RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava spisak programa

PROVALJEN Mali stalno planira manje prihode, da bi se posle hvalio suficitom

„Za januar je bio planiran suficit od oko 7,8 milijardi dinara, a rezultat je tri puta bolji“, saopštio je slavodobitno ministar finansija Siniša Mali poslednjeg dana januara, obećavajući povećanje plata i penzija, jer je njihov rast vezan za stanje u državnoj kasi.


Ovo svakako deluje kao dobra vest, ali ipak ukazuje na jedan trend koji traje već godinama i koji se ne može nazvati pozitivnim.

Naime, brojnim ministrima finansija Srbije nikako ne uspeva da se budžet na kraju godine realizuje onako kako je planirano krajem prethodne.

U ovom slučaju, januarski bilans je omašen za tri puta ili petnaestak milijardi dinara, a recimo prošle godine planeri su omašili za 60 milijardi dinara ili celih 500 miliona evra.

I to planiran je deficit, a na kraju smo imali suficit. Slično je bilo i u 2017. kada je razlika između planiranog deficita (na nivou države) od 43,5 milijardi dinara i ostvarenog suficita od 32 milijarde, bila celih 75 milijardi dinara. I tako iz godine u godinu.


Ovo nije karakteristika samo ovih poslednjih vlada, mada se od 2015. godine u državnoj kasi nađe ili manji deficit ili čak višak iako je planiram manjak.

Ranije je redovna pojava bio rebalans budžeta pre kraj godine gde bi se zakonski pokrivala veća državna potrošnja od planirane.

O razlozima lošeg planiranja najvažnijeg instrumenta fiskalne politike stručnjaci imaju različita mišljenja.

Jurij Bajec, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ističe da kada se pogreši u planiranju budžeta, to ima posledice.

„Ako se pretera sa rashodima, onda je to na primer inflacija, a ako se ostvari višak, za koji neki misle da je dobra stvar, to znači da je poresko opterećenje preveliko ili da se opterećuju neki sektori koji ne bi trebalo.

Recimo javna preduzeća moraju da uplaćuju dividende državi, a mnoga su podinvestirana. Takođe to ukazuje da država nije u stanju da potroši sve što je prikupila“, objašnjava Bajec i ističe da političari posebno vole da se hvale rezultatima u budžetu.

Bajec ukazuje na još jednu posledicu neplaniranog viška u budžetskoj kasi, a to je povećanje diskrecione moći vlade.

„Kroz zakon o budžetu su utvrđeni prihodi i rashodi i on obuhvata 70 odsto ukupnih rashoda države.

Kada se pojavi neplanirani višak krajem godine, onda političari gledaju da potroše te pare, pa često i u projekte koji se čine politički korisnim, ali ekonomski nisu“, napominje Bajec.


Ostatak pročitajte klikom - OVDE

 
08.02.2019 06:10

 

Pročitajte još i ...

Tragičan kraj kralja narodne muzike Tragičan kraj kralja narodne muzike

– To je jako tužna vest, velika tragedija. Da jedan zaista kralj narodne muzike završi tako.To je veliki gubitak za umetnost – rekao je u izjavi Danasu Bora Đorđević, frontmen ...

SRBISTAN! Babićev vozač optužen za blaže delo i NEĆE BITI ISTRAGE?! SRBISTAN! Babićev vozač optužen za blaže delo i NEĆE BITI ISTRAGE?!

Vozač S.D, koji je upravljao vozilom koje je izazvalo saobraćajnu nesreću na naplatnoj rampi u Doljevcu, u kojoj je poginula jedna osoba, a pet teže ili lakše povređeno, po svemu ...

(FOTO): Deo Koridora 10 propao pre otvaranja! (FOTO): Deo Koridora 10 propao pre otvaranja!

Na samom ulazu na deonicu budućeg Koridora 10 od Niša ka Pirotu, koja još nije ni otvorena, asfalt je popucao, pa krpljen.Na saobraćajnici su sada radnici koji ispituju tlo i ...

Loading the player...