RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava spisak programa

MA, IDI BEGAJ! Srbija spremna za (poglavlje 18)

Srbija je spremna za otvaranje u pregovorima o članstvu u "EU" (poglavlja 18) koje se odnosi na statistiku, ali će za postizanje nivoa kvaliteta statistike u članicama "Unije" biti potrebno nekoliko godina, ocenio je direktor statističke agencije "EU" Piter Everers.

Direktor "Eurostata" zadužen za kooperaciju u "Evropskom statističkom sistemu i međunarodnu saradnju" izjavio je za agenciju "Beta" i "EurActiv" da novi zakon o statistici koji je u pripremi predstavlja veoma dobar korak napred.

"Srbija je dobro na putu da ispuni zahteve iz poglavlja 18", rekao je Evereres posle konferencije povodom zatvaranja projekta "Jačanje statističkog sistema Srbije poboljšanjem metodologija i standarda kroz primenu dobre prakse", koji je sproveo "Republički zavod za statistiku".

"Evropska unija" je finansirala taj projekat iz pretpristupnih fondova sa (3,5 miliona evra).

Projekat je trajao (20 meseci), a realizovao ga je konzorcijum koji predvodi nemačka kompanija "GOPA".Direkor agencije "EU" za statistiku rekao je da su statistički podaci važni i za sva druga pregovaračka poglavlja i usklađivanje s pravnim tekovinama "EU" u svim poljima. Zvanična statistika treba da obezbedi podatke za (16 pregovaračkih poglavlja).

Everers je ocenio da je novi "zakon o statistici" u Srbiji u potpunosti usklađen sa evropskim preporukama, ali da je još važnija njegova primena, ukazavši da nedostaje nekoliko važnih registara za pravljenje statistike.

"Još mnogo toga treba da se uradi. Pravne tekovine "EU" imaju oko (300 regulativa) koje opisuju kako praviti statistiku tako da bude u potpunosti uporediva sa "EU", a za zemlje koje žele da postanu članice "EU" komparativnost je jedno od najvažnijih pitanja", rekao je Everers.

Prema njegovoj oceni, "statistički zavod Srbije" ima veoma kvalitetne zaposlene, ali je problem što veliki broj njih ima privremene ugovore što olakšava njihov odlazak u druge institucije i organizacije.

Everers je na konferenciji izjavio da statistika u uslovima velikih izazova i konkurencije mora da ostane relevantna i da daje kvalitetne podatke.

Jedan od izazova je i pouzdanost "Zavoda za statistiku", a za to je, prema njegovim rečima, potrebno da "Vlada" da garancije da statistički sistem može da radi nezavisno.

Direktor "Republičkog zavoda za statistiku" Miladin Kovačević izjavio da nema više prepreka za otvaranje (poglavlja 18) i da očekuje da "vrlo uskoro" bude otvoreno.

"Kada "Evropska komisija" krene napred sa daljim otvaranjem poglavlja, mislim da će prva sad na redu biti statistika, odnosno (poglavlje 18)", izjavio je Kovačević je za "EurActiv".
Kompromisno rešenje za Kosovo


Kovačević je rekao da je i "Evropskoj komisiji" i "Eurostatu" bilo poznato da je Srbija odavno spremna za otvaranje tog poglavlja, ali da je postojala prepreka iz "Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju" u vezi s prikazivanjem podataka o Kosovu i Metohiji, odnosno s teritorijalnom klasifikacijom Srbije.

"Kosovo i Metohija je prema našem ustavnom uređenju jedan od (pet regiona) na prvom nivou klasifikacije i postojao je zahtev u vezi s neslaganjem s formom dostavljanja tih podataka "Eurostatu", iako Srbija nije ni imala te podatke za "KiM".

To je bilo više pitanje forme i politički aspekt, a ne statistički. Sada je nađeno kompromisno tehničko rešenje i ta barijera je otklonjena", rekao je Kovačević.

Kada su u pitanju harmonizacija sa evropskom statistikom i ispunjavanje međunarodnih standarda, ne postoje više izazovi, ocenio je Kovačević, ali je naveo da najveća barijera koja ostaje jesu kadrovi.

"Godinama, ako ne i decenijama smo pod restrikcijama zbog fiskalne konsolidacije. Ne zapošljavamo na stalnoj osnovi nove ljude, a i dalje posedujemo resurse za njihovu edukaciju", rekao je Kovačević.

Kovačević je rekao da očekuje da izmene zakona o statistici, koje su planirane do kraja (2017. godine), budu donete u prvom kvartalu (2018.).
Izvor: Beta.rs / Foto: TV N1 - Screenshot
 
06.12.2017 08:34

 

Pročitajte još i ...

Otkrivanje afere TRGOVINA SMRĆU uništilo je život lekara, PAKAO JE PROŠAO I NJEGOV SIN Otkrivanje afere TRGOVINA SMRĆU uništilo je život lekara, PAKAO JE PROŠAO I NJEGOV SIN

Kada je raskrinkao korupcionaški osinjak u "Hitnoj pomoći", dr. Borko Josifovski verovatno nije ni slutio da će umesto pohvala za savesnost dobiti dugogodišnje pretnje po život i otkaz.Moralnu satisfakciju, ne ...

OTKRIVAMO: Šta se zaista krije iza predloga Maje Gojković o (preletačima) OTKRIVAMO: Šta se zaista krije iza predloga Maje Gojković o (preletačima)

Dosadašnje iskustvo nas uči da iza svakog predloga Maje Gojković stoji isključivo sebičan partijski motiv "SNS"-a.Krupne promene, poput promene "Poslovnika Skupštine Srbije", do sada su najavljivane isključivo kada je "SNS" imao ...

DEVASTIRANA poplavama NE SANIRA ŠTETU: Umesto toga, KUPILI DRON i zaposlili pilota! DEVASTIRANA poplavama NE SANIRA ŠTETU: Umesto toga, KUPILI DRON i zaposlili pilota!

Opština Petrovac na Mlavi, na istoku Srbije, ove godine se našla tokom leta u centru pažnje, najviše zbog katastrofalnih poplava koje su je zadesile.U tom periodu se špekulisalo da je ...

Loading the player...