RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava spisak programa

SLAŽE ČIM ZINE! Kada do Vučićeve prosečne plate od 500 evra?

San o prosečnoj plati od 500 evra u Srbiji nikako da se ostvari.

A najavljivana je više puta u poslednje dve godine.


Nekada premijer, sada predsednik Srbije, nekoliko puta do sada pomerao je rok do kojeg bi prosek trebalo da bude 500 evra.

Poslednji je kraj 2018. godine, ali ekonomski stručnjaci uvereni su da je i on opet nerealan.

S najavama većih plata, Aleksandar Vučić počeo je još kao premijer.

Prvo obećanje o magičnoj granici od 500 evra dao je 2016. godine.

Tada je rekao da će to biti prosečna plata već 2017. 

Kada se u tu godinu ušlo rok je pomeren za njen kraj. 

Sada izlazi sa novim lažnim obećanjem.

"Imaćemo povećanje plata pre kraja godine. Te plate će se približavati onome što sam rekao da je cilj, a to je blizu 500 evra", rekao je predsednik Vučić 1. juna 2018.

Prema računici predsednika, prosečna plata u Srbiji trenutno iznosi između 420 i 425 evra.

A šta kažu građani?

"70.000 prosečna - da bi se normalno opstalo", kaže jedna građanka.

"Pa oko 50.000, to je normalno", smatra jedan građanin. Slično misli još jedna građanka: "Da to bude ili 50 ili nešto preko, jer je teško sa prosečnom platom od 30.000 kolika i jeste da se živi".

Ima i onih kojima je računica veća, pa kažu: "Minimum 1.000 evra".

Najave predsednika da će plate biti povećane, predstavljaju poigravanje sa građanima, ocenjuje ekonomski novinar Mijat Lakićević.

"Proći će i 2018, nećemo biti ni blizu toga, jer da se povećaju plate za 20 odsto - to prosto nema šansi.

Predsednik je vešt lažov, dobar manipulator i on već neko vreme koristi zapravo taj cilj, stalno obećava 500 evra, obećavajući bolji život ...

To što se taj bolji život ne dešava, to je sad drugo pitanje", kaže Lakićević.

Srpske plate ne bi trebalo računati u evrima, dodaje Lakićević, jer je, kako kaže, za građane važnija inflacija i koliko rastu cene. Takođe, navodi da nerealnu sliku daje i pad vrednosti evra u odnosu na dinar.

"Tako da ta politika koja se trenutno vodi devizna, zapravo je za privredu loša, a građanima daje lažni utisak da su im plate veće nego što zaista jesu", dodaje Lakićević.

Predsednik svoju projekciju gradi i na najavljenom ukidanju "Zakona o privremenom smanjenju penzija i plata u javnom sektoru" do kraja godine, kao i njihovom povećanju.

Iz "Fiskalnog saveta" poručuju da nije vreme za osetna povećanja:

"Svako povećanje plata iznad pet ili šest odsto u 2019. vodilo bi ka neodrživom rastu učešća državnih rashoda za zarade u "BDP"-u, i neopravdanom, mnogo bržem rastu plata u javnom nego u privatnom sektoru".

Vlada Srbije bi u ovoj godini, kako kažu u "Fiskalnom savetu", trebalo da definiše konkretne mere i rokove za dostizanje uređenog sistema zarada i zaposlenosti u državnom sektoru.
Izvor: TV N1, RadioKosava.rs / Foto: TV N1 - Screenshot
 
04.06.2018 05:34

 

Pročitajte još i ...

BANANA DRŽAVA: Država novim zakonom ŠTITI MONOPOL TAKSISTA BANANA DRŽAVA: Država novim zakonom ŠTITI MONOPOL TAKSISTA

Direktor beogradske kompanije "CarGo", Vuk Guberinić izjavio je da izmene "Zakona Srbije o prevozu putnika u drumskom saobraćaju" ozbiljno ugrožavaju rad aplikacije "CarGo", i da su takve da će cenu ...

80 ELEKTRIČNIH AUTOBUSA: Nastavak katastrofalnih odluka SNS-a! 80 ELEKTRIČNIH AUTOBUSA: Nastavak katastrofalnih odluka SNS-a!

Zamenik šefa odborničke grupe "Savez za Srbiju" (SzS) Nikola Jovanović izjavio je danas da se odbornička grupa "SzS" u "Skupštini Beograda" protivi, kako je rekao, besmislenoj kupovini 80 električnih autobusa, ...

AKTUELNO: Direktor jedne od najvećih bolnica u zemlji pod istragom zbog smrti deteta?! AKTUELNO: Direktor jedne od najvećih bolnica u zemlji pod istragom zbog smrti deteta?!

Po dolasku veselog doktora Zokija Radojičića na čelo Beograda (zvanično, na mesto gradonačenika, nezvanično u ćošak kancelarije Gorana Vesića, gde trenutno glumi fikus), došlo je, očekivano i do promene na ...

Loading the player...