RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Hotel Boka London

Navratilova o transrodnim osobama na terenu

Višestruko nagrađivana teniserka izjavila da ne bi igrala meč protiv transrodne žene.

LGBT organizacija koja se bavi pravima sportista prekinula je odnose sa Martinom Navratilovom zbog izjava koje je teniska legenda imala kada su transrodni sportisti u pitanju.


Bivša najbolja teniserka sveta izjavila je da bi bila prevara da se dozvoli trasnrodnim ženama da se takmiče u ženskom sportu, jer su fizički jače.

Predstavnici neprofitne organizacije, koji veruju da će sport promeniti svet Atlit Ali i čiji je Navratilova član, kažu da su njene izjave transfobne.

U saopštenju ove organizacije piše da je ovom izjavom, Navratilova smanjila svoj uticaj u savetodavnom odboru.

„Muškarac može da odluči da postane žena, da uzima hormone, pobedi na svim mogućim turnirima, zaradi pravo bogatstvo i onda odluči da ipak ponovo bude muškarac, ukoliko tako želi.

„To je prevara. Podržaću transrodnu ženu u svemu, ali se ne bih takmičila protiv nje. Ne bi bilo fer”.

Rejčel Mekinon, koja je prošle godine postala prva transrodna sportistkinja koja je pobedila na Svetskom prvenstvu u biciklizmu kaže da su komentari Navratilove „transfobični i uznemiravajući”.

S njenom izjavom složili su se i predstavnici organizacije Atlit Ali.

„Njen stav zasnovan na lošoj informisanosti, diskriminiše transrodne osobe”.

Iz organizacije kažu da se Navratilova još uvek nije oglasila u vezi ove situacije.

„Ovo nije prvi put da smo razgovarali s Martinom na ovu temu. Ona je krajem decembra na društvenim mrežama govorila o sposobnostima trans sportista.

Tada smo je direktno kontaktirali nudeći joj dodatne informacije i podatke, ali nam se nikad nije javila”.

Oni kažu da je Navratilova postala ambasador organizacije pre tri godine, kada je dobila i nagradu Action Award.

Tada se uključila u kampanju, poslavši pismo Međunarodnoj košarkaškoj organizaciji (Fiba) u kome je govorila o zabrani nošenja hidžaba i protiv anti-trans zakona u Teksasu 2017. godine.

Navratilova se zalaže za prava gej zajednice od 1980. godine, nakon što je i sama otkrila da je gej orijentisana i nakon što je zbog toga napadnuta.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) od 2016. godine dozvoljava da i muškarci i žene, koji su u procesu tranzicije učestvuju na takmičenjima.

Izvor: BBC News (na srpskom) / Foto: Screenshot
 
22.02.2019 07:00

 

Pročitajte još i ...

Samo četiri odsto Internet korisnika veruje online influenserima Samo četiri odsto Internet korisnika veruje online influenserima

Istraživanje koje je sprovela medijska agencija UM pokazuje da online influenseri nemaju veliki uticaj na korisnike Interneta, kako se to do sada smatralo.Studija je sprovedena nad 56.000 korisnika Interneta iz ...

Neuspelo ažuriranje prekinulo rad stotine policijskih nanogica Neuspelo ažuriranje prekinulo rad stotine policijskih nanogica

Softverska ažuriranja zadaju glavobolje svakodnevnim korisnicima, a poslednjih nekoliko dana stvarali su ozbiljne probleme holandskim predstavnicima zakona u njegovom sprovođenju.Zvaničnici su otkrili da je ažuriranje softvera stvorilo „prekid“ za stotine ...

Kako je Tesla Autopilot spasio zeca Kako je Tesla Autopilot spasio zeca

Jedan vozač Tesla automobila tvrdi da se njegovo vozilo zaustavilo kada se na putu pojavio zec, budući da je Tesla Autopilot registrovao životinju, te izveo neophodne manevre kako je ne ...

Loading the player...