RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava spisak programa

SAZNAJEMO: SAD žele da privatizuju Međunarodnu svemirsku stanicu?

Može li "Međunarodna svemirska stanica" (ISS) da postane privatna kompanija kao što želi "Bela kuća", koja je saopštila da ne želi da još dugo finansira skupi program agencije "NASA", piše "Vašington post".

Cilj im je da se svemirska stanica koja se nalazi u niskoj Zemljinoj orbiti privatizuje.

Ovom stanicom upravlja američka svemirska agencija, a razvijena je zajedno s ruskom svemirskom agencijom.

"ISS" služi međunarodnoj posadi, posebno u saradnji sa evropskom, japanskom i kanadskom svemirskom agencijom za razvoj naučnih istraživanja u svemiru.

Odluka o okončanju direktne federalne podrške "ISS" - u do 2025. godine ne znači da će sama stanica biti povučena iz orbite u tom trenutku.

Moguće je da će ona nastavi rad u sklopu nekog budućeg komercijalnog angažmana, piše u internom dokumentu "NASA", prenosi list."NASA" će razvijati svoja međunarodna i komercijalna partnerstva sledećih sedam godina kako bi obezbedila stalnu prisustvo i pristup ljudi u nisku Zemljinu orbitu, nastavlja se u tom dokumentu.

"NASA" je započela "outsourcing" nekih operacija, posebno letova dostave koje su do sada izvršavali "Space X" i "Orbital ATK". Ta se tendencija pojačala tokom mandata Baraka Obame.

Izgleda da se radi o nedavnoj odluci, jer, kako podseća "Vašington post", Sjedinjene Države su već potrošile oko 100 milijardi dolara za lansiranje i troškove funkcionisanja orbitalne stanice.
Izvor: Hina / Foto: NASA
 
13.02.2018 08:05

 

Pročitajte još i ...

MUVAČINA: Grad ruši firmama poslovni prostor da bi TAJKUN gradio stambeni kompleks! MUVAČINA: Grad ruši firmama poslovni prostor da bi TAJKUN gradio stambeni kompleks!

Oko 80 preduzetnika i malih firmi koje već četvrt veka posluju u lokalima kupljenim od "Stankoma", moglo bi da ostane bez poslovnog prostora iako je njihova imovina davno upisana u ...

PLJAČKA: Firma koju je doveo Nenad Popović iznosi pare iz Srbije! PLJAČKA: Firma koju je doveo Nenad Popović iznosi pare iz Srbije!

Ćutanje ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović na tvrdnje da "Yandex.taxi" iznosi novac građana iz Srbije u Holandiju građani i kompanija "CarGo" shvataju kao dodatnu potvrdu, za koje smo ranije izneli dokaze, saopštio je ...

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Srbiju napustilo 10 hiljada lekara! PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Srbiju napustilo 10 hiljada lekara!

Prema statističkim podacima oko 10.000 lekara otišlo je na rad u inostranstvo iz Srbije u proteklih 20 godina."Lekarska komora Srbije" oko 800 lekara godišnje izda sertifikat dobre prakse, koji je ...

Loading the player...