RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava spisak programa

OTKRIVAMO: Evrovizija i ambasada u Jerusalimu, pobeda i prekretnica?

Pobeda Izraela na muzičkom takmičenju dogodila se dva dana pre događaja koji se u toj zemlji smatra diplomatskom pobedom i istorijskom prekretnicom.

Uoči otvaranja američke ambasade u Jerusalimu, Izrael priprema niz svečanosti.


Na otvaranje ambasade nije doputovao američki predsednik, ali su njegovi izaslanici ćerka Ivanka Tramp, njen suprug, visoki savetnik predsednika, Džerad Kušner, kao i ministar finansija Stiven Mnučin.

"Hvala vam što ste odabrali različitost, hvala na prihvatanju razlika između nas. Volim svoju zemlju. Sledeći put u Jerusalimu".

Ovako je pobednica "Evrovizije" Neta Barzilaj govorila posle velikog uspeha.

Pozornica "Evrovizije" nije predviđena za političke poruke, ali je poruka izraelskog premijera imala jasne političke konotacije.

"Neta, vi ste pravo srce. Doneli ste puno ponosa državi Izrael. Dogodine u Jerusalimu", rekao je premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Ova poruka je eksplicitna potvrda da će Izrael i u svakodnevnoj politici tretirati Jerusalim kao glavni grad.

Većina država na svetu, a pogotovo arapske i islamske nisu spremne na takvu politiku.

Status Jerusalima i dalje je jedno od ključnih pitanja u nastojanjima da se razreši palestinsko - izraelski sukob. Odluka SAD zato je donela mnogo turbulencija i talase nasilja.

"Odlučio sam da je vreme da zvanično priznamo Jerusalim za prestonicu Izraela", rekao je ranije Donald Tramp.

Usred velike napetosti između Izraelaca i Palestinaca, ali i između Izraela i Irana, na sutrašnje otvaranje Ambasade SAD u Jerusalimu pozvano je više od 800 gostiju.

"Ovo je naša poruka predsedniku Trampu: Ovo nije prestonica jedne nacije ili jedne religije. Ovo je prestonica svih nas", rekao je sveštenik latinske patrijaršije Ibrahim Šomali.

Za to vreme putari već postavljaju saobraćajne znake prema bivšoj zgradi američkog konzulata, u kojoj će do izgradnje nove zgrade biti smeštena ambasada.

"Ove nedelje bićemo blagosloveni jednim velikim istorijskim događajem, zahvaljujući odluci najsnažnije supersile na svetu, našim prijateljima koji sele svoju ambasadu ovde", rekao je Netanjahu.

Gotovo je izvesno i pored poruka razuma i mira da će sutrašnja ceremonija biti okidač za nove palestinske proteste.

Vašington tvrdi da ima novi mirovni plan za "Bliski istok". Kao vaspitnu meru privremeno je ukinuta i ekonomska pomoć Palestinskoj samoupravi.

Ipak, koliko je situacija napeta najbolje govori činjenica da nije predviđen nikakav susret delegacije SAD sa predstavnicima Palestinaca.
Izvor: TV N1 / Foto: TV N1 - Screenshot
 
14.05.2018 04:38

 

Pročitajte još i ...

PIČIĆ PO UGLEDU NA GAZDU: Zaječarci su lenji jer neće da rade za 300 evra! PIČIĆ PO UGLEDU NA GAZDU: Zaječarci su lenji jer neće da rade za 300 evra!

Gostovanje gradonačelnika Zaječara Boška Ničiča 18. avgusta u jutarnjem programu „Happy“ televizije izazvalo je burne reakcije na društvenim mrežama, nakon objavljivanja samo dela gostovanja u kome gradonačelnik govori o stanju ...

LOŠA GLUMICA: Jedini Nemanjići sa kojima Ana ima veze su oni iz SERIJE LOŠA GLUMICA: Jedini Nemanjići sa kojima Ana ima veze su oni iz SERIJE

„Možda nemamo monarhiju, ali naša premijerka Ana Brnabić je plave krvi“, glasi vest koja je uzburkala domaću javnost.Kako se dalje navodi, premijerka je zapravo potomak Nemanjića, a istoričar Božidar Kljajević ...

SINDIKATI PKB-a: Imamo 17000 hektara zemlje, 17000 grla stoke, 700 kilometara kanalske mreže! SINDIKATI PKB-a: Imamo 17000 hektara zemlje, 17000 grla stoke, 700 kilometara kanalske mreže!

Imovina "Poljoprivredne korporacije Beograd" treći put se nudi na prodaju.Novi vlasnik dobiće nešto više od 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, ali i dug kombinata od 81 milion evra.U "Ministarstvo privrede" stigla ...

Loading the player...