RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Elkoms | Designing, Engineering, Consulting

OTKRIVAMO Kupoprodaja banaka - da li promena vlasnika menja i banku?

U poslednjih nedelju dana mađarska "OTP banka" kupila je "Vojvođansku banku", dok je bugarski investicioni fond "River Stiks Kapital" preuzeo 85 odsto vlasništva "Telenor banke".

Ove i slične transakcije u poslednjih godinu dana se u bankarskim krugovima smatraju očekivanim procesom konsolidacije bankarskog sektora.

Šta, međutim, nagoveštavaju promene u strukturi vlasništva i šta one donose građanima?Pre tri godine "Telenor" je u Srbiji pokrenuo eksperiment - prvu mobilnu onlajn banku u jugoistočnoj Evropi, koja je porasla na oko 300.000 korisnika.

Osamdeset pet odsto vlasništva "Telenor banke" sada odlazi u ruke bugarskog investicionog fonda.

"Promenili smo način na koji ljudi obavljaju bankarske poslove u Srbiji. U budućnosti ćemo se fokusirati na razvoj novih, inovativnih finansijskih usluga i dalji rast baze naših korisnika", naveo je predsednik "Izvršnog odbora Telenor banke" Miloš Brusin.

A u "Vojvođanskoj banci", koju je preuzela mađarska "OTP banka", kažu da se poslovna politika neće menjati do potpunog preuzimanja akcija. Od kraja godine novi vlasnik klijentima obećava bolju ponudu proizvoda i kvaliteta usluga.

Prodate su i "Findomestic banka" "Direktnoj banci" iz Kragujevca, češka "Expobanka" preuzela je "Marfin banku", a među kupcima ima i biznismena, pa je tako "Alfa banku" preuzela "AIK banka" Miodraga Kostića.

Kada se izuzme dolazak "Bank of China" i arapske "Mirabank", na tržištu Srbije dominiraju lokalni i regionalni igrači, poručuje bivši ministar u Djindjićevoj vladi Goran Pitić iz "Udruženja banaka" i dodaje da je važno ostati privlačan velikima, da ne napuste tržište u periodu restrukturiranja.

"Iz razloga što možda ne očekuju veliki razvoj u narednom periodu, iz razloga što prinos na kapital koji je danas među najmanjima u regionu i on se meri na 2 - 3 odsto prinosa na kapital što za akcionara svakako nije atraktivno kao tržište", objašnjava bivši ministar u Djindjićevoj vladi i predsednik "UO Udruženja banaka Srbije" Goran Pitić.

Dok se bankari žale na prinos kapitala, građani "kukaju" na visoke naknade koje plaćaju bankama, kaže novinar Milan Ćulibrk i sumira - sve ukazuje da nismo više tako atraktivni kao što mislimo da jesmo.

"Kad vi pogledate sa jedne strane da je to za građane najskuplje, a da je za banke najmanje isplativo, onda tu nešto nije debelo u redu i zbog toga mi imamo situaciju da se javljaju investicioni fondovi, da ni prethodnih nekoliko banaka nisu kupile klasične banke, nego privatni investitori. To je naša sudbina", kaže glavni i odgovorni urednik nedeljnika "NIN" Milan Ćulibrk.

Ozbiljnog igrača, dodaje Ćulibrk, očigledno nema ni za privatizaciju "Komercijalne banke", koja je najveća državna, a razlog odlaganja prodaje je i niska cena akcija.

Iako se u prethodnim godinama, smatra Pitić, država nije pokazala kao najbolji bankarski vlasnik, u slučaju "Komercijalne" bi morala da ima više znalačkog umeća.
Izvor: TV N1 / Foto: Profimedia.rs
 
11.08.2017 10:15

 

Pročitajte još i ...

MARKO ĐURIĆ: Unmik je (neprijatan svedok) i pokušavaju da ga ukinu! MARKO ĐURIĆ: Unmik je (neprijatan svedok) i pokušavaju da ga ukinu!

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je Srbija na sednici "Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija" braneći sebe branila međunarodno pravo, dok su drugi potkopavali ...

HAOS Požar na Lovćenu i dalje gori, traže se dobrovoljci! HAOS Požar na Lovćenu i dalje gori, traže se dobrovoljci!

Požari su i dalje aktivni u podnožju Lovćena, a vatra preti da ugrozi i "Njegošev mauzolej", turističke objekte, avanturistički park i kuće meštana u "Nacionalnom parku na Lovćenu", zbog čega ...

OTKRIVAMO Predsednik Južne Koreje: Po svaku cenu ću sprečiti rat! OTKRIVAMO Predsednik Južne Koreje: Po svaku cenu ću sprečiti rat!

Predsednik Južne Koreje Mun Džae In izjavio je da neće biti rata na (Korejskom poluostrvu) uprkos tenzijama zbog nuklearnog i balističkog programa severnog suseda."Svi u Južnoj Koreji su teško radili ...

Loading the player...