RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Hotel Boka London

Rešenje problema skladištenja zelene energije moglo bi da leži u biologiji

Jedan od glavnih nedostataka obnovljivih izvora energije kao što su vetar i Sunce je što ne postoji efikasan način za skladištenje viška energije.

Kada vetar duva, dešava se da se generiše više nego dovoljno energije kako bi se obezbedila mreža, ali višak ostaje neiskorišćen.


Međutim, u danima bez vetra, ostajemo bez struje. Koliko god banalno zvučalo, trenutno tako stoje stvari, a kompanije poput Tesle pokušavaju da razviju rešenja kao što su velike baterije za skladištenje.

Sada istraživači sa Univerziteta Stanford rade na alternativi.

Njihova ideja je da koriste mikrobe kako bi pretvorili višak obnovljive energije u metan, koji može da se spali po potrebi.

U prirodi, mikroorganizam Methanococcus maripaludis troši vodonik i ugljen-dioksid i ispušta metan.

Dakle, istraživači koriste elektrode koje pokreću obnovljivi izvori energije kako bi razložili vodu i oslobodili njene atome vodonika.

Tim atomima vodonika se hrane mikroorganizmi, koji zatim uzimaju ugljen-dioksid iz vazduha i oslobađaju metan. Gas se ne razlaže u vodi, tako da može da se uskladišti.

U vreme najveće potražnje ili kada obnovljivi izvori ne proizvode energiju, metan može da se spali slično izvorima fosilnih goriva.

Možda se čini kao korak unazad: da se obnovljiva energija pretvori u metan, koji oslobađa ugljen dioksid kada izgori, ali ovaj metan se proizvodi uzimanjem ugljen-dioksida iz atmosfere, tako da je proces CO2 neutralan.

Jedna značajna prednost u odnosu na sisteme za skladištenje baterija, kao što je Teslin Powerpacks, je da se metan može pretvoriti u električnu energiju koristeći postojeću infrastrukturu.

Istraživači još uvek rade na tehnologiji, ali veruju da može da bude isplativa.

Američko ministarstvo za energetiku je već finansiralo sredstva, a Nacionalna laboratorija Lawrence Livermore i Southern California Gas pomažu u razvoju efikasnijeg dizajna.

Teško je reći da li ovo može da reši najveći nedostatak obnovljive energije, problem sa skladištenjem, ali je svakako nov pristup.

Izvor: Engadget
 
08.04.2019 05:34

 

Pročitajte još i ...

Eva, robot fotograf, obavila je prvo profesionalno fotografisanje venčanja Eva, robot fotograf, obavila je prvo profesionalno fotografisanje venčanja

Vesti da roboti preuzimaju poslove ljudi nisu novost. Već godinama oni se koriste u industriji, gde potpuno automatizovano upravljaju procesom proizvodnje velikog broja proizvoda.Ipak, kada su kreativni ili umetnički poslovi ...

Budućnost stočarstva: Krave koje su dobile 5G konekciju Budućnost stočarstva: Krave koje su dobile 5G konekciju

Već neko vreme se spekuliše o tome kako će 5G mreža uticati na svakodnevne aktivnosti ljudskih bića, budući da će delovati na širok spektar funkcionalnosti – od rada autonomnih vozila, ...

iPad zaključan na 48 godina, i kako ga brzo otključati iPad zaključan na 48 godina, i kako ga brzo otključati

Apple uređaji imaju bezbednosni sistem koji će ih privremeno zaključati, ukoliko se više puta unese pogrešna šifra.Svaki naredni neuspešan pokušaj rezultovaće produženjem vremena pre nego što je uređaj moguće otključati.To ...

Loading the player...