RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Hotel Boka London

SLAŽE ČIM ZINE! Vučić se kobajagi ŽIV POJEDE, ali AKCIZE ne spušta

Francuska vlada juče je nakon dvonedeljnih protesta građana odustala od povećanja poreza na gorivo, a neće podizati namete ni na gas ni na struju tokom zime.

Posebno je zanimljiva izjava francuskog premijera da „nijedna taksa ne zaslužuje da dovede u opasnost jedinstvo nacije“ i „da je trebalo biti gluv i ne čuti bes“ Francuza.


I u Srbiji su građani letos protestovali zbog visokih cena goriva, ali su izjave vodećih ljudi francuske i srpske države onoliko različite koliko su različiti i ishodi tamošnjih i ovdašnjih protesta.

U junu je, govoreći o neredima, tokom blokada saobraćajnica širom Srbije, predsednik Aleksandar Vučić poručio: „živ se jedem što sam, kao i obično, rekao pustite ih da rade šta hoće i što sam tako nešto javno rekao“, te da će probati da „nešto učinimo po pitanju cene dizela, jer je to važno zbog poljoprivrednika i prevoznika“ kao što smo navikli SVE JE BILA LAŽ.

Ne po prvi put ovo obećanje nije ispunjeno pa ni gorivo za poljoprivrednike i prevoznike nije pojeftinilo, bar ne zbog smanjenja akciza koje su u Srbiji uz druge namete na dizel među najskupljima u regionu.

Ništa po tom pitanju se nije desilo od juna do sada, a sva je prilika da neće ni u sledećoj godini s obzirom da predlog budžeta za 2019. ne predviđa promenu akcizne politike.

To znači da NEĆE biti promena akciza osim redovnog usklađivanja sa inflacijom u 2018, što znači povećanje za oko 2,2 odsto.

Tako će akciza na evrodizel koja sada iznosi 56,50 dinara po litru biti povećana na 57,74 dinara, a akciza na benzin sa 54,94 dinara na 56,15 dinara po litru uz pripadajući "PDV".

Akcize su u republičkom budžetu najizdašniji poreski prihod posle poreza na dodatu vrednost.

U budžetu za 2019. godinu projektovano je da će se u državnu kasu sliti 291,4 milijarde dinara, što je skoro četvrtina (23,4 odsto) prihoda državnog proračuna. 

Svakako najvažniji izvor akciznih prihoda su naftni derivati od kojih će, prema oceni "Fiskalnog saveta" državi na ime akciza (ovde se ne računaju prihodi i od "PDV"-a i drugih nameta na gorivo) ove godine biti 152 milijarde dinara, mada je budžetom za ovu godinu plan bio da se naplati 153,2 milijarde dinara.

Možda je iznenađujuće da se u 2019. godini planira povećanje prihoda od akcize na naftne derivate od svega 1,8 odsto u odnosu na plan iz 2018. ili četiri odsto u odnosu na ostvarenje iz ove godine, mada će recimo rast nominalnog bruto domaćeg proizvoda iznositi oko sedam odsto.


Ostatak pročitajte klikom - OVDE

 
06.12.2018 07:49

 

Pročitajte još i ...

Sobe bez prozora: Rešenje za nedostatak prirodnog svetla Sobe bez prozora: Rešenje za nedostatak prirodnog svetla

Kompanija SolarTube International razvila je takozvane „solarne tube“ koje sakupljaju sunčevu svetlost, te na taj način omogućavaju i osvetljavanje onih prostorija koje nemaju prozore i u mračne unutrašnje prostore donose ...

Srpski programeri među najboljima na svetu! Srpski programeri među najboljima na svetu!

Startap ekosistem Beograd-Novi Sad našao se po prvi put među izdvojena 54 takva sistema na planeti po oceni američke organizacije Startup Genome koja je ove godine analizirala preko 150 gradova ...

Ne koristite najnoviji Photoshop? Možda će vas Adobe tužiti zbog toga Ne koristite najnoviji Photoshop? Možda će vas Adobe tužiti zbog toga

Sve češće dolazimo u situaciju da nam proizvođači softvera i hardvera tvrde da mi u stvari nismo vlasnici onoga što smo pošteno platili.Najnoviji takav primer stiže nam iz Adobe-a, koji ...

Loading the player...