RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Elkoms | Designing, Engineering, Consulting

KATASTROFA: Srpski bacač granata RBG M11 u rukama mudžahedina u Siriji?

Na sajtu Defence blog pojavile se fotografije koje prikazuju islamističke pobunjenike u Siriji (Safwa Islamic Brigade & Suqur al-Shamal), kako koriste srpske ručne bacače granata u borbama protiv regularnih sirijskih jedinica.

Inače ovaj bacač se nalazi u ponudi kompanije "Yugoimport SDPR" J.P. i verovatno je bio deo paketa koji je isporučen Saudijskoj Arabiji 2014.godine, čiju sadržinu je kasnije ova država prosledila terorističkim grupama pod njenom kontrolom u Siriji.
O ovoj temi je krajem 2015.godine iscrpno pisao i vojno-politički komentator gosp. Miroslav Lazanski, koji je pored Saudijske Arabije naveo i neuralgičnu post-Gadafijevsku Libiju kao potencijalno krajnje odrediše našeg naoružanja.


Tada je spominjana kompanija „CPR Impeks” iz Beograda, koja je pokušala da izveze u Saudijsku Arabiju 10.000 naših pušaka M-70, 40 višecevnih raketnih bacača M-63 „plamen” od 128 mm. 12.000 „zolja”, 3.500 „osa”, 100 protivavionskih topova M-55/3, 200 miliona metaka kalibra 7,62 mm….

Srpski bacač granata RBG 40mm/6 M11 predstavlja lako pešadijsko oružje, koje funkcioniše na revolver principu. Služi za neposrednu vatrenu podršku pešadijskim trupama na zemlji.

Sa njim mogu da budu opremljene taktičke jedinice ranga pešadijskog voda, ili specijalne izviđačko-diverzantske grupe.


Doboš oružja se puni sa 6 granata u kal.40mm. Za nišanjenje koristi refleksni „red dot“ nišan koji je montiran na „Piccatiny“ šinu.

Oružje je veoma lagano za manipulaciju i vrlo efikasno u borbi, posebno protiv neprijateljske žive sile i lako-oklopljenih borbenih sredstva.Njegov efektivni domet se procenjuje na 400m.

Maksimalna dužina bacača je 825mm, dok masa praznog iznosi oko 6 kg. Koristi municiju u kal.40mm (40x46mm).

Izvor: BorbeniEfektivi.rs / Foto: Printscreen
 
20.03.2017 21:43

 

Pročitajte još i ...

ZA SADA, TAKO STOJE STVARI! (SNS) odlučio - nema vanrednih parlamentarnih izbora ZA SADA, TAKO STOJE STVARI! (SNS) odlučio - nema vanrednih parlamentarnih izbora

Glavni odbor "Srpske napredne stranke" odlučio je na današnjoj sednici da se ide samo na izbore u Beogradu i da neće biti vanrednih parlamentarnih izbora.Funkcionerka "SNS" Maja Gojković je rekla ...

JEDAN DEO OPOZICIJE O IZBORIMA: Strani faktor ili zamajavanje građana! JEDAN DEO OPOZICIJE O IZBORIMA: Strani faktor ili zamajavanje građana!

Jedan deo opozicije različito je reagovao na odluku Glavnog odbora "Srpske napredne stranke" koji je odlučio da se ide samo na izbore u Beogradu i da neće biti vanrednih parlamentarnih izbora.PSG: "Prijatelji" ...

ŠOKANTNE TVRDNJE! (Er Srbija) nikada nije ostvarila profit veći od subvencija ŠOKANTNE TVRDNJE! (Er Srbija) nikada nije ostvarila profit veći od subvencija

Najveći problem u sagledavanju poslovanja „Er Srbije“ je što u javnosti postoji malo konkretnih informacija, mnogo je tajni i netransparentnosti, koje se vežu za našeg avioprevoznika da bismo uopšte mogli ...

Loading the player...