RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava spisak programa

LAŽ: Nema NIJEDNOG dokaza da je AIR Srbija dobila 1,45 milijardi zbog RAZVOJA TURIZMA!

Nigde u "Strategiji razvoja turizma" ne stoji da država treba 1,45 miliijardi dinara da izdvoji za "Er Srbiju".

Nigde se ne navodi ni da je prioritet razvoj severnoameričkog turističkog tržišta.


Ipak, upravo su to elementi na koje se pozvao ministar finansija Siniša Mali objašnjavajući po kom osnovu novac koji je doniran "Er Srbiji" nije subvencija nego „podrška aktivnostima, idejama i projektima koji doprinose razvoju turizma u našoj zemlji“.

Ministar se pozvao i na podatak da je broj stranih gostiju veći za 20 odsto, ali nije naveo iz kojih zemalja dolazi najveći broj niti koliko je njih koristilo "Er Srbiju" za prevoz do destinacije.

To bi bilo i malo „rizično“ s obzirom na cilj – da se objasni udeo državne kase jednoj polustranoj kompaniji.

Jer, broj turista po toj stopi kontinuirano raste još od sredine 90-ih, bar tako govori statistika, pa je vrlo „nategnuta“ konstrukcija vezati to za avio-prevoznika. 

Ministar je, takođe, ukazao i da je „ta kompanija odlukom vlade bila u obavezi da razvije severnoameričko tržište kao najvažnije, a da je od kada su krenuli letovi za Njujork na toj relaciji putovalo 150.000 putnika“.


Ministar je propustio da kaže koliko je od tog broja turista, što bi opet, prema podacima, bilo visoko rizično za tezu koju želi da odbrani.

Naime, mnogo veći rast beleže turisti iz Turske, Kine, Izraela, Grčke, a to nisu linije koje drži Er Srbija. 

Takođe, sve je više Rumuna, Bugara (to je Mali i potvrdio kada je prošle godine kao gradonačelnik Beograda objašnjavao trroškove za novogodišnju rasvetu), gostiju iz bivših jugoslovenskih republika, ali oni uglavnom dolaze kopnom.

Jedan od indikatora za sumnju da je donacija "Er Srbiji" dodeljena prema "Strategiji turizma", pa čak i kada je reč o delu koji govori o razvoju destinacija, jeste i činjenica da novac nije išao preko nadležnog ministartsva, već je odlukom "Vlade" novac prebačen preko "Ministarstva finansija".

Budžet "Ministartsva turizma" mnogo je skromniji od tranše koja je data nacionalnoj avio-kompaniji – za razvoj 36 projekata infrastrukture na značajnim destinacijama, koje lokalne samouprave nisu mogle da finansiraju, opredeljeno je 750 miliona dinara a za podršku programima i manifestacijama poput "Exita" (čiji jedan detalj možete videti na slici ispod), "Guče", "Nišvila", "Drinske regate" ili "Beer festa" tek skromnih 150 miliona.


Deo tog novca uglavnom je već raspoređen.

Konsultant za investicije Milan Kovačević kaže da je najveći problem izvršne vlasti to što radi netransparentno.

"Ako je tako kako su državni funkcioneri naveli, dobro bi bilo da su to ranije najavili. U takvom potezu bilo bi i neke logike jer nije loše da država pomogne i boljoj turističkoj ponudi i dobroj povezanosti sa svetom.

Ali kada time pravdaju potez tek kada ih je javnost već „nahvatala“, onda to ne uliva poverenje. Jer se naknadnim objašnjenjima ne može verovati.

Takođe, ako su zaista argumenti za državnu pomoć to što su oni naveli, onda je to trebalo potkrepiti i podacima koju vrstu turizma su time razvijali i kakvi su efekti.

Ako sve kriju, onda ni sami neće znati šta su to loše uradili" ističe Kovačević.

Poseban problem je, dodaje, to što se sve druge avio-kompanije koje posluju na tržištu Srbije, ovakvim potezima dovode u neravnopravan položaj.

„To otvara i pitanje politike cena za koje stručnjaci tvrde da su iznad nivoa usluga koje se pružaju, pa su građani iako i sami izdvajaju novac kako bi pomogli "Er Srbiju", prinuđeni da skuplje od drugih plaćaju avio karte“, zaključuje Kovačević.
Izvor: Danas.rs / Foto: Danas.rs, Agencije, Tanjug.rs
 
10.07.2018 05:50

 

Pročitajte još i ...

Đoković četvrti put u karijeri osvojio nagradu Laureus Đoković četvrti put u karijeri osvojio nagradu Laureus

Srpski teniser Novak Đoković dobio je sinoć u Monaku, četvrti put u karijeri, nagradu „Laureus“ za najboljeg sportistu sveta.Konkurenti Đokovića bili su fudbaleri Luka Modrić i Kilijan Mbape, košarkaš Lebron Džejms, ...

Tragičan kraj kralja narodne muzike Tragičan kraj kralja narodne muzike

– To je jako tužna vest, velika tragedija. Da jedan zaista kralj narodne muzike završi tako.To je veliki gubitak za umetnost – rekao je u izjavi Danasu Bora Đorđević, frontmen ...

SRBISTAN! Babićev vozač optužen za blaže delo i NEĆE BITI ISTRAGE?! SRBISTAN! Babićev vozač optužen za blaže delo i NEĆE BITI ISTRAGE?!

Vozač S.D, koji je upravljao vozilom koje je izazvalo saobraćajnu nesreću na naplatnoj rampi u Doljevcu, u kojoj je poginula jedna osoba, a pet teže ili lakše povređeno, po svemu ...

Loading the player...