RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava spisak programa

OTKRIVAMO: Gde i kako letuju Srbi?

U proseku, između 750 i 900 hiljada Srba, tokom letnje sezone, poseti neku od letnjih destinacija.

Koji se aranžmani najviše prodaju, šta građani sa prosečnom zaradom u Srbiji sebi mogu da priušte.

"Penzioneri idu u maju kada je povoljno. Nije bila gužva, povoljnije je i za nas to odgovora".


"Ja nisam išla na letovanje jedno 5,6 godina možda.

Promenite posao pa onda čekate da prođe 6 meseci.

Sve je nesigurno u ovoj zemlji loša je situacija".

"Ne idem preko agencija, uplaćujem direktno gazdama".

"Kad letujem, letujem kod rođaka u Crnoj Gori", kažu građani.

To je obično i najpovoljnija verzija letnjeg odmora. Uz trošak za samo puutovanje i besplatan smeštaj, novac je potreban samo za najosnovnije, pa je dovoljno par stotina evra.

Veliki broj građana bira odlazak na odmor van sezone, gde kako kažu u agencijama, aranžmane možete naći i za 100 evra.

"Tu su cene jako jako povoljne. Ne samo za porodice, za troje, četvoro, već i kada starija populacija, penzioneri idu sami, u tom periodu se ne obračunavaju dodatni troškovi.

Generalno najzastupljenije je plaćanje aranžmana na rate, svakako", kaže Vladimir Vlaho iz turističke agencije "Sabra".

Vanpansionska potrošnja četvoročlane porodice koja boravi u apartmanu, iznosi između 300 i 500 evra, za hotelske turiste, koji su dubljeg džepa, troškovi su između 150 i 200 evra po osobi van smeštaja.

Koliko građana u zemlji sa prosečnom platom od oko 49 hiljada dinara može sebi da priušti odlazak na letovanje?

"Imamo sezone kao što je ova gde sa sigurnošću mogu da kažem da će oko 900, 930 hiljada ljudi u sezoni boraviti van Srbije", kaže direktor "YUTA" Aleksandar Seničić.

U luksuznija putovanja za srpske građane, kažu vlasnici agencija, ubraja se aranžman sa avio prevozom i punim pansionom u hotelu, koji košta od 350 do preko hiljadu evra po osobi.

Prilikom uplate aranžmana u inostranstvu, građane buni kursna razlika. Kurs koji se računa u agencijama, nepovoljniji je od onog u menjačnicama.

"Za usluge koje se vrše u inostranstvu iskazuje se vrednost aranžmana u evrima, a na dan uplate se formira cena u odnosu na tekući kurs u zavisnosti kod koje banke imate račun.

Probemi iskreno nastaju kada putnici dođu sa deviznim sredstvima u agenciju, što je zakonski zabranjeno.

Onda su prisiljeni da te iste devize u menjačnici menjaju po nižem kursu, a onda kod nas za par dinara skuplje", kaže Ljubiša Nešovanović iz turističke agencije "Robinson".

S obzirom da su u ovoj godini đrotiv pet turističkih agencija pokrenuti postupci za oduzimanje licence, iz "Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta" poručuju - ukoliko ste izabrali neku od 270 agencija koje su njene članice, ne morate brinuti za sigurnost aranžmana.
Izvor: TV N1 - Marija Komazec / Foto: TV N1 - Screenshot
 
12.06.2018 05:08

 

Pročitajte još i ...

OTKRIVAMO: Šta se zaista krije iza predloga Maje Gojković o (preletačima) OTKRIVAMO: Šta se zaista krije iza predloga Maje Gojković o (preletačima)

Dosadašnje iskustvo nas uči da iza svakog predloga Maje Gojković stoji isključivo sebičan partijski motiv "SNS"-a.Krupne promene, poput promene "Poslovnika Skupštine Srbije", do sada su najavljivane isključivo kada je "SNS" imao ...

DEVASTIRANA poplavama NE SANIRA ŠTETU: Umesto toga, KUPILI DRON i zaposlili pilota! DEVASTIRANA poplavama NE SANIRA ŠTETU: Umesto toga, KUPILI DRON i zaposlili pilota!

Opština Petrovac na Mlavi, na istoku Srbije, ove godine se našla tokom leta u centru pažnje, najviše zbog katastrofalnih poplava koje su je zadesile.U tom periodu se špekulisalo da je ...

ANGELA MERKEL (PUKLA) NA IZBORIMA U BAVARSKOJ! Ultradesnica sve jača ANGELA MERKEL (PUKLA) NA IZBORIMA U BAVARSKOJ! Ultradesnica sve jača

Prema izlaznim anketama koje je objavila nemačka državna televizija "ARD", "CSU" osvojila 35,5 odsto glasova i time izgubila apsolutnu većinu u pokrajinskom parlamentu tek po drugi put od 1962, što ...

Loading the player...