RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Elkoms | Designing, Engineering, Consulting

OTKRIVAMO: Evrovizija i ambasada u Jerusalimu, pobeda i prekretnica?

Pobeda Izraela na muzičkom takmičenju dogodila se dva dana pre događaja koji se u toj zemlji smatra diplomatskom pobedom i istorijskom prekretnicom.

Uoči otvaranja američke ambasade u Jerusalimu, Izrael priprema niz svečanosti.


Na otvaranje ambasade nije doputovao američki predsednik, ali su njegovi izaslanici ćerka Ivanka Tramp, njen suprug, visoki savetnik predsednika, Džerad Kušner, kao i ministar finansija Stiven Mnučin.

"Hvala vam što ste odabrali različitost, hvala na prihvatanju razlika između nas. Volim svoju zemlju. Sledeći put u Jerusalimu".

Ovako je pobednica "Evrovizije" Neta Barzilaj govorila posle velikog uspeha.

Pozornica "Evrovizije" nije predviđena za političke poruke, ali je poruka izraelskog premijera imala jasne političke konotacije.

"Neta, vi ste pravo srce. Doneli ste puno ponosa državi Izrael. Dogodine u Jerusalimu", rekao je premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Ova poruka je eksplicitna potvrda da će Izrael i u svakodnevnoj politici tretirati Jerusalim kao glavni grad.

Većina država na svetu, a pogotovo arapske i islamske nisu spremne na takvu politiku.

Status Jerusalima i dalje je jedno od ključnih pitanja u nastojanjima da se razreši palestinsko - izraelski sukob. Odluka SAD zato je donela mnogo turbulencija i talase nasilja.

"Odlučio sam da je vreme da zvanično priznamo Jerusalim za prestonicu Izraela", rekao je ranije Donald Tramp.

Usred velike napetosti između Izraelaca i Palestinaca, ali i između Izraela i Irana, na sutrašnje otvaranje Ambasade SAD u Jerusalimu pozvano je više od 800 gostiju.

"Ovo je naša poruka predsedniku Trampu: Ovo nije prestonica jedne nacije ili jedne religije. Ovo je prestonica svih nas", rekao je sveštenik latinske patrijaršije Ibrahim Šomali.

Za to vreme putari već postavljaju saobraćajne znake prema bivšoj zgradi američkog konzulata, u kojoj će do izgradnje nove zgrade biti smeštena ambasada.

"Ove nedelje bićemo blagosloveni jednim velikim istorijskim događajem, zahvaljujući odluci najsnažnije supersile na svetu, našim prijateljima koji sele svoju ambasadu ovde", rekao je Netanjahu.

Gotovo je izvesno i pored poruka razuma i mira da će sutrašnja ceremonija biti okidač za nove palestinske proteste.

Vašington tvrdi da ima novi mirovni plan za "Bliski istok". Kao vaspitnu meru privremeno je ukinuta i ekonomska pomoć Palestinskoj samoupravi.

Ipak, koliko je situacija napeta najbolje govori činjenica da nije predviđen nikakav susret delegacije SAD sa predstavnicima Palestinaca.
Izvor: TV N1 / Foto: TV N1 - Screenshot
 
14.05.2018 04:38

 

Pročitajte još i ...

ALEKSANDAR VUČIĆ: Novi aranžman s MMF-om tokom leta ALEKSANDAR VUČIĆ: Novi aranžman s MMF-om tokom leta

Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da novi aranžman Srbije s "Međunarodnim monetarnim fondom" (MMF) bude zaključen tokom leta.Vučić je s misijom "MMF"-a, koju je predvodi šef Misije u Beogradu ...

ANA BRNABIĆ: Srbija za unapređenje saradnje u regionu ANA BRNABIĆ: Srbija za unapređenje saradnje u regionu

Dan posle Samita "EU" - "Zapadni Balkan", u Sofiji se odrzava sastanak "Bečkog ekonomskog foruma".Sofijski sastanak održava se pod motom "Susret politike i ekonomije".Srpska premijerka založila se za unapređenje saradnje ...

OTKRIVAMO: Virusi hepatitisa B postojali i u kameno doba OTKRIVAMO: Virusi hepatitisa B postojali i u kameno doba

Virusi hepatitisa B kružili su Evropom pre 7.000 godina, utvrdili su nemački naučnici.Genetski materijal takvih virusa pronađen je u kosturima iz kamenog doba u nemačkoj pokrajini Saskonija - Anhalt.Više od 250 ...

Loading the player...