RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Hotel Boka London

Ne koristite najnoviji Photoshop? Možda će vas Adobe tužiti zbog toga

Sve češće dolazimo u situaciju da nam proizvođači softvera i hardvera tvrde da mi u stvari nismo vlasnici onoga što smo pošteno platili.

Najnoviji takav primer stiže nam iz Adobe-a, koji je ove nedelje počeo da upozorava korisnike Creative Cloud paketa da više nisu autorizovani da koriste stare verzije ove softverske platforme.


Upozorenje se odnosi na Ligthroom Classic, Photoshop, Premiere, Animate i Media Director.

U pismu koje je Adobe poslao nekim korisnicima, dato je upozorenje da mogu da se suoče sa rizikom od kršenja kopirajta ukoliko nastave da koriste starije verzije pomenutih programa i ukoliko odbiju da ih nadograde na najnovije verzije.

Adobe je objavio da je nedavno prestao sa podrškom za određene starije verzije Creative Cloud aplikacija.

Korisnici koji upotrebljavaju te verzije obavešteni su (ili će biti uskoro obavešteni) da nisu više autorizovani da da ih koriste, i dostavljeno im je uputstvo kako da nadograde softver na najnovije verzije (što podrazumeva i plaćanje novih licenci).

Prema njihovim rečima, korisnici koji odbiju to da urade, mogu da se suoče sa potencijalnom tužbom koju će podneti „treća strana“. Naravno, nigde nije objavljeno ko je ta „treća strana“…

Postoji mnogo legitimnih razloga zašto korisnici ne žele ili ne mogu da se prebace na noviju verziju softvera.

Umetnici i grafički dizajneri ne žele da menjaju softver u toku razvoja projekta, jer to može da dovede do neočekivanih bagova i problema u radu.

S druge strane, novi modeli distribucije softvera se odnose na to da ono što ste kupili u stvari nije vaše vlasništvo, već da time samo dobijate pravo na upotrebu.

Kompanije su sada počele da iskorišćavaju tu situaciju, želeći da „na silu“ izvuku dodatnu količinu novca od korisnika koji upotrebljavaju njihov softver.

Vreme će pokazati da li će ovo biti uspešan potez Adobe-a, ali već sada se po Internetu mogu naći ljutiti komentari korisnika koji su spremni da zbog ovakve politike prekinu svoje pretplate na Adobe Creative Cloud.

Izvor: TechDirt
 
16.05.2019 06:42

 

Pročitajte još i ...

Zvanično ugašen BlackBerry Messenger Zvanično ugašen BlackBerry Messenger

Pre nego što su se pojavile aplikacije kao što su WhatsApp i iMessage, BlackBerry Messenger (poznat i kao BBM) bio je jedan od najpopularnijih messenger servisa.To je zato što je ...

Holivudski studiji napuštaju Netflix Holivudski studiji napuštaju Netflix

Holivudski studiji su najavili raskidanje ugovora sa Netflix-om, a priča je daleko kompleksnija nego što izgleda na prvi pogled.Naime, radi se o tome da je Disney pre dve godine objavio ...

Microsoft Office mobilne aplikacije više neće raditi na starijim Android uređajima Microsoft Office mobilne aplikacije više neće raditi na starijim Android uređajima

Microsoft-ov portfolio Android Office aplikacija je prilično solidan.Možete da završite ozbiljan posao na Android uređajima pomoću ovih aplikacija.Međutim, ako koristite prilično star uređaj, trebalo bi da razmislite o kupovini novog ...

Loading the player...