RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Hotel Boka London

Hyundai želi ekrane osetljive na dodir u volanu

Moderni automobili koriste ekrane više nego ikada ranije.

Centralni displeji su veći (neki idu i do 15 inča, kao na Tesla Model 3) i analogne instrument table odlaze u zaborav te ih menjaju digitalni tahometri.


Najnovija Hyundai studija, međutim, ekspanziju ekrana dovodi na potpuno novi nivo, pa tako najnoviji virtualni kokpit brenda ima čak i ekrane u volanu.

Nazvana „budućnost kokpita automobila“, Hyundai studija pokazuje i30 sa centralnim ekranom osetljivim na dodir, digitalnom instrument tablom i dva manja ekrana na volanu, koji menjaju klasične prekidače i nalaze se neposredno ispred palčeva vozača.

„Izabrali smo model i30 da pokažemo da inovacije nisu ograničene na vozila višeg segmenta“, kaže Regina Kaiser, senior inženjer Human Machine Interface-a u Hyundai Motor Europe tehničkom centru.

„Hyundai namerava da dokaže da inovacije treba da budu ostvarive za široku korisničku bazu.“

Iz Hyundai-a tvrde da bi ovaj virtualni kokpit trebalo da olakša život vozačima.

„Neprestano radimo na novim tehnologijama koje čine naše automobile savršeno intuitivnim i user-friendly“, kaže Kaiser.

Ekrani su prilično masivni, mogu da se konfigurišu sa do pet „dugmadi“ po ekranu, odnosno vozač može da bira šta će se na ekranima prikazivati, a time i kojim funkcijama putem njih upravlja, a pružaju i haptičku povratnu informaciju za jednostavnu upotrebu.

Ovo je četvrta iteracija virtualnog kokpita kompanije, pri čemu je svoju prvu verziju Hyundai pokazao 2015. godine, ali je od tada marginalno izmenjena.

Ekrani osetljivi na dodir na volanu su novi, a Hyundai je takođe preradio digitalnu instrument tablu kako bi joj dao 3D izgled.

Umesto jednog displeja, Hyundai je postavio dva, jedan iza drugog, na rastojanju od šest milimetara. Jedan deo grafike je prikazan na prednjem displeju, a drugi je prikazan na zadnjem.

Područje gde se grafički preklapaju daje utisak objekta u prostoru. Vozačima je, navodno, lakše da gledaju sa dva ekrana.

Ovaj virtuelni kokpit je još uvek u ranoj prototip fazi te neće ići u proizvodnju.

Umesto toga, Hyundai će integrisati komponente koncepta u buduća vozila, a proizvođač automobila kaže da može lako da prilagodi ekrane kako bi koncept odgovarao za nekoliko modela i segmenata vozila.

Izvor: Motor1
 
08.04.2019 05:53

 

Pročitajte još i ...

Netflix: Budućnost televizije ili skorašnji kraj? Netflix: Budućnost televizije ili skorašnji kraj?

Tokom 2018. godine polovina građana SAD-a, koji pripadaju starosnoj grupi između 22 i 45 godina, odustalo je od kablovske televizije, a oko 35 miliona domaćinstava je učinilo isto u protekloj ...

Laptop sa šest najopasnijih malvera prešao milion dolara na aukciji Laptop sa šest najopasnijih malvera prešao milion dolara na aukciji

Laptop koji sadrži šest najopasnijih malvera – WannaCry, BlackEnergy, ILOVEYOU, MyDoom, SoBig i DarkTequila – i koji se prodaje kao umetničko delo pod nazivom “The Persistence of Chaos“.Pojavio se 16. ...

Apple indirektno potvrdio tri nova iPhone modela Apple indirektno potvrdio tri nova iPhone modela

Apple je zvanično objavio brojeve modela za iPhone 11, iPhone 11 Max i iPhone XR2, koji nose oznake A2111, A2160, A2161, A2215, A2216, A2217, A2218, A2219, A2220, A2221 i A2223, ...

Loading the player...