RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava spisak programa

SAZNAJEMO: Đukanović osvojio 54 odsto, 190 hiljada apstinenata

Lider "Demokratske partije socijalista" (DPS) Milo Đukanović vratiće se na javnu funkciju posle godinu i po pauze, nakon što je izabran za predsednika Crne Gore osvojivši (54,1 odsto) glasova, prema preliminarnim podacima "DIK" (Državne izborne komisije).

Na izbore nije izašlo (190 hiljada) birača.

Kandidat većeg dela opozicije Mladen Bojanić osvojio je (33,2 odsto) glasova, predstavnica "Socijaldemokratske partije" (SDP) Draginja Vuksanović (8,2 odsto) podrške, dok je za kandidata "Prave Crne Gore" Marka Milačića glasalo (2,7 odsto) birača.


Izlaznost na izborima je bila (63,9 odsto), što je na nivou prethodnih izbora za predsednika.

Preliminarni rezultati su saopšteni na osnovu (97 odsto) obrađenog biračkog materijala.

Posmatrači izbora, domaće i međunarodne organizacije su zabeležili nepravilnosti, uz ocenu da one ne mogu uticati na konačni rezultat, dok će stav o regularnosti glasanja danas saopštiti posmatračka misija "Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju"(OEBS).

Direktor "Centra za monitoring" (CEMI) Zlatko Vujović je sinoć na konferenciji za novinare ocenio da je jedan od razloga Đukanovićeve pobede taj što opozcioni birači "nisu bili motivisani" da izadju na birališta kao na parlamentarnim izborima.Analitičar Miloš Bešić je "Televiziji Crne Gore" kazao da je Crna Gora "bila i ostala duboko podeljeno društvo" i za "najveći" izazov posle izbora označio prevazilaženje tih podela.

Prema njegovim rečima, Crnoj Gori je potrebna zrela i odgovorna opozicija.

Prema rezultatima koji su objavljeni na sajtu "Državne izborne komisije" (DIK), Đukanović je osvojio (180 hiljada glasova), ostali kandidati (157 hiljada), dok na izbore nije izašlo (190 hiljada) birača, prenose podgoričke "Vijesti".

Đukanović je poručio je da je izborni rezultat potvrda rešenosti Crne Gore da nastavi putem evropskog kvaliteta života i članstva u "EU".

Đukanović se zahvalio i koalicionim partnerima koji su, kako je rekao, pokazali privrženost "DPS"-u i poslali poruku da su "nepobediva koalicija".

Osim supruge Lidije i sina Blaža, na bini u staroj zgradi Vlade, uz Đukanovića su bili bivši predsednik Filip Vujanović, predsednik parlamenta Ivan Brajović, bivši šef diplomatije Milan Roćen, potpredsednik Skupštine Branimir Gvozdenović, potpredsednik Vlade Zoran Pažin i lider Liberalne partije Andrija Popović.

"Ovaj rezultat je toliko ubedljiv i nadmoćan da je ovo prilika da preispitate ono što su vaša istrajna politička stanovišta, da se ne može ništa dobro napraviti negiranjem ostvarenja do kojih je Crna Gora došla”, poručio je Đukanović opozicionim kandidatima.

On je rekao da su pred Crnom Gorom mnoga iskušenja, ali je prioritet ekonomski razvoj koji treba da garantuje rast životnog standarda građana i savladavanje podela u društva.

"Da se homogenizuju ljudski potencijali, jer ćemo sa više snage moći da uspešnije savladavamo izazove koji su pred nama", rekao je Đukanović i poručio da je pobeda na predsedničkim izborima "velika odskočna daska za lokalne izbore koji će biti održani 27. maja".
Bojanić: Đukanović treba da se stidi umesto što slavi


Kandidati opozicije nisu želeli da čestitaju pobedu Đukanoviću, navodeći da izbori nisu bili regularni i da su zabeleženi brojni pritisci na građane. Bojanić je dodao da nije priznao poraz.

Navodeći da Đukanović "treba da se stidi umesto da slavi", Bojanić je pozvao birače opozicije da njegov rezultat na izborima ne shvate kao poraz.

Tokom obraćanja novinarima, uz Bojanića nije bilo nikog od funkcionera stranaka koje su ga podržale, prenose "Vijesti".

"Ponosan sam na svoj rezutat, jer je to posledica otvorene i iskrene kampanje.

Crna Gora je birala kako je birala. Imali smo za protivnika čoveka koji je zarobio Crnu Goru", kazao je Bojanić, poručujući da će nastaviti da se bori da oslobodi Crnu Goru od "Đukanovića i njegove diktature".

"Na koji način, to ćemo videti. Pomoći ću opoziciji u toj borbi.

Kako se dalje postaviti prema svemu ovome, zavisi od opozicionih partija. 

Spreman sam da nastavim borbu, a kako i u kom obliku, videćemo", poručio je Bojanić.

U izjavi za TV "N1", Bojanić je rekao da je Crna Gora zarobljena država:

"Zarobljenih institucija od strane Đukanovića i očigledno da se Crna Gora još nije oslobodila tog straha i okova koje je nametnuo Đukanović, koji je kompletnu administraciju stavio u svoju funkciju i nažalost ostvario neki rezultat koji je verovatno i planirao".

Dodaje da se građanima koji su glasali za njega zahvalio, jer je to, kako je rekao, čist glas, "bez ikakvih pritisaka i ucena".

"Jer su u ovoj zarobljenoj državi smogli snage i hrabrosti da izađu i slobodno glasaju", rekao je  Bojanić.
Tači i Haradinaj prvi čestitali


Predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj čestitali su prvi Đukanoviću pobedu, prenosi podgorički list.

"Čestitam mom starom prijatelju Milu Đukanoviću na pobedi u Crnoj Gori.

Ovo je pobeda za Crnu Goru, ali i za celi region koji teži "NATO"-u i "EU" integracijama.

Radujem se godinama saradnje koja će osigurati budućnost dva naroda", napisao je Tači na "Tviteru", dok je Haradinaj u ime "Vlade Kosova" izrazio spremnost za unapređenje odnosa Kosova i Crne Gore u cilju dobrobiti građana i zbog evroatlantske perspektive.
Izvor: TV N1, Beta.rs, Vijesti.me / Foto: REUTERS.com - Stevo Vasiljević
 
16.04.2018 07:43

 

Pročitajte još i ...

DVERI ISPRED PINKA: Novinari pokušali da isprovociraju sukobe! DVERI ISPRED PINKA: Novinari pokušali da isprovociraju sukobe!

U Beogradu, a i širom Srbije počinju novi protest „1 od 5 miliona“.Ispred takozvane „televizije“ "Pink" okupili su se Boško Obradović i pristalice "Srpskog Pokreta Dveri", koji je tamo održao ...

PUTIN ODBIO POKLON Šarplaninac ostao u Beogradu! PUTIN ODBIO POKLON Šarplaninac ostao u Beogradu!

Predsednik Rusije Vladimir Putin dobio je na poklon psa, šarplaninca, od srpskog predsednika Vučića, ali sve se završilo na fotografisanju.Prema izvoru iz Predsedništva pas je ostao u Beogradu, odnosno nije ...

LUDILO MOZGA Vučić POLUDEO zbog pitanja o Irineju, novinarki oduzeli mikrofon! LUDILO MOZGA Vučić POLUDEO zbog pitanja o Irineju, novinarki oduzeli mikrofon!

Juče je definitivno bio stresan dan: mediji su se trudili da isprate sve što se dešava oko Putina i njegovog dolaska, "SNS" brigade su se trudile da se ne izgube ...

Loading the player...