RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava spisak programa

Neke LEKARSKE PREGLEDE moraćemo da plaćamo po DVOSTRUKOJ TARIFI?!

“Vrlo su to male pare, da bi mi rešile finansijske probleme zbog kojih želim da napustim državnu bolnicu”, komentariše za Radio "Slobodna Evropa" medicinska sestra Biljana (prezime poznato redakciji), odredbu nacrta "Zakona o zdravstvenoj zaštiti", koji bi, između ostalog, lekarima omogućio dodatni rad o trošku pacijenata.


Nacrt novog zakona još nije poznat stručnoj javnosti, iako bi u skupštinsku proceduru trebalo da uđe do kraja godine.

Ipak, uveliko se raspravlja o tome da li je opravdano da se popodnevni pregledi u državnoj bolnici dodatno plaćaju iz džepa građana, kao i da li bi ta mera stvarno zadržala lekare i sestre da ostanu u Srbiji, kako su to objasnili u Ministarstvu zdravlja.

“Pod kojim uslovima, za koliko novca, kako bi se to realizovalo, to mora da odredi "Zakon".

Ja sam šokirana da taj nacrt uopšte nisam mogla ni da nađem, da vidim tačno o čemu se radi”, ističe Sonja Hadži Bojranović iz nevladinog udruženja za zaštitu prava pacijenata “Help”.

Za građane, ali i za medicinsku sestru Biljanu, upitan je kvalitet usluga koje bi pacijenti dobili u sklopu dodatnog pregleda i da li bi takva mera stvarno smanjila gužve.

“Aparatura, materijal, sve to ide shodno finansijama ustanove u kojoj radimo.

I dalje je sve to vrlo oskudno, česti su kvarovi. Nije sistem na zavidnom nivou.

Nekad se više bavimo administracijom nego sestrinskim i lekarskim poslom.

Nezadovoljstvo je veliko – i pacijenata koji čekaju, ali i nas, jer smo nedovoljno plaćeni”, priča Biljana.

Sindikati napominju da bi donošenje novog "Zakona o zdravstvenoj zaštiti" trebalo da bude transparentan proces, kao i da ne treba građane dovoditi u zabludu da trenutno lečenje u državnim bolnicama ide na trošak države.

Lečenje plaćaju građani, jer uplaćuju novac u "Republički fond za zdravstveno osiguranje" (RFZO), ističu predstavnici sindikata u zdravstvu.

“Zdravstveni sistem se finasira 98 odsto iz tog fonda, a svega 2 procenta iz republičkog budžeta, pa samim tim svi građani treba da imaju isto pravo na lečenje, koje im je i Ustavom garantovano”, upozorava doktor Rade Panić, predsednik "Sindikata lekara i farmaceuta Srbije".

Za doktora Radeta Panića su odredbe novog "Zakona o zdravstvenoj zaštiti", kako kaže, izmšljanje „rupe na saksiji“.

„Pre sve ove priče treba videti kakvi su to uslovi u državnim bolnicama, da li su aparati adekvatno pregledani, da li su uslovi za rad bezbedni i da li jedan lekar, uz najbolju nameru, najbolju volju i u punom zdravlju – što verujte većina nas nije – može da podnese puno radno vreme u državnoj ustanovi, dežurstvo koje mu je zakonom propisano obavezno, a onda još da ode u privatnu ili državnu ustanovu da dodatno pruži pacijentima usluge“, kaže Panić.

On ističe da i postojeći zakon već omogućuje zdravstvenim radnicima pravo na trećinu dodatnog ili prekovremenog rada, ali se ta odredba ne tumači ispravno.

„Najčešće taj rad već imamo u sklopu dežurstava koja se organizuju kao prekovremeni rad, jer nedostaje zdravstvenih radnika, pa je za "RFZO" jeftinije da nama plati prekovremeno, nego da zaposli još 15 odsto izvršilaca koliko nam nedostaje”, objašnjava Panić i dodaje da zakon treba da ostavi izbor njegovim kolegama gde će dodatno raditi, bez diskriminacije privatne prakse.

Ministarstvo zdravlja nije bilo dostupno za komentar novog "Zakona o zdravstvenoj zaštiti".

Dok država ćuti, predsednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“ Zoran Ilić smatra da je mnogo razloga i za i protiv popodnevnih pregleda van radnog vremena o trošku pacijenata.

Ipak, sumnju kod njih izazivaju dve stvari – način na koji bi se regulisale cene pregleda i pitanje da li su lekari sposobni da rade istim intenzitetom nakon radnog vremena.

“Postavlja se opravdano pitanje opterećenosti zaposlenih radnika.

Mi kao sindikat tražimo da u redovno radno vreme, zdravstveni radnik prima pristojnu platu i da se u to radno vreme pregledaju pacijenti.

Da li ja mogu sa, recimo, pedesetak pacijenata koje imam u prepodnevnoj smeni u ambulanti, da nastavim da radim tog dana“, pita Ilić.


Ostatak pročitajte klikom - OVDE

 
06.12.2018 07:20

 

Pročitajte još i ...

Đoković četvrti put u karijeri osvojio nagradu Laureus Đoković četvrti put u karijeri osvojio nagradu Laureus

Srpski teniser Novak Đoković dobio je sinoć u Monaku, četvrti put u karijeri, nagradu „Laureus“ za najboljeg sportistu sveta.Konkurenti Đokovića bili su fudbaleri Luka Modrić i Kilijan Mbape, košarkaš Lebron Džejms, ...

Tragičan kraj kralja narodne muzike Tragičan kraj kralja narodne muzike

– To je jako tužna vest, velika tragedija. Da jedan zaista kralj narodne muzike završi tako.To je veliki gubitak za umetnost – rekao je u izjavi Danasu Bora Đorđević, frontmen ...

SRBISTAN! Babićev vozač optužen za blaže delo i NEĆE BITI ISTRAGE?! SRBISTAN! Babićev vozač optužen za blaže delo i NEĆE BITI ISTRAGE?!

Vozač S.D, koji je upravljao vozilom koje je izazvalo saobraćajnu nesreću na naplatnoj rampi u Doljevcu, u kojoj je poginula jedna osoba, a pet teže ili lakše povređeno, po svemu ...

Loading the player...