RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Elkoms | Designing, Engineering, Consulting

POJEŠĆE GA GOSPOĐA ZA DORUČAK Diplomatski puč, Makron se odmetnuo od Merkelove?!

Iza osmeha Emanuela Makrona i Angele Merkel krije se novo rivalstvo o vođstvu u Evropi, ocenila je agencija "Frans pres".

"Diplomatski puč“, koji je ove nedelje organizovao novi francuski predsednik pozivajući američkog predsednika Donalda Trampa na državni praznik, kao i nedavna poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Francuskoj, predstavlja primer preraspodele uloga liderstva u Evropi, prenosi "Sputnjik"."Francuska je ponovo u igri", ocenio je predsednik Fondacije Šuman, specijalizovane za evropska pitanja, Žan - Dominik Đulijani.

Nemačka kancelarka je nekoliko godina bila dominantna na evropskoj diplomatskoj sceni.

Merkelova je bila najviše citirana u anglosaksonskim medijima posle odluke Velike Britanije da istupi iz članstva u EU, potom posle izbora Trampa u SAD, u kojima je predstavljena kao "novi lider slobodnog sveta" prema rastućem populizmu i autoritarizmu.

Sama nemačka kancelarka ne voli da je tako gledaju. Njena dominantnija uloga u Evropi više je rezultat date situacije nego njene volje za tim, navela je francuska agencija.

Velika Britanija se zbog "bregzita" sama udaljila kao mogući lider u Evropi, dok je Poljska kritikovana zbog autoritarizma, a Italija i Španija ekonomski su oslabljene.

Dolaskom Makrona na vlast u Francuskoj, uloga liderstva se može promeniti.

Nemački diplomatski izvori rekli su da su iznenađeni dolaskom Trampa u Pariz.

List "Špigl" je ocenio da je Makron tim gestom želeo da "laska Trampu, ali i da provuče zamisao da je mogući lider u Evropi".

Makron je odlučio da Trampa "vrati i krug" da ne bi bio izolovan, dok je Angela Merkel zauzela čvrst stav prema američkom predsedniku kojeg stalno kritikuje zbog protekcionizma ili odluke da se SAD povuku iz međunarodnog sporazuma o klimatskim promenama.

Mediji u Švajcarskoj ocenjuju da bi Makron mogao da zameni nemačku kancelarku, koja se ne bi tome protivila jer se priprema za parlamentarne izbore i ne želi da samo Nemačka "drži uzde Evrope".

"AFP" zaključuje da će "trenutak istine" o vodećoj ulozi u Evropi biti tek posle izbora u Nemačkoj, zakazanih za septembar.
Izvor: Sputnjik / Foto: Tanjug.rs - AP

 
17.07.2017 10:29

 

Pročitajte još i ...

BUDI SE RADNIČKA KLASA! Nastavljeni pregovori radnika i poslovodstva FIJATA BUDI SE RADNIČKA KLASA! Nastavljeni pregovori radnika i poslovodstva FIJATA

U Beogradu su nastavljeni pregovori poslovodstva "Fijat"-a, štrajkačkog odbora kragujevačke "FCA" fabrike i premijerke Ane Brnabić, saznajemo u Vladi Srbije.Početku sastanka prisustvovao je i ministar privrede Goran Knežević koji je u ...

BUDI SE RADNIČKA KLASA! Bez dogovora radnika Goše i ministra BUDI SE RADNIČKA KLASA! Bez dogovora radnika Goše i ministra

Predstavnici štrajkačkog odbora "Goše" iz Smederevske Palanke sastali su se u Vladi Srbije sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, kako smo saznali, dogovor danas nije postignut i pregovaranje će biti nastavljeno ...

SAZNAJEMO Novogodišnje rasvete više, montira se u oktobru?! SAZNAJEMO Novogodišnje rasvete više, montira se u oktobru?!

Gradsko preduzeće Javno osvetljenje raspisalo je tender za nabavku novogodišnje rasvete za šta je izdvojeno 170 miliona dinara, pišu "Novosti".Svetiljke će biti postavljene na još 30 novih lokacija u odnosu ...

Loading the player...