RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Elkoms | Designing, Engineering, Consulting

LEPA VEST: Novi, digitalni život kultnih srpskih filmova!

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić izjavio je da će, u okviru projekta "Vip Kinoteka", u narednih (godinu dana) biti predstavljeno (deset) digitalno restauriranih srpskih filmskih klasika.

Pantelić je, na konferenciji za novinare, rekao da će beogradska publika (14. decembra), u "Jugoslovenskoj kinoteci", imati priliku da vidi prvi digitalno restauriran film u okviru ovog projekta, a to je film "Ko to tamo peva" Slobodana Šijana, a zatim će on biti prikazan i širom Srbije.

"Ovo je veliki dan za naš film i početak novog života kulturnih, kultnih ostvarenja naše kinematografije koja to zaslužuju", rekao je Pantelić koji je sa generalnim direktorom kompanije "Vip mobile" Dejanom Turkom potpisao ugovor kojim je ozvaničen projekat "Vip Kinoteka".

On je rekao da će iza ovog složenog procesa, koji se u potpunosti sprovodi u našoj zemlji, stajati (Odeljenje digitalne restauracije) "Jugoslovenske kinoteke"."Naša dosadašnja iskustva na polju digitalne restauracije podrazumevaju visok standard kvaliteta što je dokazano na domaćoj i inostranoj sceni što najbolje potvrđuje prisustvo digitalnih restauracija sprovedenih u "Jugoslovenskoj kinoteci" na vodećim svetskim filmskim festivalima", rekao je Pantelić.

On je naveo da će svakog meseca predstavljati po jednu restauriranu verziju kultnih srpskih filmova i da će publika moći da ih vidi širom Srbije na besplatnim projekcijama.
U narednom periodu biće digitalizovano (100 filmova)


Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da je ovo "lep i veliki datum i simbolički značajan trenutak u sferi digitalizacije kulturnog nasleđa".

"Očuvanje značajnih srpskih i jugoslovenskih filmova kroz proces digitalizacije je stvar koja predstavlja simbolički vrlo jak prvi korak", ocenio je Vukosavljević.

Vukosavljević je zahvalio "Jugoslovenskoj kinoteci" što je preuzela na sebe ovaj "delikatan posao" i kompaniji "Vip mobile" koja je finansijski pomogla i pokazala da "razmišlja pozitivno i ispravno kada je reč o ulaganju u oblast zaštite kulturnog nasleđa".

On je rekao da veruje da će u narednom periodu (100 najavljenih filmova) biti u digitalizovanoj formi što će omogućiti njihovu zaštitu, ali i prikazivanje u sredinama koje nemaju velike sale.

Vukosavljević je rekao da je digitalizacija kulturnog nasleđa u značajnoj meri zaštita kulturnog nasleđa od propadanja, ali i prilika za upoznavanje sa našim bogatim kulturnim nasleđem.

On je rekao da je budžetom za (2018. godinu) predviđeno više sredstva za digitalizaciju.
Zaštićeni filmovi Pavlovića, Markovića, Nikolića, Karanovića ...


Turk je rekao da će kroz digitalizaciju i restauraciju srpske filmske baštine publika moći da uživa u deset kultnih naslova srpske kinematografije koji će imati vrhunski kvalitet zvuka i slike.

"To su filmovi uz koje su mnogi od nas odrastali, danas ih gledaju naša deca, a jednog dana će ih gledati i deca naše dece.

Zato želimo da sačuvamo i ostavimo ova ostvarenja za buduće generacije", rekao je Turk.

On je rekao da je saradnja sa "Jugoslovenskom kinotekom" dobar primer kako kompanija može da pomogne kulturi.

Direktorka "Centar filma" Jadranka Blanuša rekla je da će projekat "Vip Kinoteka" "omogućiti da restaurisani klasici srpske filmske produkcije u narednom periodu dođu pred našu staru ili neku potpuno novu publiku koja će se na najbolji mogući način možda prvi put susresti sa brilijantnom istorijom srpske filmske produkcije".

U okviru projekta "Vip Kinoteka" biće očuvani i zaštićeni i filmovi Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića i drugih.
Izvor: FoNet / Foto: Promo
 
06.12.2017 13:11

 

Pročitajte još i ...

HAOS U NAJAVI Katalonija nije izabrala predsednika, slede li novi izbori? HAOS U NAJAVI Katalonija nije izabrala predsednika, slede li novi izbori?

Secesionistička većina u katalonskom parlamentu nije uspela u četvrtak da izabere regionalnog predsednika, što bi u roku od dva meseca moglo da dovede do novih izbora.Kandidat Đordi Turul nije dobio ...

OTKRIVAMO: Trampova odluka o Kini pravi ogromne gubitke na Vol stritu OTKRIVAMO: Trampova odluka o Kini pravi ogromne gubitke na Vol stritu

Indeksi na "Vol strit"-u danas beleže ogromne gubitke pošto je vlada predsednika "SAD" Donalda Trampa uvela takse na uvoznu robu iz Kine i ograničenja na kineske investicije.Kineska vlada je saopštila ...

DENIS KIF: Kremlj imao i motiv i sredstva za napad na Skripalja DENIS KIF: Kremlj imao i motiv i sredstva za napad na Skripalja

Britanski ambasador u Srbiji Denis Kif izjavio je da trovanje bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji nije prvi put da se Rusija brutalno obračunava s neistomišljenicima i krši međunarodno pravo."Od trovanja ...

Loading the player...