RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava spisak programa

SEĆATE SE ZIHERNADLE? Ivana i njen trener IZ INATA stigli do zlata!

Nije tako davno bio taj 10. avgust 2017. godine. Svetsko prvenstvo u Londonu, atletske zvezde pod otvorenim nebom i borba za medalje u skoku u dalj.

Ivana Španović se vinula najdalje, ali... broj sa njenih leđa se otkačio zbog zihernadle, trag u pesku je bio takav kakav je bio i - ostala je neverica.

Tačno 207 dana nije bilo mesta za čuđenje. Samo za radost: na dvoranskom šampionatu planete u Londonu, Ivana je osvojila ne samo medalju, već najsjajniju. Iz inata, moglo bi da se kaže.


Tog desetog avgusta naša najbolja atletičarka je u poslednjoj, šestoj seriji, ostvarila skok koji je evidentno bio preko sedam metara, ali joj je otkačena etiketa sa takmičarskim brojem dotakla iza nje pesak, pa je izmereno da je taj trag razlog za rezultat od 6,91 metra.

"Atletski savez Srbije" je uložio žalbu na ovakvo merenje, glavni sudija je ostao pri stavu da je merenje urađeno u skladu sa pravilima, a to je onda potvrdila komisija, odbivši žalbu.


I, Ivana je ostala bez medalje u Londonu - one su pripale Amerikanki Britni Ris (7,02), Ruskinji Dariji Klišini (7,00) i još jednoj atletičarki iz SAD, Tijani Bartoleti (6,97).

Mnogi naši sunarodnici su bili prilično besni na ovakvu odluku odgovornih za zbivanja u svetskoj atletici, ali je trener Španovićeve, Goran Obradović, istakao tada nešto važno, što je i smirilo strasti:

"Nije teorija zavere, i to jasno želim da kažem. Sve je jasno, broj se po pravilima računa kao deo tela i to je to. Nažalost, on je ostavio neki trag, da kažem neku distorziju u pesku.Kao što oni nisu mogli da dokažu jasan trag, mi nismo mogli da dokažemo ni da ga nema, i... oni su doneli takvu odluku.

Uopšte ne želim da se bavim time da li bi isto odlučili da je u pitanju neka Amerikanka. Ponavljam, nema mesta pričama o teoriji zavere", rekao je Obradović.A kada su se strasti smirile, čak i Ivanine, koja je sa pravom bila ljuta, poručujući na društvenim mrežama "1. Nepravda. 2. Iz Srbije (sam), Znam da je zlato moje. Kad-tad", njen trener je dan kasnije najavio upravo ono čemu smo bili svedoci u Birmingemu. Dan posle pomenutog londonskog finala, rekao je baš ovo:

"Malo su nam sad hladnije glave, trezvenije gledamo. Moramo da zatvorimo ovaj list knjige, čekaju nas nova takmičenja i finala. Nismo onaj sporni detalj samo mi videli, već cela svetska javnost.

Nastao je globalan problem na Svetskom prvenstvu, jer je neverovatno da jedan papirić odluči o tituli svetskog prvaka. Najviše nas je bolelo to što je komisija zasedala i donela odluku na osnovu video snimka, a ne video zapisa i video merenja samog skoka. To je novost u sportu.

To je nešto slično kao hok-aj u tenisu. Nisu uzeli oba relevantna dokaza. Naš ponos uvek donosi nešto bolje i više. Sigurno da ćemo se boriti još jače, nešto malo i zbog inata, ali su nas naterali na to. Sledi Svetsko dvoransko prvenstvo u Birmingemu, u martu 2018...".

I, taj ponos jeste doneo i nešto bolje i nešto više.

"Takmičenje je gotovo, ali moja rešenost da budem najbolja na svetu je samo jača", poručila je Ivana po povratku iz Londona u Srbiju, a onda prionula na još veći rad na svom talentu.

Formu je dizala, veru u uspeh učvršćivala, a svakodnevnim treninzima pokazivala ne svetu, već sebi - da ima pravo da se nada najvećem sportskom uspehu. Bez nade, ionako, malo šta uspeva.

Na red je došao Birmingem, 207 dana posle "londonske nepravde". Tih 207 dana bio je jedan veliki zalet, a onda skok - pravo u istoriju.

Nešto malo iz inata, što reče Obradović onog avgustovskog dana. Ali... Nije taj naslov najtačniji.

Najtačnija je, zapravo, tvrdnja da je recept za ovaj istorijski uspeh ne u inatu već u klesanju sebe na način kojim se jedino i postaje svetski šampion - odricanjima, napornim radom daleko od očiju javnosti i to radom pod stručnim vođenjem.

Bodrenje čitave nacije samo je dodatni vetar u krila. A ova krila su odletela pravo na najviše postolje, baš na šampionatu planete.

Dvoranskom, da. Ono na otvorenom počinje 28. septembra 2019. u Kataru. I, na tu temu je prošlog avgusta u Londonu govorio Goran Obradović:

"Nije kasno za Ivanu. Daleko od toga. Za dve godine, 2019, imaće 29, i svakako da će i tada napasti zlato".

Pa, neka pripreme za taj let - počnu. Ne iz inata, nego iz radosti.
Izvor: Darko Nikolić - Blic.rs / Foto: Tanjug.rs, AP, Luka Banda - PROMO, A. Dimitrijevic - RAS Srbija
 
05.03.2018 08:19

 

Pročitajte još i ...

Lončarovo ministarstvo dalo MILIONE TEK OSNOVANIM organizacijama?! Lončarovo ministarstvo dalo MILIONE TEK OSNOVANIM organizacijama?!

Tek osnovanim nevladinim organizacijama je ukupno dodeljeno nešto više od milion i po dinara budžetskih sredstava, odnosno trećina ukupnog novca, a kada se saberu i organizacije nastale neposredno pred prošlogodišnji ...

Saša Janković se povlači iz političkog života i s mesta predsednika (PSG) Saša Janković se povlači iz političkog života i s mesta predsednika (PSG)

Lider "Pokreta slobodnih građana" Saša Janković objavio je na svom "Tviter" nalogu da se povlači iz aktivnog političkog života.Kako je naveo, povlači se sa mesta predsednika "Pokreta slobodnih građana" i ...

(FOTO): Da li je ovo (TOP 10) NAJBAHATIJIH funkcionera u Srbiji?! (FOTO): Da li je ovo (TOP 10) NAJBAHATIJIH funkcionera u Srbiji?!

Basnoslovne plate, zapošljavanje bračnih partnera, rođaka i prijatelja, pronevere novca, seksualno uznemiravanje, maltretiranje zaposlenih …Sve su to radili, a rade i dalje, pojedinci među kojima su i političari, ali i direktori ...

Loading the player...