RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Hotel Boka London

Jaguar Land Rover razvija volan koji promenom toplote navodi na pravac

Proizvođači automobila istražuju svaki mogući način da spreče ometanja tokom vožnje, a najnovija ideja dolazi od Jaguar Land Rover-a (JLR).

Kompanija luksuznih automobila razvila je nešto što naziva „senzorskim volanom“ koji menja temperaturu kao način komuniciranja s vozačem.


JLR godinama sarađuje sa Univerzitetom Glasgow i Physical Sciences Research Council (EPSRC) kako bi otkrili nove načine kojim automobili i vozači mogu da sarađuju.

U prošlosti, projekti su se fokusirali na haptičku povratnu informaciju, prilično uobičajenu tehnologiju na današnjem tržištu luksuznih automobila.

Međutim ova nova ideja, deo doktorske studije Patrizia-e Di Campli San Vito, fokusira se na korištenje temperature.

U suštini, senzorski volan može da pomogne u održavanju pažnje vozača.

Njegove tri osnovne komande bi podsetile vozače gde da se okrenu, da signaliziraju vozačima kada treba da promene traku ili upozore vozače na nadolazeću raskrsnicu.

Volan će to učiniti tako što će brzo zagrejati ili ohladiti svoju levu ili desnu stranu.

Može se zagrejati do maksimalno šest stepena celzijusa, ali to može da se promeni kako bi se prilagodilo vozačevim preferencijama.

Pored volana, temperaturni signali se mogu koristiti i na ručicama menjača.

Iz JLR-a navode da se promene temperature mogu koristiti u tandemu sa haptičkim i audio povratnim informacijama ili kao zamena.

VIDEO


Neki ljudi smatraju da su vibracije i glasni zvučni signali previše dosadni ili previše alarmantni, a temperaturni signali bi ponudili prihvatljiviju alternativu.

Međutim, za sada, ova ideja ostaje samo koncept i trenutno nema informacija o tome da li će se i kada ova tehnologija pronaći u JLR-ovim vozilima.

Izvor: Autoblog
 
04.06.2019 03:28

 

Pročitajte još i ...

U junu stižu EMUI 9 ažuriranja za brojne starije Huawei telefone u Srbiji U junu stižu EMUI 9 ažuriranja za brojne starije Huawei telefone u Srbiji

Prema podacima prikupljenim 3. juna 2019. godine, preko 80 miliona korisnika je ažuriralo softver sa verzije EMUI 8.X na verziju EMUI 9 na globalnom nivou, i taj broj nastavlja da ...

Zvanično ugašen BlackBerry Messenger Zvanično ugašen BlackBerry Messenger

Pre nego što su se pojavile aplikacije kao što su WhatsApp i iMessage, BlackBerry Messenger (poznat i kao BBM) bio je jedan od najpopularnijih messenger servisa.To je zato što je ...

Holivudski studiji napuštaju Netflix Holivudski studiji napuštaju Netflix

Holivudski studiji su najavili raskidanje ugovora sa Netflix-om, a priča je daleko kompleksnija nego što izgleda na prvi pogled.Naime, radi se o tome da je Disney pre dve godine objavio ...

Loading the player...