RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava spisak programa

SLAŽE ČIM ZINE! Vučić se kobajagi ŽIV POJEDE, ali AKCIZE ne spušta

Francuska vlada juče je nakon dvonedeljnih protesta građana odustala od povećanja poreza na gorivo, a neće podizati namete ni na gas ni na struju tokom zime.

Posebno je zanimljiva izjava francuskog premijera da „nijedna taksa ne zaslužuje da dovede u opasnost jedinstvo nacije“ i „da je trebalo biti gluv i ne čuti bes“ Francuza.


I u Srbiji su građani letos protestovali zbog visokih cena goriva, ali su izjave vodećih ljudi francuske i srpske države onoliko različite koliko su različiti i ishodi tamošnjih i ovdašnjih protesta.

U junu je, govoreći o neredima, tokom blokada saobraćajnica širom Srbije, predsednik Aleksandar Vučić poručio: „živ se jedem što sam, kao i obično, rekao pustite ih da rade šta hoće i što sam tako nešto javno rekao“, te da će probati da „nešto učinimo po pitanju cene dizela, jer je to važno zbog poljoprivrednika i prevoznika“ kao što smo navikli SVE JE BILA LAŽ.

Ne po prvi put ovo obećanje nije ispunjeno pa ni gorivo za poljoprivrednike i prevoznike nije pojeftinilo, bar ne zbog smanjenja akciza koje su u Srbiji uz druge namete na dizel među najskupljima u regionu.

Ništa po tom pitanju se nije desilo od juna do sada, a sva je prilika da neće ni u sledećoj godini s obzirom da predlog budžeta za 2019. ne predviđa promenu akcizne politike.

To znači da NEĆE biti promena akciza osim redovnog usklađivanja sa inflacijom u 2018, što znači povećanje za oko 2,2 odsto.

Tako će akciza na evrodizel koja sada iznosi 56,50 dinara po litru biti povećana na 57,74 dinara, a akciza na benzin sa 54,94 dinara na 56,15 dinara po litru uz pripadajući "PDV".

Akcize su u republičkom budžetu najizdašniji poreski prihod posle poreza na dodatu vrednost.

U budžetu za 2019. godinu projektovano je da će se u državnu kasu sliti 291,4 milijarde dinara, što je skoro četvrtina (23,4 odsto) prihoda državnog proračuna. 

Svakako najvažniji izvor akciznih prihoda su naftni derivati od kojih će, prema oceni "Fiskalnog saveta" državi na ime akciza (ovde se ne računaju prihodi i od "PDV"-a i drugih nameta na gorivo) ove godine biti 152 milijarde dinara, mada je budžetom za ovu godinu plan bio da se naplati 153,2 milijarde dinara.

Možda je iznenađujuće da se u 2019. godini planira povećanje prihoda od akcize na naftne derivate od svega 1,8 odsto u odnosu na plan iz 2018. ili četiri odsto u odnosu na ostvarenje iz ove godine, mada će recimo rast nominalnog bruto domaćeg proizvoda iznositi oko sedam odsto.


Ostatak pročitajte klikom - OVDE

 
06.12.2018 07:49

 

Pročitajte još i ...

SAZNAJEMO: Radnici „IKARBUSA“ u štrajku, nisu primili plate od septembra! SAZNAJEMO: Radnici „IKARBUSA“ u štrajku, nisu primili plate od septembra!

Zaposleni u "Ikarbus"-u održali su danas štrajk upozorenja nezadovoljni kašnjenjem zarada i funkcionisanjem fabrike.Štrajk upozorenja organizuje Sindikalna organizacija "Ikarbus", reprezentativan i jedini sindikat u fabrici, okuplja 258 zaposlenih kojima još nije ...

O IZBORIMA U LUČANIMA: Većina listi Aleksandar Vučić uz brojne nepravilnosti O IZBORIMA U LUČANIMA: Većina listi Aleksandar Vučić uz brojne nepravilnosti

Kvalitet izbornog procesa u Lučanima je bio veoma loš, dok atmosfera izbornog dana nije bila u skladu sa standardima za slobodne i fer izbore jer su zabeleženi pritisci na birače, ...

(VIDEO) LUČANI: Naprednjaci PRIZNALI izbornu krađu! (VIDEO) LUČANI: Naprednjaci PRIZNALI izbornu krađu!

Kao što verovatno znate, juče su se održali privatni lokalni izbori u Lučanima, Doljevcu, Kladovu i Kuli.Zašto privatni, pa zato što je u svim mestima kandidat Aleksandar Vučić, zato što izbori prosto ...

Loading the player...