RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Elkoms | Designing, Engineering, Consulting

OTKRIVAMO: Koliko košta sređivanje prelaznog rešenja, stanice Topčider?

Na "Prokopu" nije predviđen prostor za prilaz za auto-voz, pa će vozovi za Bar kao početnu stanicu imati "Točider" - koji se već decenijama ne koristi.

Privođenje nameni nekadašnje dvorske železničke stanice koštaće poreske obveznike najmanje (četiri miliona dinara).

Već je poznato da zvuk lokomotive napušta centar Beograda - tako je pre tačno mesec dana, stanica "Prokop" postala glavna železnička stanica.

Iako nema ni stanične zgrade, a ni prilaza za auto - voz.

Na "Prokopu" ne mogu da se pune ni auto-kompozicije, zato će morati da se izdvoji dodatan novac da bi se u te svrhe uredila stanica "Topčider", koja nije u funkciji decenijama.

Za sređivanje ove stare železničke stanice, iz (1884. godine), biće izdvojeno (četiri miliona dinara).

Taj novac će, tvrde nadležni, biti potrošen za uređenje dva potpuno oronula salona, s trulim parketom i oguljenim zidovima.Stanica "Prokop" je projektovana pre više od 40 godina, stoga je otvoreno pitanje zašto nije urađena revizija plana kako bi - kao sada glavna železnička stanica - imala adekvatan prilaz i za vozila?

Iz preduzeća "Infrastuktura Železnice", odgovaraju: "Železnička stanica "Beograd centar" u "Prokopu" ni jednim projektom u prethodne četiri decenije nije bila predviđena za utovar i istovar praćenih automobila, niti je ni na koji način funkcionalno namenjena za prevoz automobila železnicom.

Pomenuta stanica za tako nešto nikada nije ni bila projektovana, niti namenjena. 

Projektom razvoja beogradskog železničkog čvora, predviđeno je da se utovar i istovar automobila obavljaju u "Tehničko - putničkoj stanici Zemun"".

A početak izgradnje tehničko-putničke stanice u Zemunu predviđen je krajem 2018. godine, a završetak radova - dve godine kasnije, zato su, pojašnjavaju, odlučili da "Topčider" bude prelazno rešenje.

Od prvog jula, sa ove lokacije polaziće svi putnici koji idu ka Jadranu.

"Sredićemo deo prvobitne stanice "Topčider" koja je sačuvana i nije srušena za vreme bombardovanja 1941. godine.

U ovom objektu biće nova blagajna, čekaonica i toalet za putnike. Drugi objekat je sadašnja stanica "Topčider", nekadašnja Dvorska čekaonica i ovde se sređuju službene prostorije u kojima će raditi osoblje", navedeno je u saopštenju "Srbijavoza".

Do stanice "Topčider", međutim, saobraća samo jedna tramvajska linija, što je za profesora "Saobraćajnog fakulteta" u penziji Ratomira Vračarevića problem broj jedan.

"To mora da istovremeno prati čitav niz tih aktivnosti koji će da pruži mogućnost da se napravi ta nova saobraćajnica, da se uvedu nove linije tu, tu postoji tramvaj u tom koridoru - trojka, koja ide iz Rakovice.

Više je problem kako "Prokop" kao jednu značajnu poziciju u tom sistemu povezati sa javnim prevozom i gradskom mrežom", naveo je Vračarević.

Tako su isprepletani problemi - vezali u čvor putanju brojnim putnicima. Novo obećanje nadležnih glasi: taj čvor biće raspleten do leta, ali bez detalja i kako.
Izvor: TV N1 - Maja Đurić / Foto: Wikimedia.org
 
12.01.2018 10:28

 

Pročitajte još i ...

BRITANSKI MINISTAR: Obećanje Zakerberga nije dovoljno! BRITANSKI MINISTAR: Obećanje Zakerberga nije dovoljno!

Britanski ministar kulture Met Henkok izjavio je da obećanje vlasnika "Fejsbuka" Marka Zakerberga da će promeniti tu društvenu mrežu posle skandala povezanog sa britanskom firmom "Kembridž analitika" nije dovoljno.Henkok je ...

LUDILO MOZGA! Američki naučnici stvorili pivo bez hmelja sa ukusom hmelja LUDILO MOZGA! Američki naučnici stvorili pivo bez hmelja sa ukusom hmelja

Američki naučnici pronašli su način kako da proizvedu pivo koje će imati prepoznatljiv ukus hmelja, ali neće sadržati tu biljku, prilično zahtevnu za uzgoj.Naučnici s kalifornijskog univerziteta "Berkli" kažu da ...

Planeta Singli (2016) Planeta Singli (2016)

Anja je prefinjena, romantična, na prvi pogled stidljiva učiteljica muzičkog, koja pomoću internetskih stranica za upoznavanje ...InformacijeRežiser: Mitja OkornGlumci: Maciej Stuhr, Agnieszka Wiedlocha, Piotr Glowacki, Weronika KsiazkiewiczDatum: 05. Februar 2016.Poštovani, da ...

Loading the player...