RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava spisak programa

OPA BATO! Facebook skenira vaše poruke u Messenger-u

Vrlo verovatno pretpostavljate da su razgovori poslati na "Facebook"-ovu aplikaciju "Messenger" privatni. Ako zaista tako mislite, niste u pravu.

Naime, "Facebook" je potvrdio da koristi automatizovane alate, odnosno da rutinski skenira poruke poslane preko "Messenger"-a i to, kako kažu u kompaniji, zbog zaštite korisnika od malvera i kako bi sprečili zloupotrebu fotografija dece.


Takođe podsećaju, da svojim korisnicima omogućuju prijavljivanje onih poruka za koje smatraju da se njima krše pravila koje je postavila društvena mreža i koji su svojevrsni standard.

Moderatori "Facebook"-a mogu pregledavati sve poruke koje označe korisnici ili automatizovani sistemi.

Već dugo je jasno da "Facebook" "nadzire" postove kako bi bili u skladu s postavljenim standardima zajednice.

Ali, sasvim je sigurno da je većina korisnika verovala da su poruke koje šalju preko "Messengera" privatne odnosno da ih niko drugi ne čita.

Ali, sad je jasno da nije tako.

"Facebook" je u saopštenju naveo da im je prioritet privatnost poruka njihovih korisnika, ali kompanija je branila alate kojim rutinski skeniraju poruke.

Kako prenosi "CNN", naveli su da je taj sistem "vrlo sličan onim koje danas koriste druge internet kompanije".

"Sadržaj poruka između korisnika ne koristi se za ciljano oglašavanje", rekao je portparol kompanije. "Ne slušamo vaše glasove ni videopozive", poručio je.

"Facebook"-ova aplikacija "Messenger" je pod "lupom" nakon što je ove nedelje predsednik Uprave "Facebook"-a Mark Zakerberg rekao da je ta kompanija "otkrila" da su "senzacionalne poruke" poslate putem "Messenger"-a u Mjanmaru.

"U takvim slučajevima, naši sistemi otkrivaju da se to događa", rekao je Zakerberg.

Protiv takve prakse ustali su borci za ljudska prava i novinari koji tvrde da je "Facebook" širio pogrešne informacije u toj zemlji, a koje rasplamsavaju etničko nasilje protiv muslimanske manjinske grupe "Rohindža".

Nakon što je izbio skandal s "Cambridge Analytic"-om, u poslednjih nekoliko nedelja "Facebook" je promenio platformu i svoju politiku oko pristupa korisničkim podacima i njihovoj transparentnosti.

Zakerberg je rekao da bi njegova kompanija trebalo da bolje objasni što radi s prikupljenim podacima korisnika.

"Postoje mnoge pogrešne percepcije o tome što mi zapravo radimo", rekao je.

Odgovore na ta pitanja i mnoga druga očekuju milioni korisnika "Facebook"-a, ali i oni koji nisu korisnici popularne društvene mreže.

Objavljeno je da "Facebook" ima podatke i o ljudima koji ne koriste popularnu društvenu mrežu.
Izvor: TV N1 / Foto: Pixabay (ilustracija)
 
16.04.2018 06:33

 

Pročitajte još i ...

BANANA DRŽAVA: Država novim zakonom ŠTITI MONOPOL TAKSISTA BANANA DRŽAVA: Država novim zakonom ŠTITI MONOPOL TAKSISTA

Direktor beogradske kompanije "CarGo", Vuk Guberinić izjavio je da izmene "Zakona Srbije o prevozu putnika u drumskom saobraćaju" ozbiljno ugrožavaju rad aplikacije "CarGo", i da su takve da će cenu ...

80 ELEKTRIČNIH AUTOBUSA: Nastavak katastrofalnih odluka SNS-a! 80 ELEKTRIČNIH AUTOBUSA: Nastavak katastrofalnih odluka SNS-a!

Zamenik šefa odborničke grupe "Savez za Srbiju" (SzS) Nikola Jovanović izjavio je danas da se odbornička grupa "SzS" u "Skupštini Beograda" protivi, kako je rekao, besmislenoj kupovini 80 električnih autobusa, ...

AKTUELNO: Direktor jedne od najvećih bolnica u zemlji pod istragom zbog smrti deteta?! AKTUELNO: Direktor jedne od najvećih bolnica u zemlji pod istragom zbog smrti deteta?!

Po dolasku veselog doktora Zokija Radojičića na čelo Beograda (zvanično, na mesto gradonačenika, nezvanično u ćošak kancelarije Gorana Vesića, gde trenutno glumi fikus), došlo je, očekivano i do promene na ...

Loading the player...