RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Elkoms | Designing, Engineering, Consulting

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO: U Vučićevoj delegaciji svi sem Miškovića

Nezaobilazna ogromna politička tenzija poslednjih četvrt veka na relaciji Hrvatska - Srbija prelivala se na sve sfere, a najveći trag ostavljala je uglavnom na privredi – verovatno jedinom segmentu života dve države koji se mogao konkretno izmeriti.

Pre 20 godina ekonomska saradnja dve države bila je nezamisliva, pre 10 godina u Srbiji je već radilo stotinu hrvatskih firmi, u Srbiji tek poneka hrvatska.

Situacija se i sada na tom polju nije bitnije izmenila, u Srbiji radi gotovo 250 hrvatskih firmi, u Hrvatskoj desetak srpskih.

Međutim, suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni na srpskoj strani drugu godinu zaredom i rast iste te razmene iz godine u godinu govore da se situacija popravlja.

Ukupna robna razmena između Srbije i Hrvatske prošle godine je, prema podacima "Privredne komore Srbije", bila prvi put veća od milijardu evra (1,027 milijardi), za 14,2 odsto veća u odnosu na 2016. godinu.

Izvoz u Hrvatsku iznosio je 550,7 miliona evra, za 74,4 miliona evra vredniji od izvoza koji je Hrvatska zabeležila u Srbiju.

Godinu pre, 2016. razmena između dveju zemalja bila je 959 miliona dolara, od čega je izvoz iz Srbije bio 443, a uvoz 516 miliona. Pre toga, Srbija je godinama beležila deficit u razmeni sa Hrvatskom. Najveći razlog tome bila je zatvorenost suseda, i dok su velike hrvatske kompanije, poput "Agrokora" ili "Atlantic grupe" ušle u Srbiju tokom dvehiljaditih, srpski biznismeni nisu bili baš dobrodošli u Hrvatskoj.U senci razgovora predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom ova dva dana 17 predstavnika srpskog biznisa pokušaće u dogovoru sa hrvatskim kolegama da napravi još jedan korak napred.

„U Hrvatsku idu vlasnici najvećih sistema u Srbiji u okviru kojih posluje oko 120 kompanija, koje izvoze više od 800 miliona evra roba i zapošljavaju više od 40.000 ljudi u Srbiji“, najavio je Čadež.

Među njima i vlasnici "MK grupe", "Moji brendovi", "ComTrada", "Alco Group", "Industrije mesa Matijević", "Nectara", "Elixira", "Metalca", "Zlatiborca".

Međutim, „tim Vučić“ slabiji je za jednog jakog srpskog biznismena – Miroslava Miškovića.

Teme za razgovor 30 najvećih srpskih i hrvatskih privrednika biće, kako je rekao, ekonomske barijere, zatvorenost, veliki PDV, izdavanje građevinskih dozvola, birokratija i administracija.

Prema podacima "PKS", Srbija je 2017. u Hrvatsku najviše izvozila katode od rafinisanog bakra, ploče i trupce od legura aluminijuma, motorni benzin, jestivo ulje od suncokreta, a najviše je uvozila nerazvrstanu robu i robe na skladištenju, cement portland, laka ulja, delove za sedišta, soju u zrnu.

Analiza "Komore" pokazala je i da šanse za povećanje srpskog izvoza (o čemu bi trebalo da se priča) postoje i u tekstilnoj industriji, industriji plastike, nameštaja, mašinskoj, industriji papira i proizvodnji mlečnih proizvoda.

Osim što Hrvatska ima gotovo duplo veći BDP a Hrvati duplo veću prosečnu platu, ono u čemu nas komšije „šiju“ jeste i njihov najjači adut – turizam koji u obe države beleži uzlet.

I dok je Srbiju prošle godine posetilo tri miliona turista, a prihod od ove grane dostigao 1,2 milijarde evra, u Hrvatsku je došlo 15 miliona gostiju koji su ostavili 10 milijardi evra.

S druge strane, kada se radi o direktnim stranim investicijama Srbija (SDI), prema anketi među austrijskim privrednicima, „ide uzlaznom putanjom, a Hrvatska silaznom“.

Najrelevantniji izvor o kretanju stranih direktnih investicija je svakako Svetski izveštaj o investicijama koji objavljuje "UNCTAD" i prema njemu je u Srbiju 2016. ušlo nešto preko dve milijarde dolara ili 1,8 milijardi evra.

To je više od polovine ukupnih SDI koje su ušle u region Jugoistočne Evrope. Strane investicije u Hrvatskoj, iako pre dve godine povećane za 6,5 puta u odnosu na godinu ranije, ipak su znatno zaostajale za Srbijom sa 1,3 milijarde dolara neto SDI.

Zaostatak Hrvatske je, prema ovoj analizi, još veći kada se radi o grinfild ulaganjima koja su u slučaju Srbije 2016. iznosila preko dve milijarde dolara, dok je u Hrvatskoj zabeleženo svega 387 miliona dolara ovakvih investicija.
Najveći izvoznici


Najveći hrvatski izvoznici poslednjih godina su kompanije "Ina", "Pliva", "Boxmark leder", "Petrokemija" i "Valamar riviera", "Kroacija erlajns", a u Srbiji "Fijat", "Železara", "Tigar tajers", "NIS", "Tetra pak", a među prvih deset izvoznika su još i "RTB Bor", "Leoni", "Petrohemija", "Hemofarm".
Izvor: Danas.rs - Ljiljana Bukvić / Foto: Twitter.com - @predsednikrs
 
13.02.2018 13:18

 

Pročitajte još i ...

Beatriz at Dinner (2017) online sa prevodom Beatriz at Dinner (2017) online sa prevodom

Globalni praktikant medicine prisustvuje bogatoj klijentovoj večeri nakon što se njen auto slupa.InformacijeRežiser: Miguel ArtetaGlumci: Salma Hayek, John Lithgow, Connie Britton, Jay DuplassDatum: 09. Jun 2017.Poštovani, da bi gledali film ...

Half Girlfriend (2017) online sa prevodom Half Girlfriend (2017) online sa prevodom

Madhav upoznaje devojku po imenu Riia i zaljubi se.Nakon što se bori da bi je ubedila da bude njegova devojka, ona se delimično slaže da bude njegova "Povremena".InformacijeRežiser: Mohit SuriGlumci: ...

A Very Sordid Wedding (2017) online sa prevodom A Very Sordid Wedding (2017) online sa prevodom

Sutra Latrell, LaVonda i tetka Sissi umorni su od religioznog fanatika u svom gradu u Teksasu, odlučili su da protestvuju na "Ralli protiv jednakosti" koja ima za cilj da zabrani iste ...InformacijeRežiser: Del ...

Loading the player...