RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava spisak programa

IVICA TODORIĆ: Neće biti nagodbe, pogrešio sam sa Merkatorom

Bivši čelnik "Agrokora" Ivica Todorić rekao je da je dug koji ta kompanija ima "smejurija", kao i da ako se postigne nagodba u procesu vanredne uprave u tom posrnulom koncernu da bi to bila katastrofa za Hrvatsku, "uništenje ogromnih kapitala i industrije" i da je siguran da se to neće dogoditi.

U intervjuu on rekao da je napravio grešku sa "Merkatorom", a govorio je i o susretu sa Zoranom Đinđićem i kupovini "Frikoma".


Todorić je rekao da "Agrokor" uopšte nije bio u problemima i da nije bilo nikakvih problema sa plaćanjima i dugovima.

""Agrokor" nije bio u problemima, nikakvim. Ja ne govorim više o mojim brojkama jer se meni ne veruje.

Oni su napravili kriminalnu reviziju za (2015.) i (2016.) i to će se dokazati. Godine (2016.) sam imao dva odsto više duga nego (2015), znači ništa.

Isti sam dug imao kao godinu pre, a u međuvremenu sam reprogramirao sve svoje dugove. Nikakvog problema nije bilo s plaćanjima, dugovima ...

Ja nisam imao nikakvih likvidnih problema, obaveza, ništa, ali došao je neki "N1" i kaže je "Agrokor" u problemima.

Morate shvatiti da su se mesec dana 24 sata prenosile laži", rekao je.

Govoreći o optužbama za manipulaciju menicama, on je kazao da je to "neznanje" i da je kompaniju izgradio bez ikakvih veza sa hrvatskom politikom.

"Ma kojim menicama? Vidite koliko je to neznanje. "Agrokor", imao sam pet ljudi i pet telefona, tako je počeo "Agrokor" na "Trgu maršala Tita".

Napravio sam najveću kompaniju, privatnu kompaniju. Dolazim sada, puštam to i dolazim na početak (2017), gradio sam je nemajući veze s hrvatskom politikom.

Ja sam se izborio da dođem na svetsko tržište i dobio sam kapital spolja i gradio sam Hrvatsku i delimično region.

To je jedini moj izvor, i moji dobavljači. Ja sam gradio njih, oni su gradili mene", kaže Todorić.
"Zašto ja da idem u zatvor? Ništa nemam, ni deca, ni ja"


Upitan da li se boji odlaska u zatvor on je rekao da nema zašto da se boji.

"Zašto da ja idem u zatvor? Koji istražni zatvor? Ovo je sramota. Neka pokažu što sam uzeo.

Imam 25 odsto objekta u kojem stanujemo, ne zato što sam to poklonio deci koja rade 25 godina od jutra do sutra. Mogu li oni imati kakav stan? 

Oni su to zaradili, jedan deo prostora u kojem živimo, to je njihova imovina. Ni to ne bih imao, to je sve bilo "Agrokorovo".

U jednom trenutku je došla "Hipobanka" i rekla da imaju 150 miliona kuna kredita i da imaju predlog da mi daju kredit za kuću, da on vrati novac "Agrokoru", a "Agrokor" nama.

Da bi oni radije finansirali hipoteku. Da se to nije dogodilo i to bi bilo "Agrokorovo".

Ja ništa nemam, ništa, nigde ništa, nijednog evra. Ali ne ja, ne moja deca, ne moja šira porodica. Niko od njih.

To je bila toliko fenomenalna firma, sve je bilo čisto. Na sve je plaćen porez. I sad kažu da sam ja uzeo. Neka pokažu”, kazao je on.
Dug koji "Agrokor" ima, kako kaže, to je smejurija!


"Ali kako ću ja to nekome objasniti? Gde je bio problem duga? "Agrokor" je imao jedan dug i trošak duga i pitanje možete li vi sa svojim profitima taj trošak servisirati i ostaje li vam šta.

"Agrokor" je na kraju dogurao da smo bili tu negde da smo mogli pokrivati svoj trošak.

Nisam hteo da idem ranije, hteo sam da posložim firme i ne rasprodajem ih za džaba, moj trud i mojih zaposlenih i mog menadžmenta i mojih investitora za džaba.

Gledao sam da to posložim i da to naplatim na najbolji mogući način", kaže.
"Pod pritiskom sam potpisao Lex Agrokor"


Todorić kaže da je pod pritiskom potpisao "Lex Agrokor" jer bi u suprotnom, tvrdi on, kompanija bila uništena.

"Ja sam pod pritiskom potpisao to da ne napravim štetu i da ne potopim sve, jer su oni to bili spremni to da urade.

To je bila čista ucena, mesec dana pre organizovana od politike", kaže Todorić.

On smatra da protiv njega nije država već pojedinci iz države i kaže "da će se videti iz kojih razloga", dodavši da je "od prvog dana vrlo aktivan premijer Andrej Plenković".
"Kršili smo čitav niz propisa"


Todorić kaže da je kompanija kršila čitav niz propisa kod jamstava, ali da su pravnici koji su radili ugovore krivi za to.

"Mi smo s početka dali jedno jamstvo, nekoj banci, ne znam više kojoj.

Kada dajete jamstvo imate pravnike u svojoj firmi, u svojoj državi i u inostranstvu. Uzeli smo tu u Londonu najbolju advokatsku kuću koja je za nas radila te poslove.

U Hrvatskoj je radila, isto kao i moji advokati. Isto tako ima i banka, pa su tih šest institucija dogovorile na koji način treba biti garancija.

Kada su meni došli rekao sam da treba sve učiniti da zadovoljimo, nama garancije nisu bile u pitanju, vraćali smo sve godinama, uzimali i vraćali. 

Rekao sam da ne smemo nikoga opteretiti, da ne sme niko stradati, sve treba biti u skladu sa zakonom i ne sme biti teret", objašnjava on.

Dodaje da su se, kad je izdata prva garancija, sve banke nakon toga nadovezivale na iste te garancije.

"Ispalo je da za te garancije po našem zakonu treba biti i odluka skupština, da je nama neko to rekao mi bi imali odluke skupština.

To su krivi advokati, ne ja, odkud ću ja to znati?

Mi nismo dali to. Drugo, trebala je biti protivusluga. Mi to nismo dali", kaže Todorić.
"Napravio sam grešku s vražjim Merkatorom!"


Todorić kaže da se posvetio "food-u" (prehrambene kompanije) pre 5, 6 godina.

"I onda sam se borio oko tog vražjeg "Merkatora", napravio sam grešku. U Hrvatskoj sam napravio odličan ritejl "Konzum" i u njega napravio ogromni novac, onda sam krenuo u Bosni i u Srbiji.

U Srbiji sam potrošio negde (400 miliona evra), u Sloveniji (200 miliona evra), a u suštini sam bio drugi ili treći, mučio sam se, nisu mi rezultati bili dobri.

Ili je to trebalo da prodam ili to sve da objedinim. Krenuo sam na "Mekkator" i to je bilo dosta realno, ali ja sam se mučio tri godine da bih ga dobio.

Morate shvatiti da je "Agrokor" potrošio ogroman novac da kupimo "Merkator", borio sam se njim u Srbiji, u Hrvatskoj, u Bosni. To je bila borba na smrt, trošeni su milioni", objašnjava Todorić.

Navodi i da je ignorisao upozorenja o mogućim napadima države.
"S Đinđićem sam dogovarao kupovinu Frikoma"


Todorić je ispričao i kako je konkurisao za kupovinu prve industrije u Srbiji i svom susretu sa tadašnjim premijerom Srbije Zoranom Đinđićem.

"Došao sam kod nadležnog ministra i on se nasmejao i rekao mi jeste vi ludi, pa kako bih ja vama, Hrvatu, ovde omogućio da ovde investira u ovakvim okolnostima.

Nakon četiri meseca me nazvao neki ministar iz Srbije, kaže mi da sam bio kod njega i da sam hteo da investiram i pita me bih li došao na razgovor s premijerom Đinđićem.

Ja sam rekao da bih, dobio sam termin. Dođem kod gospodina Đinđića, bio je i taj ministar, 45 minuta smo razgovarali.

Rekao sam da sam se kandidovao za kupovionu deonica "Frikoma" i rekao sam premijeru da razumem da to njima nije politički jednostavno i pitao ga dozvoljava li mi da dam ponudu, pa ako ne bude dobra ja neću nijednu reč reći”, navodi Todorić.

Đinđić se tada, kako kaže, okrenuo prema ministru i rekao mu da "ako Todorić da najbolju ponudu upakuj mu to i ima da kupi".

"Trebalo je u takvim uslovima stvarati regionalnu industriju", dodaje.
Izvor: TV N1 / Foto: TV N1 - Screenshot
 
16.04.2018 07:27

 

Pročitajte još i ...

POLICIJSKI SINDIKAT: Imamo 1600 stranica DOKAZA da vlast krade izbore! POLICIJSKI SINDIKAT: Imamo 1600 stranica DOKAZA da vlast krade izbore!

Sindikat zaposlenih u policiji je stao na stranu naroda i aktivno se uključio u proteste protiv tiranije vladajuće kriminalne organizacije.Predsednik ovog sindikata, Dejan Đukić je izjavio da poseduju preko 1.600 ...

PLATA LAŽOVA JE oko 1000 evra?! Kako Vučić ruča u NAJSKUPLJEM RESTORANU?! PLATA LAŽOVA JE oko 1000 evra?! Kako Vučić ruča u NAJSKUPLJEM RESTORANU?!

"Narodna Stranka" je na svom "tviter" profilu objavila sliku koju im je poslao jedan od simpatizera.Na kojoj se vidi Aleksandar Vučić kako sa svojim saradnicima ruča u jednom od najskupljih ...

(VIDEO) PLjAČKA: Još 344 miliona za most koji je otvoren pre 5 meseci (VIDEO) PLjAČKA: Još 344 miliona za most koji je otvoren pre 5 meseci

U Novom Sadu se trenutno dešava jedna potpuno nova dimenzija pljačke i otimačine narodnih para.Vlast predvođena "Srpskom Naprednom Strankom" uspeva da prevaziđe samu sebe i postavi nikad veće standarde u ...

Loading the player...