RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Elkoms | Designing, Engineering, Consulting

SAZNAJEMO: SAD žele da privatizuju Međunarodnu svemirsku stanicu?

Može li "Međunarodna svemirska stanica" (ISS) da postane privatna kompanija kao što želi "Bela kuća", koja je saopštila da ne želi da još dugo finansira skupi program agencije "NASA", piše "Vašington post".

Cilj im je da se svemirska stanica koja se nalazi u niskoj Zemljinoj orbiti privatizuje.

Ovom stanicom upravlja američka svemirska agencija, a razvijena je zajedno s ruskom svemirskom agencijom.

"ISS" služi međunarodnoj posadi, posebno u saradnji sa evropskom, japanskom i kanadskom svemirskom agencijom za razvoj naučnih istraživanja u svemiru.

Odluka o okončanju direktne federalne podrške "ISS" - u do 2025. godine ne znači da će sama stanica biti povučena iz orbite u tom trenutku.

Moguće je da će ona nastavi rad u sklopu nekog budućeg komercijalnog angažmana, piše u internom dokumentu "NASA", prenosi list."NASA" će razvijati svoja međunarodna i komercijalna partnerstva sledećih sedam godina kako bi obezbedila stalnu prisustvo i pristup ljudi u nisku Zemljinu orbitu, nastavlja se u tom dokumentu.

"NASA" je započela "outsourcing" nekih operacija, posebno letova dostave koje su do sada izvršavali "Space X" i "Orbital ATK". Ta se tendencija pojačala tokom mandata Baraka Obame.

Izgleda da se radi o nedavnoj odluci, jer, kako podseća "Vašington post", Sjedinjene Države su već potrošile oko 100 milijardi dolara za lansiranje i troškove funkcionisanja orbitalne stanice.
Izvor: Hina / Foto: NASA
 
13.02.2018 08:05

 

Pročitajte još i ...

ANA BRNABIĆ: Srbija za unapređenje saradnje u regionu ANA BRNABIĆ: Srbija za unapređenje saradnje u regionu

Dan posle Samita "EU" - "Zapadni Balkan", u Sofiji se odrzava sastanak "Bečkog ekonomskog foruma".Sofijski sastanak održava se pod motom "Susret politike i ekonomije".Srpska premijerka založila se za unapređenje saradnje ...

OTKRIVAMO: Virusi hepatitisa B postojali i u kameno doba OTKRIVAMO: Virusi hepatitisa B postojali i u kameno doba

Virusi hepatitisa B kružili su Evropom pre 7.000 godina, utvrdili su nemački naučnici.Genetski materijal takvih virusa pronađen je u kosturima iz kamenog doba u nemačkoj pokrajini Saskonija - Anhalt.Više od 250 ...

SAZNAJEMO: Konkretni zahtevi srpskim vlastima na Paradi ponosa SAZNAJEMO: Konkretni zahtevi srpskim vlastima na Paradi ponosa

Ovogodišnja "Parada ponosa Beograd", pod sloganom "Reci DA", biće održana 16. septembra, a tom prlikom će vlastima u Srbiji biti upućeni konkretni zahtevi.Među zahtevima su odgovornost države za zaštitu ljudskih ...

Loading the player...