RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Hotel Boka London

Netflix: Budućnost televizije ili skorašnji kraj?

Tokom 2018. godine polovina građana SAD-a, koji pripadaju starosnoj grupi između 22 i 45 godina, odustalo je od kablovske televizije, a oko 35 miliona domaćinstava je učinilo isto u protekloj deceniji.

Svi ti korisnici migriraju ka servisima kao što je Netflix, te je danas više od polovine američkih domaćinstava pretplaćeno na ovu ili neku sličnu platformu.


U medijima se pomenuti proces opisuje kao „presecanje kabla“, a odustajanje od kablovske televizije oslobađa milijarde dolara koje čekaju da budu preusmerene ka nekom drugom delu tržišta.

Pet najvećih američkih kablovskih kompanija vredi preko 750 milijardi dolara, a mnogi investitori pretpostavljaju da će Netflix preuzeti većinu kapitala koji oslobađaju oni koji odustaju od kablovske televizije.

I do sada su bili u pravu, budući da deonice kompanije od 2009. godine rastu vrtoglavom brzinom, ali to ne znači da će Netflix i u budućnosti biti podjednako uspešan.

Tako neki eksperti ističu da Netflix nije budućnost televizije, iako je promenio način na koji pratimo programe, a najviše zbog toga što nije mnogo uticao na prirodu programa koje gledamo.

To znači da je najveći rast zabeležio zbog toga što je od kablovskih televizija preuzeo sadržaje, pa umesto da ih prate preko starih kanala gledaoci to čine preko platforme.

Jedina promena je tako priroda medijuma, pa neki stručnjaci tvrde da promena nije dovoljno velika da bi bila održiva na duže staze.

Prednost na takvom tržištu je prilično nestabilna, a zbog toga što internet nudi širok spektar izbora, što znači da su ekskluzivni sadržaji još važniji nego ranije.

Da je tako ukazuje i popularnost serije Game of Thrones, budući da je prvu epizodu poslednje sezone preko legalnih kanala ispratilo oko 20 miliona ljudi, što je čini najgledanijim ne-sportskim sadržajem u istoriji televizije.

Uprava kompanije Netflix upoznata je sa značajem originalnih sadržaja, pa je tokom 2018. godine utrošeno 12 milijardi dolara na razvijanje originalnih programa, a očekuje se da se ta cifra za 2019. popne do 15 milijardi.

Tako Netflix u originalne sadržaje trenutno investira više od bilo koje američke TV mreže, pa se u tom procesu zadužuje, tako da trenutno ima preko 10 milijardi dolara duga, što je za 59% više od onoga što je dugovao u ovom periodu prošle godine.

Upravo zbog toga se pretpostavlja da Netflix-u neće biti lako da konkuriše svom novom najvećem rivalu – Disney+ platformi – budući da kompanija svoje carstvo gradi još od 1928. godine, kada se prvi put pojavio Miki Maus.

Mesečna pretplata za Disney servis bi trebalo da bude oko 6,99 dolara, što je šest dolara jeftinije od Netflix-a, pa će to, tvrde eksperti, dovesti do toga da korisnici brzo migriraju na novu platformu.

Pored toga, Disney u svom vlasništvu ima Marvel, Pixar Animations, Star Wars, ESPN, National Geographic, Modern Family i The Simpsons, te dobro poznate junake poput Mikija Mausa i Paje Patka, a u poslednjih šest godina je i „kralj“ blockbuster-a.

Tako bi Disney u bliskoj budućnosti na svoju platformu mogao da postavlja svoje nove filmove malo nakon što se pojave u bioskopima, što će sigurno biti još jedan od razloga da najveći broj korisnika bira ovu platformu, dok bi Netflix mogao da izgubi veliki broj sadržaja, a sa njima i milione korisnika.

Ostaje da se vidi hoće li kompanija uspeti da se nosi sa novim rivalom koji u svom vlasništvu već ima ozbiljan arsenal sadržaja.

Izvor: Forbes
 
27.05.2019 09:33

 

Pročitajte još i ...

Microsoft Office mobilne aplikacije više neće raditi na starijim Android uređajima Microsoft Office mobilne aplikacije više neće raditi na starijim Android uređajima

Microsoft-ov portfolio Android Office aplikacija je prilično solidan.Možete da završite ozbiljan posao na Android uređajima pomoću ovih aplikacija.Međutim, ako koristite prilično star uređaj, trebalo bi da razmislite o kupovini novog ...

TETRIS ove nedelje slavi 35-ti rođendan! TETRIS ove nedelje slavi 35-ti rođendan!

Jedna od najpopularnijih igara svih vremena, Tetris, ove nedelje puni 35 godina.Originalna verzija ove igre objavljena je 6. juna 1984. godine, a do današnjeg dana prodata je u više od ...

Jaguar Land Rover razvija volan koji promenom toplote navodi na pravac Jaguar Land Rover razvija volan koji promenom toplote navodi na pravac

Proizvođači automobila istražuju svaki mogući način da spreče ometanja tokom vožnje, a najnovija ideja dolazi od Jaguar Land Rover-a (JLR).Kompanija luksuznih automobila razvila je nešto što naziva „senzorskim volanom“ koji ...

Loading the player...