RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Hotel Boka London

NASA: Nova fotografija Jupitera

Naš Solarni sistem obiluje planetama i satelitima koji nude dragocen uvid u istoriju kosmosa, a pružaju prizore od crvenkastih pustinja, poput one na Marsu, do prizora koje daju metanska jezera na Saturnovom mesecu Titanu.

Ipak, od svih tela koja kruže oko Sunca Jupiter je među najzanimljivijima, te oni koji ga proučavaju tvrde da bi mogli da ga neprestano posmatraju i da im nikada ne bude dosadno.


Letelica Juno agencije NASA već neko vreme kruži oko ovog gasnog giganta, te na Zemlju šalje fotografije koje su detaljnije od svih koje su ranije napravljene.

Radi se o tome da dramatična atmosferska dešavanja na Jupiterovoj severnoj hemisferi čine da fotografije izgledaju još egzotičnije.

Na jednoj od fotografija tako mogu da se vide oblaci koji su okupljeni oko nekog kružnog oblika u regionu koji nosi ime Jet N6.

Fotografija je snimljena 12. februara, dok je Juno po osamnaesti put pravio krug oko planete.


Jupiter je obično definisan masovnim olujama koje utiču na područja od po nekoliko stotina kilometara, a neke od ovih oluja bi prema veličini mogle nekoliko puta da progutaju čitavu Zemlju.

Jedan od glavnih zadataka letelice Juno je da prikupi podatke o tome kako se ovakve oluje rađaju, koliko traju, te na koji se način završavaju, kao i o tome odakle crpe snagu.

Izvor: BGR / Foto: Printscreen
 
28.02.2019 05:31

 

Pročitajte još i ...

Dron inspirisan kolibrijem Dron inspirisan kolibrijem

Jedna od najimpresivnijih kreacija prirode je kolibri, koji maše krilima do 80 puta u sekundi i koji može da lebdi u mestu i leti u bilo kom pravcu.Sada, naučnici su ...

Xiaomi kiosk za pametne telefone Xiaomi kiosk za pametne telefone

Do sada su se pod vending mašinama podrazumevali automatizovani kiosci na kojima ste mogli da kupite vodu, sokove, kafu, čaj, čokoladice i druge „grickalice“.Međutim, kompanija Xiaomi je redefinisala koncept vendinga ...

Google Play Store predlaže uklanjanje aplikacija koje se ne koriste Google Play Store predlaže uklanjanje aplikacija koje se ne koriste

Mnogo je korisnika koji na svojim uređajima imaju veliki broj aplikacija koje uopšte ne koriste, budući da je malo aplikacija koje se koriste svakodnevno, te prostor zauzimaju sa razlogom.Tako aplikacije ...

Loading the player...