RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Elkoms | Designing, Engineering, Consulting

MULJANJE U NAJAVI! Banke pristale da smanje otkup duga za (Galeniku)

Kompanija koja bude želela da kupi farmaceutsku kuću "Galenika" moraće bankama na ime kredita od 71,7 miliona evra da plati SAMO (25 miliona evra) čime bi otkupila dug uz diskont, saopštilo je "Ministarstvo privrede Srbije".

U tom "Ministarstvu" su agenciji "Beta" rekli da investitora zainteresovanih za kupovinu "Galenike" ima, ali da ne mogu da saopšte njihova imena jer su to oni tražili.

Nezvanično se saznaje da je među zainteresovanim kupcima britansko - ruski konzorcijum "Frontijer - Petrovaks" koji je zbog duga "Galenike" bankama odustao na prošlom tenderu, firma "Sinofarm" iz Srbije, "Hemofarm" kao deo nemačke "Štada grupe" i brazilski "EMS".Sa bankama poveriocima "Galenike", kako su rekli u "Ministarstvu", obavljen je "niz kompleksnih razgovora i utvrđeno je da postoji njihova načelna saglasnost da se ukupan iznos duga otkupi jednokratnom isplatom iznosa od SAMO 25 miliona evra" i da to plati kupac fabrike.

"Otkup je uslovljen sprovođenjem postupka privatizacije u kratkom vremenskom periodu", rekli su u "Ministarstvu".

Dodaje se da je kao podršku tom postupku Vlada Srbije preporučila državnim poveriocima da zaustave naplatu potraživanja, kao i da povuku sredstva obezbeđenja koja dospevaju na naplatu prema "Galenici" i njenim zavisnim društvima, do postizanja konačnog dogovora, a najkasnije do 30. septembra 2017.

Raspisivanje javnog poziva za privatizaciju "Galenike" planirano je, kako tvrde u ministarstvu, za početak septembra.

"U ovom trenutku definišemo uslove privatizacije, kojima bi se budući kupac obavezao da održi kontinuitet proizvodnje, realizuje investicioni program i održi optimalan nivo zaposlenosti", kažu u "ministarstvu".

"Vlada Srbije" je 11. jula 2017. godine donela zaključak da se privatizacija "Galenike" sprovede modelom prodaje kapitala, kojoj bi prethodila konverzija duga "Galenike" u kapital.

Sednica "Skupštine Galenike", na kojoj će se odlučivati o sprovođenju postupka konverzije potraživanja "Srbijagasa" i "Uprave za javni dug", trebalo bi da se održi narednih dana.

U slučaju uspešne privatizacije "Galenike", kako ističe "Ministarstvo privrede", država bi otpisala preostali deo svojih dospelih obaveza prema tom preduzeću.

Potencijalni investitori procenuju da bi optimalan broj zaposlenih u "Galenici" bio od 700 do 900, a sada ih je 1.400, pa je u toku anonimna probna anketa o tome ko želi da uz otpremnine napusti tu farmaceutsku kuću i izjašnjavanje će trajati do 18. avgusta.

"U okviru socijalnog programa radnicima bi se ponudilo ukupno 400 evra po godini staža po sledećem modelu - 200 evra bi finansirala država, a preostali iznos bi finansirao kupac fabrike", naveli su u "Ministarstvu privrede".

Predsednik sindikata "Nezavisnost" u "Galenici" Zoran Pantelić rekao je da je "Vlada Srbije" predložila da budući kupac na 200 evra otpremnine koju bi isplatila država doplati još 100 evra, a sindikat je tražio još 100 evra, ukupno 400 evra.

"Sindikat je zahtevao da novi vlasnik plati 200 evra i posle toga nas predstavnici Ministarstva privrede nisu kontaktirali", rekao je Pantelić.

Sindikat će, kako je rekao, maksimalno štititi prava radnika, a većina ih je za ostanak u fabrici jer "ma koliko bila velika otpremnina nije dovoljna da se započne neki posao".

Pokušaj privatizacije "Galenike" je propao početkom ove godine, pošto sa potencijalnim strateškim partnerom, rusko - britanskim konzorcijumom "Frontier - Petrovax", nije postignut dogovor o preuzimanju dugovanja koje ta farmaceutska kompanija ima prema komercijalnim bankama.
Izvor: Beta.rs / Foto: TV N1
 
11.08.2017 09:47

 

Pročitajte još i ...

LUDILO MOZGA! Vučić: Čujem da neki traže izbore... LUDILO MOZGA! Vučić: Čujem da neki traže izbore...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da opoziciji ne bi preporučio da zajedno sa beogradskim budu održani i vanredni parlamentarni izbori."Ne bih preporučio izbore", rekao je Vučić novinarima u Beogradu posle ...

MORALNA OSTAVKA I ČIST OBRAZ! Gojković: O smeni kad bude dovoljno poslanika za tu tačku MORALNA OSTAVKA I ČIST OBRAZ! Gojković: O smeni kad bude dovoljno poslanika za tu tačku

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da će zahtev za njeno razrešenje staviti na dnevni red kada bude postojao dovoljan broj poslanika da tu tačku u dnevni red i ...

OTKRIVAMO Antelj: Dao sam dva miliona evra u humanitarne svrhe, a sada sam podstanar! OTKRIVAMO Antelj: Dao sam dva miliona evra u humanitarne svrhe, a sada sam podstanar!

U odbranu vlasnika „Gemaksa” stali i njegovi zaposleni, kojima je gazda dao (100 beskamatnih pozajmica) za rešavanje stambenog pitanja.Tokom (29 godina) postojanja „Gemaksa” u humanitarne svrhe dao sam više od ...

Loading the player...