RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Elkoms | Designing, Engineering, Consulting

OVO SU: Mudre reči (najsiromašnijeg predsednika na svetu)

Hose Muhika, penzionisani predsednik Urugvaja, poznat je u svetu još i kao "najsiromašniji predsednik na svetu".

Šezdesetih i sedamdesetih godina bio je pripadnik pokreta nacionalnog oslobođenja zbog čega je zatvoren, i u samici proveo 13 godina.Nakon što je nekoliko godina radio za urugvajsku vladu, bio je predsednik u mandatu od 2010. do 2015.

Tokom života je izdržao nezamislivo, a danas nam prenosi pouke izvučene iz njegovih neverovatnih iskustava, piše "Forensicsoul".
Nije lako menjati svet


“Posvetio sam se borbi za promenu… ipak, doživeo sam mnogo spoticanja, mnogo povreda, neko vreme sam bio u zatvoru. To je normalno za svakoga ko reši da menja svet. Čudo je što sam još tu. I, povrh svega, volim život.”

Da biste bili lider, vrednosti za koje se zalažete i vaš način života moraju da budu u skladu

“Ja se izdvajam po tome što su vrednosti za koje se zalažem i moj način života u skladu sa društvom kojem sa ponosom pripadam.”

“Ovako radi pravi predsednik, i ovako radi predstavnik stvarne demokratije. U današnje vreme lideri raznih zemalja nisu oličenje vrednosti društva iz kojeg potiču, već samo služe korporacijama i velikim finansijskim institucijama koje ih plaćaju. Pravi lider predstavlja svoju zemlju, a ne njene sponzore.”
Sreća dolazi iznutra


“Ili ste srećni sa malo, slobodni od suvišnih opterećenja jer ste u sebi srećni, ili ništa nećete postići! Ja ne zagovaram siromaštvo. Ja zagovaram zdrav razum.”

"Pošto smo izumeli potrošačko društvo, ekonomija mora da bude u stalnom rastu. Ako ne uspe da postigne rast, to je tragedija. Izumeli smo mnoštvo suvišnih potreba.

Stalno kupujemo nešto novo, bacamo staro… to je uzaludno trošenje života! Kada nešto kupim, kada vi nešto kupite, ne plaćate to novcem.

Plaćate ga satima života koje ste morali da provedete zarađujući novac. Razlika je u tome što jedino život ne može da se kupi.”
Ne mora da bude tako


Danas je većina svetskih resursa akumulirana u rukama veoma male elite, koja je poznata i kao “1 odsto”.

Oni su vlasnici svega, a naredni citat u suštini objašnjava zašto to ne mora da bude tako. Svetom vladaju pohlepa, ego, ne brinemo za druga ljudska bića.

Moramo da se vratimo onome što nam je u srcima ako želimo da napredujemo kao vrsta.

“Urugvaj je mala zemlja, i mi nemamo predsednički avion. Nije nam ni stalo do njega.

Odlučili smo da od Francuske kupimo veoma skup helikopter, spasilački helikopter koji je opremljen hirurškom opremom, kako bi stajao u pripravnosti u udaljenim krajevima.

Umesto da kupimo predsednički avion, kupili smo helikopter koji će biti smešten u centralni Urugvaj da bi spasavao žrtve nesreće i omogućio medicinske usluge u slučaju nužde.

To je tako jednostavno! Shvatate li dilemu? Predsednički avion ili spasilački helikopter?”
Potreban je planetarni konsenzus da bismo napredovali kao vrsta


„Naša civilizacija se nalazi u fazi u kojoj je potreban planetarni konsenzus, a mi se pravimo da to ne shvatamo. Zaslepljeni smo šovinizmom i žudnjom za dominacijom, naročito najmoćnije zemlje.

One treba da budu primer! Sramotno je da 25 godina nakon potpisivanja Kjoto protokola i dalje odugovlačimo da preduzmemo osnovne mere.

Sramota je! Čovek je možda jedino biće sposobno za autodestrukciju.”
Izvor: RadioSarajevo.ba / Foto: Profimedia.rs

 
17.07.2017 10:34

 

Pročitajte još i ...

OTKRIVAMO: Saveti Novaka Đokovića za profesionalni uspeh! OTKRIVAMO: Saveti Novaka Đokovića za profesionalni uspeh!

Teniser Novak Đoković poručio je učesnicima konferencije "Originalni razgovori" da je najvažnije da ne odustaju od onoga što žele, već da ulože trud i vreme zbog postizanja profesionalnog uspeha."Sposobnost čoveka ...

Beach Rats (2017) sa prevodom Beach Rats (2017) sa prevodom

Opis filmaTinejdžer koji živi sasvim normalno u Brooklynu, dane aktivno provodi eksperimentišući sa drogama i gleda na internetu da se sa drogama susreću stariji muškarci.InformacijeRežiser: Eliza HittmanGlumci: Harris Dickinson, Madeline Weinstein, Kate Hodge, Neal HuffDatum: 23. ...

Radius (2017) sa prevodom Radius (2017) sa prevodom

Opis filmaLiam se budi posle automobilske nesreće bez sećanja na to ko je on.Dok kreće u grad kako bi potražio pomoć, pronalazi samo mrtva tela, sa sve neobičnim bledim očima. Liamova ...

Loading the player...