RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Hotel Boka London

Ručni SAT protiv alergija

Ako ste skloni ozbiljnim alergijskim reakcijama, na kikiriki ili ubod insekata, nošenje epinefrina (kao što je EpiPen) može da bude od vitalnog značaja.

Ove injekcije su često glomazne, a postoji i realna šansa da izgubite svoju pre nego što vam zatreba.


Studenti sa Univerziteta Rice imaju (relativno) jednostavno rešenje: stavljanje jedne injekcije na ručni zglob.

Razvili su nosivi EpiWear, koji skriva sklopivu injekciju epinefrina u uređaju koji nije mnogo veći od sata.

Ako vam se neočekivano desi alergijska reakcija, samo treba da je rasklopite, skinete sigurnosnu polugu i pritisnete dugme kada budete spremni da ubrizgate lek u butinu.

Tim je veoma svestan bezbednosnih problema.

Sklopivi trodelni dizajn čini da je praktično nemoguće slučajno aktivirati iglu, a postoje i planovi za futrolu koja bi sprečila da taster pritisne bilo šta dok injekcija nije neophodna.

Koncept EpiWear je još uvek nov, do te mere da je napravljen od 3D štampanih delova.

Studenti planiraju da ga usavrše, tako da bude manji, prefinjenijeg izgleda koji bi bio prihvatljiviji za noćni izlazak.

Čak razmišljaju o dodavanju funkcionalnosti sata tako da ima i dodatnu upotrebnu vrednost a ne samo da stoji na vašem zglobu u običnim situacijama.

Ako zaživi i postane stvarnost, verovatno nećete morati da se osećate neugodno kada sa sobom nosite injekciju koja vam spašava život, a nećete morati da brinete da li ste je negde ostavili za sobom, zaturili ili izgubili.

S obzirom na to, moramo da se zapitamo da li bi takav uređaj ili koncept mogao da bude interesantan kompanijama kao što je Apple, za koju se kaže da radi na neinvazivnom načinu praćenja glukoze merene preko Apple Watch-a.

Izvor: Engadget
 
22.04.2019 07:08

 

Pročitajte još i ...

TETRIS ove nedelje slavi 35-ti rođendan! TETRIS ove nedelje slavi 35-ti rođendan!

Jedna od najpopularnijih igara svih vremena, Tetris, ove nedelje puni 35 godina.Originalna verzija ove igre objavljena je 6. juna 1984. godine, a do današnjeg dana prodata je u više od ...

Jaguar Land Rover razvija volan koji promenom toplote navodi na pravac Jaguar Land Rover razvija volan koji promenom toplote navodi na pravac

Proizvođači automobila istražuju svaki mogući način da spreče ometanja tokom vožnje, a najnovija ideja dolazi od Jaguar Land Rover-a (JLR).Kompanija luksuznih automobila razvila je nešto što naziva „senzorskim volanom“ koji ...

Netflix: Budućnost televizije ili skorašnji kraj? Netflix: Budućnost televizije ili skorašnji kraj?

Tokom 2018. godine polovina građana SAD-a, koji pripadaju starosnoj grupi između 22 i 45 godina, odustalo je od kablovske televizije, a oko 35 miliona domaćinstava je učinilo isto u protekloj ...

Loading the player...