RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Elkoms | Designing, Engineering, Consulting

LAKU NOĆ, SRBIJO! Nacrt strategije za proširenje EU: Srbija članica do (2025 godine)

"Evropska komisija" nacrtom strategije za proširenje "Evropske unije" predviđa da bi Srbija mogla da postane punopravna članica do (2025. godine), pošto do (2023. godine) zatvori sva pregovaračka poglavlja i postigne sporazum o normalizaciji s Prištinom.

U nacrtu strategije za pristupanje Srbije i drugih balkanskih zemalja "EU", koja bi trebalo da bude ustvojena u februaru, navedeni su poslovi koji stoje i pred Srbijom i pred "EU", kao i vremenski rokovi u kojima oni treba da budu obavljeni da bi članstvo bilo moguće do (2025), saznaje "RTS".

Prema sadašnjem nacrtu, sva pregovaračka poglavlja trebalo bi da budu otvorena i zatvorena do (2023. godine), kako bi ulazak Srbije bio moguć (2025), imajući u vidu dug proces ratifikacije pristupnog sporazuma u "Evropskom parlamentu" i parlamentima zemalja članica.

Navodi se i kraj (2019. godine) kao rok za postizanje obavezujućeg sporazuma o normalizaciji između Beograda i Prištine, što je među ključnim uslovima za članstvo u "Uniji".Strategija će biti neka vrsta mape puta do članstva, čini ga konkretnijim i opipljivijim, ali bez garancija i automatizma u prijemu zemalja kandidata, ako one ne bude spremne za članstvo u predviđenim rokovima, rekli su za "RTS" izvori u Briselu.

Ocenjuje se da je, imajući u vidu dosadašnji tempo pregovora, (2023. godina) više nego ambiciozan rok za otvaranje i zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja, a da osim spremnosti kandidata, problem za strategiju može biti odsustvo podrške zemalja članica.
Prva polovina (2018.) veoma značajna za Srbiju i Balkan


"RTS" navodi da će prva polovina (2018.) biti veoma značajna za Srbiju i Balkan - Bugarska kao predsedavajuća "EU" u ovom periodu ističe integraciju "Zapadnog Balkana" kao svoj prioritet, a posle objavljivanja strategije u februaru uslediće i godišnji izveštaji "Evropske komisije" o napretku za sve zemlje regiona u aprilu.

U maju u Sofiji biće održan zajednički samit lidera "Balkana" i "EU", a u junu u Briselu na samitu "EU" donosiće se zaključci i konkretne odluke o sledećim koracima u procesu proširenja.

Zagrebački "Jutarnji list" piše da su jasni rokovi navedeni samo za Srbiju i Crnu Goru, koje će, kako piše, moći da postanu članice do kraja (2025), dok se za ostale zemlje navodi da treba da do tada treba da napreduju u pristupnim pregovorima.

"Nacrtom strategije za pristupanje balkanskih država "EU"", koja bi trebalo da bude usvojena u februaru, ukazano je da "EU" "ne želi da uveze granične sporove" između država u regionu, dodaje "Jutarnji list".

Izvestilac "Evropskog parlamenta" za Srbiju Dejvid Mekalister izrazio je očekivanje da će strategija ukazati na put kojim zemlje kandidati treba da idu ka članstvu u "EU", ali i naglasiti šta institucije "EU" i zemlje članice treba da urade kao podršku partnerima i prijateljima na "Zapadnom Balkanu".

Mekalister je rekao za "RTS" da sve zemlje Balkana imaju evropsku perspektivu, ali da je predsednik "EK" Žan-Klod Junker pomenuo Srbiju i Crnu Goru jer su dve vodeće zemlje u procesu i već vode pregovore.

"Jutarnji list" piše da je za Srbiju važna i poruka da će morati da reši odnose s Prištinom putem pravno obvezujućeg dokumenta, za koji se u ovom nacrtu kaže da je ključan za stabilnost celog regiona i evropsku perspektivu.

"BiH" bi do (2019. godine) trebalo da dobije status kandidata, ako do tada dovrši postupak slanja odgovora iz upitnika i "Komisija" završi svoj deo posla.

I Albanija će, kako je navedeno, ako ispuni uslove, i Makedonija ako reši pitanje imena s Grčkom, (2019. godine) imati zamah u pregovorima o članstvu, navodi se u tekstu.
Izvor: Beta.rs, RTS.rs / Foto: Shutterstock
 
06.12.2017 09:19

 

Pročitajte još i ...

BRAVO KRETENI! Država puca po šavovima, a opozicija dogovara podelu nepostojećih mandata BRAVO KRETENI! Država puca po šavovima, a opozicija dogovara podelu nepostojećih mandata

Kako saznajemo, lideri opozicije će imati ključni sastanak u kome će ni manje ni više nego razgovarati o raspodeli mandata u budućem sazivu skupštine.Što bi bilo lepo kad bi, pa ...

PRIMA 2,5 MILIONA MESEČNO: Namerno je gurnuo Azotaru u stečaj, mogao je da nađe rešenje! PRIMA 2,5 MILIONA MESEČNO: Namerno je gurnuo Azotaru u stečaj, mogao je da nađe rešenje!

Jedna od najvećih fabrika azotnih đubriva i azotnih jedinjenja u regionu, pančevačka "Azotara", odlazi u stečaj.To je tokom prošle nedelje, javnosti saopštio resorni ministar Aleksandar Antić, zbog – kako je ...

SRBISTAN! Država će plaćati milione oslobođenima iz slučaja (stečajna mafija) SRBISTAN! Država će plaćati milione oslobođenima iz slučaja (stečajna mafija)

Samo na ime troškova odbrane i advokata, kako procenjuju upućeni, država će nakon prošlonedeljne oslobađajuće presude za sve optužene u slučaju „stečajna mafija“, isplatiti oko sedam miliona evra, a na ...

Loading the player...