RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava Youtube kanal

Prestaje izdavanje platnih kartica sa magnetnom trakoam

Mastercard je najavio da će na mnogim tržištima od 2024. godine prestati da izdaje platne kartice sa magnetnom trakom, s obzirom da se sve više koriste kartice sa čipom i kartice za bezkontaktno plaćanje.     


Kompanija je najavila da proces započeti u Evropi, u kojoj će se sve nove Mastercard kreditne i debitne kartice biti izdavane sa čipom, dok će u SAD-u zamena započeti 2027. godine.

Do 2029. godine, sve Mastercard kreditne i debitne kartice će biti bez magnetnih traka, sem u slučaju prepaid kartica u SAD-u i Kanadi, dok se očekuje da do 2033. godine ni jedna njihova aktivna kartica neće biti zasnovana na ovom sistemu.

Magnetne trake je razvio IBM početkom 60-ih godina prošlog veka, i one su omogućile bankama da enkodiraju informacije i verifikuju korisnike platnih kartica. Sve do pojave kartica sa čipom, ovo je bio dominantan način čuvanja informacija na platnim karticama.

Pre nego što se odlučio na ovaj potez, Mastercard je u decembru prošle godine napravio veliko istraživanje, koje je pokazalo da više od polovine Amerikanaca preferira upotrebu kartica sa čipom, a drugi tip plaćanja po popularnosti je putem bezkontaktnih kartica. Samo 11 procenata korisnika preferira kartice sa magnetnom trakom.  

Takođe, u martu ove godine Mastercard je sa Samsung Electronic-som pokrenuo pilot projekat u Južnoj Koreji sa karticama koje imaju ugrađen senzor otiska prsta. Ove kartice ne zahtevaju PIN ili potpis, već se autorizacija obavlja automatski, očitavanjem otiska prsta na samoj kartici.      
Izvor/foto: pcpress.rs 
29.08.2021 14:09

 

Pročitajte još i ...

Istraživanje pokazuje da sve ređe kupujemo nove mobilne telefone Istraživanje pokazuje da sve ređe kupujemo nove mobilne telefone

Prema istraživanju koje je sproveo Strategy Analytics korisnici mobilnih telefona se sve ređe odlučuju da ih menjaju za nove modele.Trenutno, prosek upotrebe jednog telefona je skoro tri godine.Razlog za to ...

Borba protiv neželjenih telefonskih poziva Borba protiv neželjenih telefonskih poziva

Neželjeni telefonski pozivi predstavljaju sve veći problem širom sveta, a izgleda amerikancima zadaju najviše muke, pa su bili prinuđeni da to regulišu.Prema podacima koje je objavila Federal Communication Commision, američki ...

HAKERI SAVETUJU: Isključite Bluetooth HAKERI SAVETUJU: Isključite Bluetooth

Na poslednjoj hakerskoj konvenciji DEF CON moglo je da se čuje da Bluetooth konekcija nije sigurna, te da tehnologija koja spaja sve od bežičnih slušalica do kućnih sistema za zabavu ...

Loading the player...