RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava spisak programa

PA DA LI JE REALNO? Budžet (BIA) znatno uvećan, ne navodi se zašto?!

Budžet "Bezbedosno-informativne agencije" za (2018. godinu) trebalo bi da iznosi (5,3 milijarde dinara), što je povećanje od (18 odsto).

Međutim, nije poznato na šta će "BIA" trošiti taj novac, jer u predlogu budžeta to nije navedeno.

Opozicija strahuje od mogućih zloupotreba, dok stručnjaci upozoravaju da se netrasprentnim finansiranjem Srbija vraća unazad.

Za rad "BIA" (2003. godine) bilo je izdvojeno (1,6 milijardi dinara), dok je za (2018. godinu) predviđeno oko (5,3 milijardi dinara), tvrdi lider "Nove stranke" Zoran Živković.

Predlog budžeta za (2018 godinu), u kojem je i "BIA", prosleđen je u "Skupštinu Srbije", ali javnost ne može da ga vidi jer internet stranica parlamenta ne radi od petka.Videli su ga poslanici opozicije, među kojima i Dušan Pavlović iz pokreta "Dosta je bilo", koji kaže da je budžet sakriven nezakonito i da to omogućava zloupotrebe.

“Razlog za to je činejnica da je na čelo "Agencije" došao stranački kadar, jedan od najbližih saradnika Aleksandra Vučića, i da će jedan deo tog novca da se troši ne samo na aktivnosti "Agencije" i njene potrebe, već verovatno i na stranačke potrebe.

Dakle, jedan deo novca će se odliti iz "BIA" i doći ponovo u stranačku kasu“, očekuje Pavlović.

Predviđenih (5,3 milijardi dinara) je za (18 odsto) više novca nego prošle godine. Pored toga, ako bude ispunjeno obećanje predsednika Srbije, radnici "BIA" dobiće i dodatnih (10.000 dinara) u vidu jednokratne pomoći predviđene za ceo sistem bezednosti.

Sakrivanje budžeta ukazuje na stvaranje partijske agencije, kaže Balša Božović iz "Demokratske stranke".

“To je još jedan vid suzbijanja sloboda i zato što će jedan čovek i jedna partija imati svoju informativnu agenciju koju će koristiti, pre svega, kroz budžet i novac građana Srbije, a onda i po političkoj osnovi, samo na one stvari koje su njima u korist i njima idu u prilog“, tvrdi Božović.
Martinović: Budžet transparentanU očekivanju odgovora na pitanja naših novinara koje smo poslali "BIA", predsednik poslaničke grupe "SNS" kaže da nepoznanica nema. Uprskos tome što nema nijedne stavke o nameni novca, Aleksandar Martinović tvrdi da je budžet transparentan.

“Postoji Zakon o "BIA" i tim zakonom je definisano šta radi "BIA" i njeni službenici i tu tom smislu je potpuno jasno za čega se troši novac koji se troši na "BIA"”, rekao je Martinović, a na pitanje zbog čega to nije navedeno u budžetu, kaže: “Navedeno je u Zakonu o "BIA".”
Šešelj: Ne može ceo budžet za jedan sektor biti sakrivenMeđutim, lider radikala Vojislav Šešelj kaže da su takve tvrdnje besmislene. Zakon o "BIA" definiše nadležnosti i uređenje "Bezbednosno-informativne agencije", a "Zakon o budžetu" je taj koji, prema svim propisima, mora da sadrži sve stavke na koje će novac biti trošen.

“Svaki budžet ima neke dispozicione fondove kojima se finansiraju tajne operacije ili tajne namere itd. Ja to ne bih osporavao.

Ali ne može ceo budžet za jedan sektor da bude sakriven. On bar mora biti podeljen na osnovne odrednice, koliko ide za zaspolene, materijalne troškove ili razne aktivnosti”, objašnjava Šešelj.

Šešelj je i član "Odbora za kontrolu službi bezbednosti", ali tvrdi da je on nelegitiman i da opozicija nema kontrolu nad radom službi.

On dodaje da je sistem sve bliži onom koji su imali socijalisti (90-ih godina), kada je budžet iz godine u godnu bio nejasniji i sa sve više skrivenih stavki.
Transparentnost: Korak unazadStanje se od tada popravilo, ali ovo je potencijalni povratak unazad, kažu Nemanja Nenadić iz organizacije "Transparentnsot Srbija".

“Jedini interes koji mogu da vidim u celoj toj priči je da se i oni osnovni budžetski razdeli ne poštoju tokom godine i obezbedi jedna puna fleksibilnsot u podgledu premeštanja sredstava sa recdimo materijalnih troškova na plate, putovanja ili nabavke nekakvih dobara ili usluga, jer to je jedino što bi moglo biti razlog za spuštanje nivoa tajnosti u odnosu na ono što je bilo i do sada”, smatra Nenadić.

Budžet za (2018. godinu) naći će se na dnevnom redu sednice koja počinje u sredu. Na njoj se neće naći predlog "Zakona o "BIA"", koji bi trebalo da bude razmartran na narednoj sednici, koja se očekuje do kraja godine.
Izvor: TV N1 / Foto: Logo, TV N1 - Screenshot
 
06.12.2017 10:53

 

Pročitajte još i ...

Političko - policijska inkvizicija u Srbiji: UNUTRAŠNJI NEPRIJATELJI SRBIJE Političko - policijska inkvizicija u Srbiji: UNUTRAŠNJI NEPRIJATELJI SRBIJE

Sve češće se na političkoj sceni Srbije u parlamentu i radu poliitčkih partija, u na vlasti i tabloidima koriste izrazi „izdajnik“, “strani plaćenik“ ili se u bezbednom sektoru Srbije (službe ...

NOVA AFERA NA POMOLU: šta je to Zorana potpisala sa Amerikancima?! NOVA AFERA NA POMOLU: šta je to Zorana potpisala sa Amerikancima?!

Organizacija "Transparentnost Srbija" (TS) je ukazala da je nejasna pravna priroda sporazuma koji "Vlada Srbije" danas potpisuje sa američkom kompanijom "Behtel" i da li je usklađen sa "Zakonom o javnim ...

CIRKUS! Imao sam nesrećno detinjstvo, morao sam i u školu da idem CIRKUS! Imao sam nesrećno detinjstvo, morao sam i u školu da idem

Iskreno sirov, kakvim ga je sam Gospod dao, on nikad nije krio visoko mišljenje o sebi: „Rođen sam na Sretenje, veliki ljudi se rađaju na velike crkvene praznike.“ ("Kurir", 16. ...

Loading the player...