RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava Youtube kanal

Preminuo Lu Otens - izumitelj audio kasete

Zauvek je promenio i muziku i muzičku industriju. 

Izumitelj audio kasete i jedan od zaslužnih za razvoj CD-a, preminuo je u 94. godini. 

Lu Otens, holanđanin koji je izmislio audio kasetu i učestvovao u razvoju CD-a, preminuo je u svojoj 94. godini u svom domu u Duizelu u Holandiji.     

Otens, koji je studirao da postane inženjer, počeo je da radi u holandskom gigantu, kompaniji Philips davne 1952. godine. Za samo osam godina, Otens je napredovao i došao na čelo odeljenja zaduženog za razvoj proizvoda. Samo godinu dana kasnije, svetu je predstavljen prvi prenosni snimač koji se prodavao u milionima.    

Dve godine kasnije Otens je osmislio audio kasetu i uveo revoluciju na polje sistema koji su koristili audio traku. Otens je izjavio da ga je nervirao stari, komplikovani, rogobatni sistem i da je morao da smisli nešto mnogo jednostavnije, iz čega je proizašla audio kaseta. Jedan od zahteva koje je postavio sebi je da novi medijum za prenos zvuka mora da stane u džep njegove jakne, pa su inicijalni modeli koji su uslovljavali dimenzije bili napravljeni od drveta.  

Prva plastična kaseta predstavljena je 1963. godine na kongresu pod nazivom "Berlin radio šou" sa sloganom "Manja od paklice cigareta".

Kasete su brzo kopirale japanske kompanije, ali u različitim formatima. Otens je nedugo nakon predstavljanja sklopio ugovor sa kompanijom Sony da može da koristi mehanizam koji je patentirao Philips, kako bi se standardizovao format kasete kakvu je danas poznajemo.   

Otens se nije zaustavio na kaseti koja je doživela planetarni uspeh, već je radio na razvoju CD-a, koji je ponovo postao zajednički Sony-Philips standard i o čijem se uspehu ne treba mnogo pričati.   


Otens se penzionisao 1986. godine, i uvek će ostati upamćen kao čovek koji je doneo muziku do miliona korisnika. Otens je oduvek bio skroman, pa u mnogim intervjuima tokom godina, nikada niste mogli da ga čujete da govori samo o sebi, već je uvek isticao da su njegovi izumi timski rad.  

Jedina stvar za kojom je uvek žalio je ta što je Sony izmislio savršen uređaj za kasete - The Walkman, kod nas popularniji kao Vokmen, a da to nije uradio Philips.    


Izvor/foto: mondo.rs/sony, Guliver/Getty/Thinkstock/SmartLife / Wikipedia, SmartLife / Pexels / laura balbarde
 
14.03.2021 17:42

 

Pročitajte još i ...

Daimler počeo sa testiranjem autonomnih kamiona na otvorenim putevima Daimler počeo sa testiranjem autonomnih kamiona na otvorenim putevima

Plan kompanije Daimler u vezi sa autonomnim kamionima približio se stvarnosti nakon što se počelo sa testiranjem na otvorenim putevima.Naime, kompanija je počela da testira vozila sa Level 4 autonomijom ...

Joker malver: Špijuniranje preko SMS poruka Joker malver: Špijuniranje preko SMS poruka

Još jedan malver uspeo je da se infiltrira u "Google Play" prodavnicu, te na Android uređaje pošalje Joker trojanca, svojevrsnu alatku za otežavanje korisničkih života.Otkriveno je da se malver nalazi ...

Bezbedniji internet: Mozilla najavila velike promene za Firefox Bezbedniji internet: Mozilla najavila velike promene za Firefox

Mozilla je bez mnogo pompe pripremila neke velike promene kada je Firefox u pitanju, pa je u tom kontekstu 6. septembra najavljeno da će DoH [DNS over HTTPS] postati podrazumevana ...

Loading the player...