najbolje IT kompanije imaju priliku da se predstave političkim i poslovnim liderima Zapadnog Balkana, Evrope i sveta.

Digitalni samit jedan je od simbola regionalne saradnje, a iniciran je Berlinskim procesom. Samit se održava od 1. do 7. aprila, i drugi je po redu – prvi je održan prošle godine u Skoplju.
Roboti obeležili prvi dan samita

Pre zvaničnih obraćanja, na scenu je izašao robot Titan, koji je želeo da “preuzme” vođenje programa od zvaničnog voditelja.

Nakon kratke “rasprave” voditelja i robota na engleskom jeziku, dogovorili su se da ga voditelj odvede u muzej Nikole Tesle, nakon čega je Titan pristao da moderatoru omogući da nastavi sa predstavljanjem programa Samita.

I robot Sofija, neverovatna android mašina i prvi robot građanin na svetu, gošća je Beograda.

Zvanično je državljanka Saudijske Arabije, a specijalni je gost ovogodišnjeg Samita.

Kaže da bi volela da bude komičarka, da ima svoju emisiju, a na pitanje čime se bavi, Sofija odgovara da je njena misija da se povezuje sa ljudima i da im pomaže da grade i pospešuju svet.

Sofija je jedinstven robot u svetu, nastala u kompaniji Hanson Robotics.

Odlikuje je veštačka inteligencija i veoma prisutna facijalna ekspresija, mimika lica koja prati ljudsku emociju.

Kaže da bi najviše volela da ima svoju emisiju, u kojoj bi mogla da pokaže svoje komičarske sposobnosti.

Odgovarajući na različita pitanja, Sofija i rekla da roboti mogu da pomognu ljudima u njihovom napretku i da mnoge greške koje čovek pravi njene “kolege” roboti i ona mogu da ispravljaju.

Sofija smatra da je veštačka inteligencija važnije otkriće od električne energije.

Izvor: B92
 
08.04.2019 05:28

 

Pročitajte još i ...

Apple indirektno potvrdio tri nova iPhone modela Apple indirektno potvrdio tri nova iPhone modela

Apple je zvanično objavio brojeve modela za iPhone 11, iPhone 11 Max i iPhone XR2, koji nose oznake A2111, A2160, A2161, A2215, A2216, A2217, A2218, A2219, A2220, A2221 i A2223, ...

Južna Koreja: Evolucija kao inspiracija za vojne robote Južna Koreja: Evolucija kao inspiracija za vojne robote

Vojni roboti koji podražavaju ponašanje zmija, ptica i insekata podsećaju na scene iz serije “Black Mirror“, a eksperti tvrde da su baš oni budućnost vojne robotike.Roboti koji podražavaju ponašanje životinja ...

Lov se nastavlja: Da li je DJI sledeći na tapetu? Lov se nastavlja: Da li je DJI sledeći na tapetu?

CNN je objavio da je US Department of Homelad Security (DHS) upozorio na opasnost od dronova koje su napravile kineske kompanije.Upozorenje se odnosi na „kućne“ dronove, od kojih su mnogi ...

Loading the player...