RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Hotel Boka London

Kenija: 14 godina za istopolni seks

Visoki sud u Keniji potvrdio je danas zakon kojim se zabranjuju istopolni odnosi, a oni koji u takve odnose stupaju kažnjavaće se sa 14 godina zatvora.

Viši sud je odbio da dekriminalizuje homoseksualnost, a sudija Roslin Aburil u prepunoj sudnici u Najrobiju saopštila je jednoglasnu odluku tročlanog sudskog veća i rekla da se ovim odbacuje peticija kojom je traženo da se zakon ospori i da veće smatra da zakon nije neustavan, prenosi Rojters.


Aburili je rekla da Ustav i dalje zabranjuje istopolne brakove, a bi dopuštanje istopolnih odnosa “otvorilo vrata istopolnim zajednicama”.

Podnosioci peticije za dekriminalizaciju istopolnih brakova tvrde da sporni zakon krši Ustav Kenije iz 2010. godine kojim se garantuje jednakost, dostojanstvo i privatnost svih građana.

“Žalićemo se. Očekujemo da će Apelacioni sud poništiti ovu pogrešnu odluku koja je po našem mišljenju veoma pristrasna”, rekao je Erik Gitari, jedan od podnosilaca peticije.

Sudije, koje su prošle godine uzele u razmatranje ovaj slučaj, odbacile su peticiju, rekavši da je zabrana istopolnih odnosa povezana sa širim, tradicionalnim moralnim vrednostima sadržanim u kenijskom Ustavu.

Neki aktivisti za prava homoseksualaca plakali su izvan sudnice nakon što je presuda objavljena, dok su pristalice zabrane slavile, čestitale jedni drugima i zahvaljivali se sudskom veću.

“Mi ne možemo da dopustimo da budemo druga Sodoma i Gomora”, izjavio je za Rojters Alfred Rotič, katolički biskup, a nakon čitanja presude.

U septembru prošle godine najviši indijski sud ukinuo je sličan zakon iz kolonijalne ere koji je kažnjavao istopolne odnose kaznom i do 10 godina zatvora, podižući tako nade među gej aktivistima širom sveta, uključujući i Afriku, da su slične reforme moguće i na drugim mestima.

Istopolni odnosi su zločin u više od 70 zemalja širom sveta, a skoro polovina ih je u Africi. Južna Afrika je jedina afrička nacija koja je legalizovala homoseksualne brakove, navodi agencija.

Izvor: B92
 
27.05.2019 10:49

 

Pročitajte još i ...

Apple indirektno potvrdio tri nova iPhone modela Apple indirektno potvrdio tri nova iPhone modela

Apple je zvanično objavio brojeve modela za iPhone 11, iPhone 11 Max i iPhone XR2, koji nose oznake A2111, A2160, A2161, A2215, A2216, A2217, A2218, A2219, A2220, A2221 i A2223, ...

Južna Koreja: Evolucija kao inspiracija za vojne robote Južna Koreja: Evolucija kao inspiracija za vojne robote

Vojni roboti koji podražavaju ponašanje zmija, ptica i insekata podsećaju na scene iz serije “Black Mirror“, a eksperti tvrde da su baš oni budućnost vojne robotike.Roboti koji podražavaju ponašanje životinja ...

Lov se nastavlja: Da li je DJI sledeći na tapetu? Lov se nastavlja: Da li je DJI sledeći na tapetu?

CNN je objavio da je US Department of Homelad Security (DHS) upozorio na opasnost od dronova koje su napravile kineske kompanije.Upozorenje se odnosi na „kućne“ dronove, od kojih su mnogi ...

Loading the player...