RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Hotel Boka London

SAZNAJEMO: Nemačka omogućila registraciju trećeg pola!

U Nemačkoj se do sada u matičnim knjigama rođenih u rubriku “pol” moglo upisati “muški”, “ženski” ili “bez navoda”.

Sada će za interseksualne osobe u toj zemlji pod pojmom pol moći da se navede i “različit”, piše "Dojče vele".


Kao mogućnost je navedena i naknadna korekcija, ako je pol pogrešno upisan nakon rođenja, kao i promena imena.

Ipak, za sve to je potrebno prvo dostaviti lekarsku potvrdu da je kod osobe medicinski utvrđena interseksualnost, odnosno da je reč osobama koje imaju i muška i ženska telesna obeležja.

"Zakon" je donet u četvrtak glasovima vladajućih stranaka demohrišćana (CDU/CSU) i socijaldemokrata (SPD) u Bundestagu, čime je praktično skupština izvršila presudu "Saveznog ustavnog suda" donetu prošle godine.

Sud je tada doneo zaključak da obavezan izbor između dva pola predstavlja kršenje ličnih prava pojedinca i zabrane diskriminacije, navodi "DW".

Nemačka medijska kuća saopštava i da je ova odluka, zbog svoje odredbe o uslovljavanju upisa pod “različit” donošenjem lekarske potvrde, naišla na oštre kritike.

Poslanici liberala (FDP) i levice smatraju da bi se, kod odluke o polu, pre svega trebalo orijentisati prema samoodređenju i ličnoj percepciji.

I udruženje homoseksualnih osoba "LSVD" kritikuje to što se interseksualnost u zakonu svodi na telesna obeležja, i ističe da upisivanje pola kao “različit” mora biti omogućeno svim ljudima “kojima je to potrebno i koji to žele”.

I zagovornici ovakavog formulisanja odluke imaju svoju argumentaciju.

Predsednica poslaničke grupe "Alternative za Nemačku" (AfD) Beatriks fon Torh, koja se protivi ukidanju obavezne lekarske potvrde, kaže da je, od kada čovečanstvo postoji, “pripadnost polu objektivna činjenica, isto kao i starost ili visina”.


Ostatak pročitajte klikom - OVDE

 
20.12.2018 07:03

 

Pročitajte još i ...

Povratak na klasiku: Predstavljen novi Apple Mac Pro FOTO Povratak na klasiku: Predstavljen novi Apple Mac Pro FOTO

Priznavši da je Mac Pro iz 2013. godine bio loš, Apple je još ranije obećao da će sledeća verzija predstavljati povratak modularnijim računarima.A ona je upravo predstavljena na Apple Worldwide ...

Šta kada padne Google? Šta kada padne Google?

Korisnici su tokom vikenda imali problema sa pristupanjem Google servisima.Pojedinima nisu radile internet pretrage, nisu mogli da pristupe YouTube videima u nedelju, ali u problematičnijim slučajevima, nisu bili u mogućnosti ...

U junu stižu EMUI 9 ažuriranja za brojne starije Huawei telefone u Srbiji U junu stižu EMUI 9 ažuriranja za brojne starije Huawei telefone u Srbiji

Prema podacima prikupljenim 3. juna 2019. godine, preko 80 miliona korisnika je ažuriralo softver sa verzije EMUI 8.X na verziju EMUI 9 na globalnom nivou, i taj broj nastavlja da ...

Loading the player...