RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Elkoms | Designing, Engineering, Consulting

JADNO I BEDNO: Zaoštravanje i zapaljiva retorika ponovo TRESU region!

Niz zapaljivih poruka poslato je posle puštanja Ramuša Haradinaja, kome se sada daju ozbiljne šanse da posle izbora 11. juna bude novi premijer.

Oštre poruke iz Beograda upućene su i prema mandataru za sastavljanje nove vlade Makedonije Zoranu Zaevu čije je izjave od juče Vučić nazvao uvredama.

Oštri tonovi među zemljama u regionu. Da li najavljuju vruće političko leto, ili treba očekivati smirivanje tenzija nakon najavljenog sastanka sa Federikom Mogerini u Briselu.


"Nisam ja taj koji može da bira društvo, a verovatno i oni drugi bi da mogu izabrali nekog drugog, a ne mene", kaže premijer Aleksandar Vučić.

Kad je reč o porukama iz Srbije, Vučić kaže da ga, u vezi sa Skopljem, zanima samo kako će se Makedonija ponašati prema Srbiji, a da ga ne zanimaju unutrašnji odnosi u toj zemlji.

Kritike ka Skoplju bile su, kaže, zbog glasanja u UNESCO.

A kako će izgledati odnosi sa Prištinom ukoliko Ramuš Haradinaj pobedi na izborima na Kosovu.

"Da ne nagađamo da li će Haradinaj da bude pregovarač, mislim da bi to bilo poniženje, pre svega za EU i mislim da to Evropska unija ne može da dozvoli. Pa ćemo da vidimo“, rekao je Vučić.

Ipak, kaže da će Srbija da nastavi dijalog, mada je na poslednja dva sastanka u Briselu primetio da se "sve promenilo" u dijalogu s Prištinom.

Američki ambasador o odnosima Beograda i Prištine, ukoliko Haradinaj postane premijer, ne želi da govori pre izbora na Kosovu.

Sa druge strane, kaže da je Balkan sad pred najtežim izazovom od devedesetih godina, ali je, dodaje, za sada mirno. Pozdravlja poziv Mogerinijeve.

"Uvek je bolje govoriti nego nešto drugo raditi. Da svi lideri dolaze zajedno, ako će to da bude u Briselu 24. marta, mislim da je to dobar korak napred.

Mislim da je retorike poslednjih nedelja ili meseci bilo malo previše. Trebalo bi da se vratimo na mirnije situacije, kad ljudi mirnije govore o problemima regiona i kako da ih reše", kaže ambasador SAD Kajl Skat.

Analitičar Dejan Anastasijević ukazuje da je Srbija posvađana sa svim okolnim zemljama, što je loše za sve. Ključno za loše odnose u regionu je, kaže, povlačenje EU.

Dodaje i da napeti odnosi ne mogu da eskaliraju u sukobe, osim ukoliko u svetu ne dođe do velikih potresa, poput raspada Unije.

"I tu se pokazalo da te naše državice, čim učiteljica pogleda na drugu stranu, počnu da se šutiraju ispod stola.

Ono do čega može da dovede i što je mnogo realnija opasnost, je dalje zaostajanje u evropskim integracijama čitavog regiona i stavljanje celog zapadnog Balkana u neku vrstu zapećka EU, gde bi mogao jako dugo da ostane", smatra Dejan Anastasijević.

Dodaje i da ne očekuje da uskoro dođe do ublažavanja retorike. Podseća da je Haradinaj favorit na izborima, koji kao i predsednik Kosova Hašim Tači nastupa veoma oštro prema Srbiji.

Takođe, kaže da u Hrvatskoj predstoji obeležavanje akcije Oluja, što je vreme kako je rekao velikih prepucavanja Srbije i Hrvatske.

Izvor: TV N1 / Foto: Politika.rs
 
19.05.2017 14:56

 

Pročitajte još i ...

SABOR SPC ODLUČIO: Crkveni kalendar dobio je PET NOVIH praznika! SABOR SPC ODLUČIO: Crkveni kalendar dobio je PET NOVIH praznika!

Sveti arhijerejski sabor "Srpske pravoslavne crkve" ustanovio je pet novih praznika u kalendaru SPC."Sabor je jednoglasno odlučio da večnom Saboru svetih pribroji ili kanonizuje patrijarha pećkog Pajsija Janjevca, čiji će ...

LUDILO MOZGA: Izveštaj SNS o troškovima kampanje nedostupan zbog obimnosti?! LUDILO MOZGA: Izveštaj SNS o troškovima kampanje nedostupan zbog obimnosti?!

Izveštaj o troškovima izborne kampanje za predsedničke izbore "Agenciji za borbu protiv korupcije" podnelo je 10 od 11 učesnika predsedničkih izbora.Izveštaji su dostupni na sajtu Agencije, sem izveštaja "Srpske napredne ...

UPISNA GROZNICA: Na ovim fakultetima je najveća navala! UPISNA GROZNICA: Na ovim fakultetima je najveća navala!

Najveća navala za studije na "Univerzitetu u Beogradu" i ove godine očekuje se na "Fakultetu organizacionih nauka", na "Elektrotehničkom" i "Matematičkom fakultetu" – zbog profila usmerenih na informacione tehnologije.Istraživanja o ...

Loading the player...