RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Hotel Boka London

Robot koji je vukao avione

Prošlo je tek nešto više od mesec dana od kada je grupa Boston Dynamics robota uspela da sopstvenom snagom pomeri kamion, a već je stigao HyQReal koji je uspeo da pomakne avion od tri tone.

Iako iste visine kao SpotMini, HyQReal je čak tri puta teži od njega, te ide 90 centimetara u visinu, i meri čak 130 kilograma.


Na masivnost modela uticala je namena za koju je kreiran, budući da je planirano da funkcioniše u teškim uslovima, poput onih koji nastaju prilikom požara i drugih prirodnih katastrofa, pa je težina prilično važna jer utiče na stabilnost robota prilikom obavljanja kompleksnih operacija.

Robot je opremljen senzorima koji mu omogućavaju da se dobro snalazi u prostoru, da manipuliše objektima, uklanja prepreke, otvara vrata.


LINK ZA VIDEO


Iako je pomeranje aviona od tri tone prilično impresivno, mogućnost pokretanja više zavisi od sile koja se opire kretanju objekta kada se ovaj kotrlja po nekoj površini, nego od težine aviona.

Ipak, koji se god aspekti uzimali u obzir, ova akcija je nedvosmisleni dokaz koji ide u prilog sposobnosti HyQReal robota da učestvuje u komplikovanim operacijama, pa je možda vreme da se odnos prema robotima i veštačkoj inteligenciji promeni, a pre nego u svoje mehaničke i virtuelne ruke budu preuzeli sav teret običnog sveta.

Izvor: Futurism
 
27.05.2019 09:06

 

Pročitajte još i ...

Zvanično ugašen BlackBerry Messenger Zvanično ugašen BlackBerry Messenger

Pre nego što su se pojavile aplikacije kao što su WhatsApp i iMessage, BlackBerry Messenger (poznat i kao BBM) bio je jedan od najpopularnijih messenger servisa.To je zato što je ...

Holivudski studiji napuštaju Netflix Holivudski studiji napuštaju Netflix

Holivudski studiji su najavili raskidanje ugovora sa Netflix-om, a priča je daleko kompleksnija nego što izgleda na prvi pogled.Naime, radi se o tome da je Disney pre dve godine objavio ...

Microsoft Office mobilne aplikacije više neće raditi na starijim Android uređajima Microsoft Office mobilne aplikacije više neće raditi na starijim Android uređajima

Microsoft-ov portfolio Android Office aplikacija je prilično solidan.Možete da završite ozbiljan posao na Android uređajima pomoću ovih aplikacija.Međutim, ako koristite prilično star uređaj, trebalo bi da razmislite o kupovini novog ...

Loading the player...