RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Elkoms | Designing, Engineering, Consulting

SAZNAJEMO: SAD žele da privatizuju Međunarodnu svemirsku stanicu?

Može li "Međunarodna svemirska stanica" (ISS) da postane privatna kompanija kao što želi "Bela kuća", koja je saopštila da ne želi da još dugo finansira skupi program agencije "NASA", piše "Vašington post".

Cilj im je da se svemirska stanica koja se nalazi u niskoj Zemljinoj orbiti privatizuje.

Ovom stanicom upravlja američka svemirska agencija, a razvijena je zajedno s ruskom svemirskom agencijom.

"ISS" služi međunarodnoj posadi, posebno u saradnji sa evropskom, japanskom i kanadskom svemirskom agencijom za razvoj naučnih istraživanja u svemiru.

Odluka o okončanju direktne federalne podrške "ISS" - u do 2025. godine ne znači da će sama stanica biti povučena iz orbite u tom trenutku.

Moguće je da će ona nastavi rad u sklopu nekog budućeg komercijalnog angažmana, piše u internom dokumentu "NASA", prenosi list."NASA" će razvijati svoja međunarodna i komercijalna partnerstva sledećih sedam godina kako bi obezbedila stalnu prisustvo i pristup ljudi u nisku Zemljinu orbitu, nastavlja se u tom dokumentu.

"NASA" je započela "outsourcing" nekih operacija, posebno letova dostave koje su do sada izvršavali "Space X" i "Orbital ATK". Ta se tendencija pojačala tokom mandata Baraka Obame.

Izgleda da se radi o nedavnoj odluci, jer, kako podseća "Vašington post", Sjedinjene Države su već potrošile oko 100 milijardi dolara za lansiranje i troškove funkcionisanja orbitalne stanice.
Izvor: Hina / Foto: NASA
 
13.02.2018 13:05

 

Pročitajte još i ...

ALEKSANDAR VUČIĆ: Najkasnije u aprilu o predlogu za rešenje Kosova ALEKSANDAR VUČIĆ: Najkasnije u aprilu o predlogu za rešenje Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će krajem marta, najkasnije početkom aprila govoriti o predlogu o "rešenju Kosova"."Izaći ću, jer nisam bio kukavica, imaću hrabrosti da kažem šta je ...

SAZNAJEMO: Pronađeno spaljeno vozilo u spomen parku u Nišu SAZNAJEMO: Pronađeno spaljeno vozilo u spomen parku u Nišu

U niškom spomen parku "Bubanj" jutros je pronađeno spaljeno vozilo "Tojota Korola".U "Policijskoj upravi" u Nišu kažu da im je jutros u 8.15 prijavljen pronalazak izgorelog automobila, pišu "Južne vesti".Kako ...

OTKRIVAMO: Umor za volanom ima isti uticaj kao alkohol? OTKRIVAMO: Umor za volanom ima isti uticaj kao alkohol?

Nakon celonoćnog izlaska s prijateljima, čak i najtrezniji vozač može biti pretnja sebi i drugima.Umor može imati poguban uticaj na vožnju, baš kao i alkohol, upozorava "Nemačko veće za sigurnost ...

Loading the player...