RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava spisak programa

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO: U Vučićevoj delegaciji svi sem Miškovića

Nezaobilazna ogromna politička tenzija poslednjih četvrt veka na relaciji Hrvatska - Srbija prelivala se na sve sfere, a najveći trag ostavljala je uglavnom na privredi – verovatno jedinom segmentu života dve države koji se mogao konkretno izmeriti.

Pre 20 godina ekonomska saradnja dve države bila je nezamisliva, pre 10 godina u Srbiji je već radilo stotinu hrvatskih firmi, u Srbiji tek poneka hrvatska.

Situacija se i sada na tom polju nije bitnije izmenila, u Srbiji radi gotovo 250 hrvatskih firmi, u Hrvatskoj desetak srpskih.

Međutim, suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni na srpskoj strani drugu godinu zaredom i rast iste te razmene iz godine u godinu govore da se situacija popravlja.

Ukupna robna razmena između Srbije i Hrvatske prošle godine je, prema podacima "Privredne komore Srbije", bila prvi put veća od milijardu evra (1,027 milijardi), za 14,2 odsto veća u odnosu na 2016. godinu.

Izvoz u Hrvatsku iznosio je 550,7 miliona evra, za 74,4 miliona evra vredniji od izvoza koji je Hrvatska zabeležila u Srbiju.

Godinu pre, 2016. razmena između dveju zemalja bila je 959 miliona dolara, od čega je izvoz iz Srbije bio 443, a uvoz 516 miliona. Pre toga, Srbija je godinama beležila deficit u razmeni sa Hrvatskom. Najveći razlog tome bila je zatvorenost suseda, i dok su velike hrvatske kompanije, poput "Agrokora" ili "Atlantic grupe" ušle u Srbiju tokom dvehiljaditih, srpski biznismeni nisu bili baš dobrodošli u Hrvatskoj.U senci razgovora predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom ova dva dana 17 predstavnika srpskog biznisa pokušaće u dogovoru sa hrvatskim kolegama da napravi još jedan korak napred.

„U Hrvatsku idu vlasnici najvećih sistema u Srbiji u okviru kojih posluje oko 120 kompanija, koje izvoze više od 800 miliona evra roba i zapošljavaju više od 40.000 ljudi u Srbiji“, najavio je Čadež.

Među njima i vlasnici "MK grupe", "Moji brendovi", "ComTrada", "Alco Group", "Industrije mesa Matijević", "Nectara", "Elixira", "Metalca", "Zlatiborca".

Međutim, „tim Vučić“ slabiji je za jednog jakog srpskog biznismena – Miroslava Miškovića.

Teme za razgovor 30 najvećih srpskih i hrvatskih privrednika biće, kako je rekao, ekonomske barijere, zatvorenost, veliki PDV, izdavanje građevinskih dozvola, birokratija i administracija.

Prema podacima "PKS", Srbija je 2017. u Hrvatsku najviše izvozila katode od rafinisanog bakra, ploče i trupce od legura aluminijuma, motorni benzin, jestivo ulje od suncokreta, a najviše je uvozila nerazvrstanu robu i robe na skladištenju, cement portland, laka ulja, delove za sedišta, soju u zrnu.

Analiza "Komore" pokazala je i da šanse za povećanje srpskog izvoza (o čemu bi trebalo da se priča) postoje i u tekstilnoj industriji, industriji plastike, nameštaja, mašinskoj, industriji papira i proizvodnji mlečnih proizvoda.

Osim što Hrvatska ima gotovo duplo veći BDP a Hrvati duplo veću prosečnu platu, ono u čemu nas komšije „šiju“ jeste i njihov najjači adut – turizam koji u obe države beleži uzlet.

I dok je Srbiju prošle godine posetilo tri miliona turista, a prihod od ove grane dostigao 1,2 milijarde evra, u Hrvatsku je došlo 15 miliona gostiju koji su ostavili 10 milijardi evra.

S druge strane, kada se radi o direktnim stranim investicijama Srbija (SDI), prema anketi među austrijskim privrednicima, „ide uzlaznom putanjom, a Hrvatska silaznom“.

Najrelevantniji izvor o kretanju stranih direktnih investicija je svakako Svetski izveštaj o investicijama koji objavljuje "UNCTAD" i prema njemu je u Srbiju 2016. ušlo nešto preko dve milijarde dolara ili 1,8 milijardi evra.

To je više od polovine ukupnih SDI koje su ušle u region Jugoistočne Evrope. Strane investicije u Hrvatskoj, iako pre dve godine povećane za 6,5 puta u odnosu na godinu ranije, ipak su znatno zaostajale za Srbijom sa 1,3 milijarde dolara neto SDI.

Zaostatak Hrvatske je, prema ovoj analizi, još veći kada se radi o grinfild ulaganjima koja su u slučaju Srbije 2016. iznosila preko dve milijarde dolara, dok je u Hrvatskoj zabeleženo svega 387 miliona dolara ovakvih investicija.
Najveći izvoznici


Najveći hrvatski izvoznici poslednjih godina su kompanije "Ina", "Pliva", "Boxmark leder", "Petrokemija" i "Valamar riviera", "Kroacija erlajns", a u Srbiji "Fijat", "Železara", "Tigar tajers", "NIS", "Tetra pak", a među prvih deset izvoznika su još i "RTB Bor", "Leoni", "Petrohemija", "Hemofarm".
Izvor: Danas.rs - Ljiljana Bukvić / Foto: Twitter.com - @predsednikrs
 
13.02.2018 08:18

 

Pročitajte još i ...

OTKRIVAMO: Stefanović LAŽE, niko nije prinuđen da dođe na protest OTKRIVAMO: Stefanović LAŽE, niko nije prinuđen da dođe na protest

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović optužio je danas ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića da je izneo „bezočnu laž“ kada je rekao da su zaposleni u šabačkoj Gradskoj upravi „prinuđeni“ da učestvuju ...

Galaxy Tab S5e Galaxy Tab S5e

Kompanija "Samsung" predstavila je "Galaxy Tab S5e" - tanji, lakši i promišljeno dizajniran tablet sa brojnim pametnim funkcijama.Sa ekranom od 10,5 inča i velikim kapacitetom baterije, "Galaxy Tab S5e" pažljivo je ...

SVI SU ISTI! Novi savetnik premijerke bivši portparol LDP SVI SU ISTI! Novi savetnik premijerke bivši portparol LDP

Nekadašnji portparol i predsednik beogradskog odbora "Liberalno-demokratske partije" Mladen Bašić od ponedeljka, 18. februara, novi je savetnik za medije premijerke Ane Brnabić, potvrđeno je "Danas"-u u njenom kabinetu.On je došao na ...

Loading the player...