RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Elkoms | Designing, Engineering, Consulting

OTKRIVAMO Kupoprodaja banaka - da li promena vlasnika menja i banku?

U poslednjih nedelju dana mađarska "OTP banka" kupila je "Vojvođansku banku", dok je bugarski investicioni fond "River Stiks Kapital" preuzeo 85 odsto vlasništva "Telenor banke".

Ove i slične transakcije u poslednjih godinu dana se u bankarskim krugovima smatraju očekivanim procesom konsolidacije bankarskog sektora.

Šta, međutim, nagoveštavaju promene u strukturi vlasništva i šta one donose građanima?Pre tri godine "Telenor" je u Srbiji pokrenuo eksperiment - prvu mobilnu onlajn banku u jugoistočnoj Evropi, koja je porasla na oko 300.000 korisnika.

Osamdeset pet odsto vlasništva "Telenor banke" sada odlazi u ruke bugarskog investicionog fonda.

"Promenili smo način na koji ljudi obavljaju bankarske poslove u Srbiji. U budućnosti ćemo se fokusirati na razvoj novih, inovativnih finansijskih usluga i dalji rast baze naših korisnika", naveo je predsednik "Izvršnog odbora Telenor banke" Miloš Brusin.

A u "Vojvođanskoj banci", koju je preuzela mađarska "OTP banka", kažu da se poslovna politika neće menjati do potpunog preuzimanja akcija. Od kraja godine novi vlasnik klijentima obećava bolju ponudu proizvoda i kvaliteta usluga.

Prodate su i "Findomestic banka" "Direktnoj banci" iz Kragujevca, češka "Expobanka" preuzela je "Marfin banku", a među kupcima ima i biznismena, pa je tako "Alfa banku" preuzela "AIK banka" Miodraga Kostića.

Kada se izuzme dolazak "Bank of China" i arapske "Mirabank", na tržištu Srbije dominiraju lokalni i regionalni igrači, poručuje bivši ministar u Djindjićevoj vladi Goran Pitić iz "Udruženja banaka" i dodaje da je važno ostati privlačan velikima, da ne napuste tržište u periodu restrukturiranja.

"Iz razloga što možda ne očekuju veliki razvoj u narednom periodu, iz razloga što prinos na kapital koji je danas među najmanjima u regionu i on se meri na 2 - 3 odsto prinosa na kapital što za akcionara svakako nije atraktivno kao tržište", objašnjava bivši ministar u Djindjićevoj vladi i predsednik "UO Udruženja banaka Srbije" Goran Pitić.

Dok se bankari žale na prinos kapitala, građani "kukaju" na visoke naknade koje plaćaju bankama, kaže novinar Milan Ćulibrk i sumira - sve ukazuje da nismo više tako atraktivni kao što mislimo da jesmo.

"Kad vi pogledate sa jedne strane da je to za građane najskuplje, a da je za banke najmanje isplativo, onda tu nešto nije debelo u redu i zbog toga mi imamo situaciju da se javljaju investicioni fondovi, da ni prethodnih nekoliko banaka nisu kupile klasične banke, nego privatni investitori. To je naša sudbina", kaže glavni i odgovorni urednik nedeljnika "NIN" Milan Ćulibrk.

Ozbiljnog igrača, dodaje Ćulibrk, očigledno nema ni za privatizaciju "Komercijalne banke", koja je najveća državna, a razlog odlaganja prodaje je i niska cena akcija.

Iako se u prethodnim godinama, smatra Pitić, država nije pokazala kao najbolji bankarski vlasnik, u slučaju "Komercijalne" bi morala da ima više znalačkog umeća.
Izvor: TV N1 / Foto: Profimedia.rs
 
11.08.2017 06:15

 

Pročitajte još i ...

BRAVO KRETENI! Država puca po šavovima, a opozicija dogovara podelu nepostojećih mandata BRAVO KRETENI! Država puca po šavovima, a opozicija dogovara podelu nepostojećih mandata

Kako saznajemo, lideri opozicije će imati ključni sastanak u kome će ni manje ni više nego razgovarati o raspodeli mandata u budućem sazivu skupštine.Što bi bilo lepo kad bi, pa ...

PRIMA 2,5 MILIONA MESEČNO: Namerno je gurnuo Azotaru u stečaj, mogao je da nađe rešenje! PRIMA 2,5 MILIONA MESEČNO: Namerno je gurnuo Azotaru u stečaj, mogao je da nađe rešenje!

Jedna od najvećih fabrika azotnih đubriva i azotnih jedinjenja u regionu, pančevačka "Azotara", odlazi u stečaj.To je tokom prošle nedelje, javnosti saopštio resorni ministar Aleksandar Antić, zbog – kako je ...

SRBISTAN! Država će plaćati milione oslobođenima iz slučaja (stečajna mafija) SRBISTAN! Država će plaćati milione oslobođenima iz slučaja (stečajna mafija)

Samo na ime troškova odbrane i advokata, kako procenjuju upućeni, država će nakon prošlonedeljne oslobađajuće presude za sve optužene u slučaju „stečajna mafija“, isplatiti oko sedam miliona evra, a na ...

Loading the player...