RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava spisak programa

OTKRIVAMO: Evrovizija i ambasada u Jerusalimu, pobeda i prekretnica?

Pobeda Izraela na muzičkom takmičenju dogodila se dva dana pre događaja koji se u toj zemlji smatra diplomatskom pobedom i istorijskom prekretnicom.

Uoči otvaranja američke ambasade u Jerusalimu, Izrael priprema niz svečanosti.


Na otvaranje ambasade nije doputovao američki predsednik, ali su njegovi izaslanici ćerka Ivanka Tramp, njen suprug, visoki savetnik predsednika, Džerad Kušner, kao i ministar finansija Stiven Mnučin.

"Hvala vam što ste odabrali različitost, hvala na prihvatanju razlika između nas. Volim svoju zemlju. Sledeći put u Jerusalimu".

Ovako je pobednica "Evrovizije" Neta Barzilaj govorila posle velikog uspeha.

Pozornica "Evrovizije" nije predviđena za političke poruke, ali je poruka izraelskog premijera imala jasne političke konotacije.

"Neta, vi ste pravo srce. Doneli ste puno ponosa državi Izrael. Dogodine u Jerusalimu", rekao je premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Ova poruka je eksplicitna potvrda da će Izrael i u svakodnevnoj politici tretirati Jerusalim kao glavni grad.

Većina država na svetu, a pogotovo arapske i islamske nisu spremne na takvu politiku.

Status Jerusalima i dalje je jedno od ključnih pitanja u nastojanjima da se razreši palestinsko - izraelski sukob. Odluka SAD zato je donela mnogo turbulencija i talase nasilja.

"Odlučio sam da je vreme da zvanično priznamo Jerusalim za prestonicu Izraela", rekao je ranije Donald Tramp.

Usred velike napetosti između Izraelaca i Palestinaca, ali i između Izraela i Irana, na sutrašnje otvaranje Ambasade SAD u Jerusalimu pozvano je više od 800 gostiju.

"Ovo je naša poruka predsedniku Trampu: Ovo nije prestonica jedne nacije ili jedne religije. Ovo je prestonica svih nas", rekao je sveštenik latinske patrijaršije Ibrahim Šomali.

Za to vreme putari već postavljaju saobraćajne znake prema bivšoj zgradi američkog konzulata, u kojoj će do izgradnje nove zgrade biti smeštena ambasada.

"Ove nedelje bićemo blagosloveni jednim velikim istorijskim događajem, zahvaljujući odluci najsnažnije supersile na svetu, našim prijateljima koji sele svoju ambasadu ovde", rekao je Netanjahu.

Gotovo je izvesno i pored poruka razuma i mira da će sutrašnja ceremonija biti okidač za nove palestinske proteste.

Vašington tvrdi da ima novi mirovni plan za "Bliski istok". Kao vaspitnu meru privremeno je ukinuta i ekonomska pomoć Palestinskoj samoupravi.

Ipak, koliko je situacija napeta najbolje govori činjenica da nije predviđen nikakav susret delegacije SAD sa predstavnicima Palestinaca.
Izvor: TV N1 / Foto: TV N1 - Screenshot
 
14.05.2018 04:38

 

Pročitajte još i ...

PUTIN ODBIO POKLON Šarplaninac ostao u Beogradu! PUTIN ODBIO POKLON Šarplaninac ostao u Beogradu!

Predsednik Rusije Vladimir Putin dobio je na poklon psa, šarplaninca, od srpskog predsednika Vučića, ali sve se završilo na fotografisanju.Prema izvoru iz Predsedništva pas je ostao u Beogradu, odnosno nije ...

LUDILO MOZGA Vučić POLUDEO zbog pitanja o Irineju, novinarki oduzeli mikrofon! LUDILO MOZGA Vučić POLUDEO zbog pitanja o Irineju, novinarki oduzeli mikrofon!

Juče je definitivno bio stresan dan: mediji su se trudili da isprate sve što se dešava oko Putina i njegovog dolaska, "SNS" brigade su se trudile da se ne izgube ...

SKANDAL! Autobus vozio naprednjake u Beograd, đaci peške po snegu u školu! SKANDAL! Autobus vozio naprednjake u Beograd, đaci peške po snegu u školu!

Autobus koji prevozi đake na relaciji čačanskih sela Mrčajevci – Ostra nije saobraćao dva dana zbog anagažovanja za prevoz članova i simpatizera "Srpske napredne stranke" na doček ruskog predsednika Vladimira ...

Loading the player...