RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Hotel Boka London

Evropski parlament oštro osudio Bruneje

Evropski parlament (EP) je oštro osudio Bruneje zbog uvođenja “retrogradnih” islamskih zakona kojim se kažnjavaju smrću kamenovanjem homoseksualci i preljuba.

Ovaj sultanat je izazvao oštre kritike međunarodne zajednice zbog usvajanja šerijatskog prava 3. aprila. Taj proces usvajanja islamskih zakona započeo je 2014.


Osim kamenovanja za sodomiju, pomenutim zakonom se smrću kažnjavaju silovatelji, a lopovi amputacijom.

Poslanici Evropskog parlamenta su zatražili od institucija EU da zamrzne imovinu i uvede vize državljanima ovog bogatog sultanate na jugoistoku Azije, kao i da stavi na crnu listu devet hotela koje poseduje Investiciona agencija Bruneja, poput “The Dorchester” u Londonu i “The Beverley Hils” u Los Anđelesu.

U pismu poslanicima Evropskog parlamenta, brunejske vlasti su navele “da ne kriminalizuju niti imaju nameru žigošu neku osobu na osnovu seksualne orijentacije ili uverenja, uključujući i homoseksualizam”.

U pismu se navodi da se kamenovanje i amputacija mogu desiti samo ako su “ljudi visokog morala i pobožnosti” bili svedoci pomenutim kriminalnim radnjama van skake sumnje.

Federika Mogerini, predstavnica EU za spoljnu politiku, kazala je da se ovakve kazne ne mogu braniti.

“Nijedan zločin ne opravdava amputaciju ili mučenje, a da ne govorim o smrtnoj kazni,” kazala je Mogerinijeva na sednici Evropskog parlamenta u četvrtak.

Izvor: Radio Slobodna Evropa
 
22.04.2019 08:38

 

Pročitajte još i ...

Sobe bez prozora: Rešenje za nedostatak prirodnog svetla Sobe bez prozora: Rešenje za nedostatak prirodnog svetla

Kompanija SolarTube International razvila je takozvane „solarne tube“ koje sakupljaju sunčevu svetlost, te na taj način omogućavaju i osvetljavanje onih prostorija koje nemaju prozore i u mračne unutrašnje prostore donose ...

Srpski programeri među najboljima na svetu! Srpski programeri među najboljima na svetu!

Startap ekosistem Beograd-Novi Sad našao se po prvi put među izdvojena 54 takva sistema na planeti po oceni američke organizacije Startup Genome koja je ove godine analizirala preko 150 gradova ...

Ne koristite najnoviji Photoshop? Možda će vas Adobe tužiti zbog toga Ne koristite najnoviji Photoshop? Možda će vas Adobe tužiti zbog toga

Sve češće dolazimo u situaciju da nam proizvođači softvera i hardvera tvrde da mi u stvari nismo vlasnici onoga što smo pošteno platili.Najnoviji takav primer stiže nam iz Adobe-a, koji ...

Loading the player...