RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Hotel Boka London

SAZNAJEMO: Podnete tužbe protiv SPC zbog pedofilije

Britanski advokat Mladen Kesar, potvrdio je za "Danas" da je podneo tužbe protiv "Srpske pravoslavne crkve" (SPC) za šest klijenata zbog seksualnog zlostavljanja od strane sveštenika "SPC".

Kako nam je Kesar objasnio, tužbe su podnete "Višem sudu" u Londonu, i trenutno se zavode u registar, nakon čega će sud odlučiti kada će početi sudska parnica.


Nijedan sveštenik neće biti tužen individualno, već celokupna "SPC", s obzirom na to da kao verska zajednica ima odgovornost za postupke onih koji je predstavljaju.

Zlostavljanje se desilo u Srbiji, Bosni i Hercegovini (BiH) i Hrvatskoj, ali je šest oštećenih – dva đakona, i dve žene, kao i porodica 19-godišnjeg polaznika semeništa koji je preminuo 1999. godine a za čiju smrt njegova majka krivi sada penzionisanog vladiku Vasilija Kačavendu, pravdu zatražilo u Londonu, jer smatraju da je ne bi bilo pred domaćim sudovima.

"Mi smatramo da je ovo u javnom interesu ne samo zato što je žrtvama onemogućena pravna zaštita u matičnim zemljama.

Broj pedofila u "SPC" je nepoznat, ali sigurno nije mali.

Oni su zaštićeni, a sveštenike često premeštaju iz jedne eparhije u drugu, uključujući i one u inostranstvu.

Mislimo da nije isključeno da su sveštenici skloni takvom ponašanju već dobili premeštaj u zapadne zemlje ili da mogu biti prebačeni u budućnosti" ističe Kesar za "Danas".

Sveštenik "SPC", Bojan Jovanović, jedan od šest tužitelja, izašao je u javnost 2015. s navodima protiv Kačavende, tvrdeći da ga je seksualno uznemiravao i tražio da mu dovodi dečake.

Kačavenda je tužio Jovanovića za klevetu i ovaj postupak je i dalje u toku.

Jovanović je pre nekoliko meseci izjavio da je o tužbi protiv "SPC" obavestio i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić i da im je dostavio svu prateću dokumentaciju.

Vasilije Kačavenda se penzionisao 2013. godine, i to nakon što se na internetu pojavio snimak koji ga prikazuje kako ljubi mladića.

Majka studenta semeništa Milića Božinovića, koji je preminuo 1999. godine tvrdi da je njen sin ubijen nakon što je odbio Kačavendu.

Prema službenom izveštaju policije on se ubio tako što je aktivirao bombu u manastiru u Šekovićima.

Tu je i slučaj vladike Eparhije vranjske Pahomija Gačića, koji je bio optužen za seksualno zlostavljanje četvoro tinejdžera tokom 1999. i 2000. godine.

Pahomije je posle četiri godine suđenja proglašen nevinim, da bi "Opštinski sud" u Nišu potvrdio presudu.

"Vrhovni sud" Srbije je 2007. proglasio ove dve sudske presude nezakonitim, ali nije mogao narediti ponovno suđenje zbog pravila da jednoj osobi ne može biti suđeno dva puta za isti zločin.

Jedan 24-godišnjak je 2013. izjavio za „Vranjske novine“, podseća "Balkanska istraživačka mreža BiH" (BIRN) da ga je Pahomije seksualno zlostavljao tokom perioda od devet godina.

"BIRN" podseća i na slučaj sveštenika Ilariona, koji je 2001. godine uhapšen zbog sumnje da je seksualno zlostavljao maloletnike u manastiru Hopovo.

Njega je "SPC" odmah smenila, da bi u oktobru 2006. bio osuđen na deset meseci zatvora.

Kazna mu je kasnije povećana na jednu godinu.

Tokom prošle godine "Vrhovni sud" Srbije je naredio ponovno suđenje, ali predmet nikada nije došao do suda zbog zastarevanja.


Ostatak pročitajte klikom - OVDE

 
28.12.2018 06:46

 

Pročitajte još i ...

Laptop sa šest najopasnijih malvera prešao milion dolara na aukciji Laptop sa šest najopasnijih malvera prešao milion dolara na aukciji

Laptop koji sadrži šest najopasnijih malvera – WannaCry, BlackEnergy, ILOVEYOU, MyDoom, SoBig i DarkTequila – i koji se prodaje kao umetničko delo pod nazivom “The Persistence of Chaos“.Pojavio se 16. ...

Apple indirektno potvrdio tri nova iPhone modela Apple indirektno potvrdio tri nova iPhone modela

Apple je zvanično objavio brojeve modela za iPhone 11, iPhone 11 Max i iPhone XR2, koji nose oznake A2111, A2160, A2161, A2215, A2216, A2217, A2218, A2219, A2220, A2221 i A2223, ...

Južna Koreja: Evolucija kao inspiracija za vojne robote Južna Koreja: Evolucija kao inspiracija za vojne robote

Vojni roboti koji podražavaju ponašanje zmija, ptica i insekata podsećaju na scene iz serije “Black Mirror“, a eksperti tvrde da su baš oni budućnost vojne robotike.Roboti koji podražavaju ponašanje životinja ...

Loading the player...