RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Hotel Boka London

Rešenje problema skladištenja zelene energije moglo bi da leži u biologiji

Jedan od glavnih nedostataka obnovljivih izvora energije kao što su vetar i Sunce je što ne postoji efikasan način za skladištenje viška energije.

Kada vetar duva, dešava se da se generiše više nego dovoljno energije kako bi se obezbedila mreža, ali višak ostaje neiskorišćen.


Međutim, u danima bez vetra, ostajemo bez struje. Koliko god banalno zvučalo, trenutno tako stoje stvari, a kompanije poput Tesle pokušavaju da razviju rešenja kao što su velike baterije za skladištenje.

Sada istraživači sa Univerziteta Stanford rade na alternativi.

Njihova ideja je da koriste mikrobe kako bi pretvorili višak obnovljive energije u metan, koji može da se spali po potrebi.

U prirodi, mikroorganizam Methanococcus maripaludis troši vodonik i ugljen-dioksid i ispušta metan.

Dakle, istraživači koriste elektrode koje pokreću obnovljivi izvori energije kako bi razložili vodu i oslobodili njene atome vodonika.

Tim atomima vodonika se hrane mikroorganizmi, koji zatim uzimaju ugljen-dioksid iz vazduha i oslobađaju metan. Gas se ne razlaže u vodi, tako da može da se uskladišti.

U vreme najveće potražnje ili kada obnovljivi izvori ne proizvode energiju, metan može da se spali slično izvorima fosilnih goriva.

Možda se čini kao korak unazad: da se obnovljiva energija pretvori u metan, koji oslobađa ugljen dioksid kada izgori, ali ovaj metan se proizvodi uzimanjem ugljen-dioksida iz atmosfere, tako da je proces CO2 neutralan.

Jedna značajna prednost u odnosu na sisteme za skladištenje baterija, kao što je Teslin Powerpacks, je da se metan može pretvoriti u električnu energiju koristeći postojeću infrastrukturu.

Istraživači još uvek rade na tehnologiji, ali veruju da može da bude isplativa.

Američko ministarstvo za energetiku je već finansiralo sredstva, a Nacionalna laboratorija Lawrence Livermore i Southern California Gas pomažu u razvoju efikasnijeg dizajna.

Teško je reći da li ovo može da reši najveći nedostatak obnovljive energije, problem sa skladištenjem, ali je svakako nov pristup.

Izvor: Engadget
 
08.04.2019 05:34

 

Pročitajte još i ...

Šta kada padne Google? Šta kada padne Google?

Korisnici su tokom vikenda imali problema sa pristupanjem Google servisima.Pojedinima nisu radile internet pretrage, nisu mogli da pristupe YouTube videima u nedelju, ali u problematičnijim slučajevima, nisu bili u mogućnosti ...

U junu stižu EMUI 9 ažuriranja za brojne starije Huawei telefone u Srbiji U junu stižu EMUI 9 ažuriranja za brojne starije Huawei telefone u Srbiji

Prema podacima prikupljenim 3. juna 2019. godine, preko 80 miliona korisnika je ažuriralo softver sa verzije EMUI 8.X na verziju EMUI 9 na globalnom nivou, i taj broj nastavlja da ...

Zvanično ugašen BlackBerry Messenger Zvanično ugašen BlackBerry Messenger

Pre nego što su se pojavile aplikacije kao što su WhatsApp i iMessage, BlackBerry Messenger (poznat i kao BBM) bio je jedan od najpopularnijih messenger servisa.To je zato što je ...

Loading the player...