RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava spisak programa

SKANDALČINA! Vlada VEĆ 3 GODINE ne polaže račune o tome kako troši NAŠ NOVAC

Dokument na osnovu kojeg bi se tačno znalo koliko je i na šta svako ministarstvo u prethodnoj godini trošilo novac svih građana nedostupan je javnosti, već tri godine, zato što Vlada Srbije uporno ignoriše zakonsku obavezu da završni račun o budžetu usvoji.

Na ovaj način, ukinut je još jedan mehanizam kontrole trošenja novca iz državne kase, a građanima poručeno da nemaju pravo na informaciju o tome na koji način je vlast, u njihovo ime, raspolagala njihovim novcem.


Dok u parlamentu trenutno traje rasprava o jednom od najvažnijih zakona jedne države "Predlogu zakona o budžetu za sledeću godinu", odgovora na pitanje kako se budžetom raspolagalo prethodne godine nema.

A nema ga jer, iako je po zakonu i Ustavu dužna, Vlada predlog završnog računa budžetom već tri godine nije usvojila i dostavila Skupštini Srbije.

Ovo znači da zakon ne krši samo Skupština koja zakonu o završnom računu nije usvojila od 2002. već ga već tri godine krši i Vlada Srbije.

Naime, čak iako se o završnom računu nije izjašnjavala skupština, on je nakon što ga usvoji vlada postajao javni dokument u koji svi imaju mogu da imaju uvid.

Na ovu činjenicu podsetio je nedavno i predsednik "Fiskalnog saveta Srbije" Pavle Petrović.

Kako je naveo, zakonska obaveza usvajanja "Zakona o završnom računu" nije se poštovala od 2002. godine, ali je taj dokument bar bio dostavljan Skupštini Srbije sve do 2014. godine.

„Na taj način je taj dokument bio javan, odnosno dostupan javnosti.

Od 2015. se prekinulo sa tom praksom, i od tada ne znamo kako je svako Ministarstvo pojedinačno potrošilo novac“, rekao je Petrović.

Osim toga, kako je dodao, javni uvid u dokument o izvršenju budžeta je još važniji imajući u vidu da se od 2016. godine fond za tekuće budžetske rezerve povećao čak četiri puta.

Reč je o sredstvima koja Vlada može da raspoređuje mimo usvojenog budžeta.

„To će i u 2019. biti oko 50 milijardi dinara i taj novac će se iz tekućih budžetskih rezervi raspoređivati bez rebalansa budžeta.

Od kada nema rebalansa, a novac se dodeljuje iz budžetskih rezervi, mi ne znamo koliko je ko stvarno potrošio.

Time je dodatno umanjenja transparentnost trošenja budžetskih sredstava“, upozorio je predsednik "Fiskalnog saveta Srbije".

Da Vlada 2015. i 2016. poslanicima nije dostavljala završni račun budžeta, što praktično znači da ga nije ni usvajala, potvrdili su i šefovi poslaničkih grupa "Srpske napredne stranke" i "Demokratske stranke" za "Insajder" sredinom ove godine.

Šef "SNS"-a Aleksandar Martinović rekao je da je ubeđen da će se završni račun za 2017. godinu pronaći pred poslanicima, a na pitanje zašto on, kao šef najbrojnije poslaničke grupe nije zatražio da se na dnevni red stavi završni račun budžeta Republike Srbije rekao „A šta ste Vi, BIA, OZNA, UDBA?“.

Već je kraj 2018, a završni račun za prethodnu godinu, uprkos uveravanju Martinovića, nije se našao ni pred poslanicima, ministrima, pa ni građanima.

Kako je ovo moguće i šta će učiniti da vlast javnosti predoči kako je koristila budžetski novac jedno je od pitanja na koje, od Martinovića, nismo dobili odgovor jer se nije javljao na pozive novinara redakcije "Insajder".


Ostatak pročitajte klikom - OVDE

 
06.12.2018 07:56

 

Pročitajte još i ...

Galaxy Tab S5e Galaxy Tab S5e

Kompanija "Samsung" predstavila je "Galaxy Tab S5e" - tanji, lakši i promišljeno dizajniran tablet sa brojnim pametnim funkcijama.Sa ekranom od 10,5 inča i velikim kapacitetom baterije, "Galaxy Tab S5e" pažljivo je ...

SVI SU ISTI! Novi savetnik premijerke bivši portparol LDP SVI SU ISTI! Novi savetnik premijerke bivši portparol LDP

Nekadašnji portparol i predsednik beogradskog odbora "Liberalno-demokratske partije" Mladen Bašić od ponedeljka, 18. februara, novi je savetnik za medije premijerke Ane Brnabić, potvrđeno je "Danas"-u u njenom kabinetu.On je došao na ...

ANDREJ JOVANOVIĆ: Jednu firmu prodao PEPSIJU, drugu KOKA KOLI ANDREJ JOVANOVIĆ: Jednu firmu prodao PEPSIJU, drugu KOKA KOLI

Kompanija "Koka-Kola" odlučila je da za 260 miliona evra kupi "Bambi" od investicionog fonda "Mid Europa partners" i kompanije "Moji brendovi", nepune četiri godine od kada su oni od "Salforda" ...

Loading the player...