RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava spisak programa

SAZNAJEMO: Nemačka omogućila registraciju trećeg pola!

U Nemačkoj se do sada u matičnim knjigama rođenih u rubriku “pol” moglo upisati “muški”, “ženski” ili “bez navoda”.

Sada će za interseksualne osobe u toj zemlji pod pojmom pol moći da se navede i “različit”, piše "Dojče vele".


Kao mogućnost je navedena i naknadna korekcija, ako je pol pogrešno upisan nakon rođenja, kao i promena imena.

Ipak, za sve to je potrebno prvo dostaviti lekarsku potvrdu da je kod osobe medicinski utvrđena interseksualnost, odnosno da je reč osobama koje imaju i muška i ženska telesna obeležja.

"Zakon" je donet u četvrtak glasovima vladajućih stranaka demohrišćana (CDU/CSU) i socijaldemokrata (SPD) u Bundestagu, čime je praktično skupština izvršila presudu "Saveznog ustavnog suda" donetu prošle godine.

Sud je tada doneo zaključak da obavezan izbor između dva pola predstavlja kršenje ličnih prava pojedinca i zabrane diskriminacije, navodi "DW".

Nemačka medijska kuća saopštava i da je ova odluka, zbog svoje odredbe o uslovljavanju upisa pod “različit” donošenjem lekarske potvrde, naišla na oštre kritike.

Poslanici liberala (FDP) i levice smatraju da bi se, kod odluke o polu, pre svega trebalo orijentisati prema samoodređenju i ličnoj percepciji.

I udruženje homoseksualnih osoba "LSVD" kritikuje to što se interseksualnost u zakonu svodi na telesna obeležja, i ističe da upisivanje pola kao “različit” mora biti omogućeno svim ljudima “kojima je to potrebno i koji to žele”.

I zagovornici ovakavog formulisanja odluke imaju svoju argumentaciju.

Predsednica poslaničke grupe "Alternative za Nemačku" (AfD) Beatriks fon Torh, koja se protivi ukidanju obavezne lekarske potvrde, kaže da je, od kada čovečanstvo postoji, “pripadnost polu objektivna činjenica, isto kao i starost ili visina”.


Ostatak pročitajte klikom - OVDE

 
20.12.2018 07:03

 

Pročitajte još i ...

Bezbednost za kućne ljubimce: GPS LOKATOR Bezbednost za kućne ljubimce: GPS LOKATOR

Moderna tehnologija danas omogućava da se prati skoro sve – od ključeva do prtljaga – te je red došao i na kućne ljubimce koji se često izgube u gužvi savremenog ...

Toyota roboti kao pomoćnici na Olimpijskim igrama 2020 Toyota roboti kao pomoćnici na Olimpijskim igrama 2020

Organizatori Olimpijskih igara se obično oslanjaju na vojsku neplaćenih ljudskih volontera, a kada su u pitanju sitni poslovi i organizovanje publike.Tokio bi mogao da donese revoluciju na ovom polju, budući ...

Plantronics se transformiše u novi brend (POLY) Plantronics se transformiše u novi brend (POLY)

Prošle godine Plantronics je kupio kompaniju Polycom za 2 milijarde dolara.Nakon što je ova transakcija završena, Reuters je objavio da Plantronics želi da se proda, a jedan od zainteresovanih bio ...

Loading the player...