RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Radio Kosava spisak programa

(SNS) ZATIRE SRPSKU KLUTURU: U Kragujevcu 6 vrednih objekata UNIŠTENO ili u lošem stanju!

Nakon dugogodišnjeg propadanja, prekjuče je, u centru Kragujevca, u Karađorđevoj ulici, srušena kuća u kojoj je, u prvoj polovini 60-ih godina 19. veka, živeo Đura Jakšić, najznačajniji pesnik srpskog romantizma i znameniti slikar.


Kuća Đure Jakšića koja se duže od dve decenije urušavala i vremenom postala ruglo u najužem kragujevačkom gradskom jezgru, prekjuče je, prema ranijoj odluci lokalnih vlasti, srušena bagerima.

"Zavod za zaštitu spomenika kulture" u Kragujevcu svojevremeno je predlagao da se kuća u kojoj je Đure Jakšića živeo, proglasi za spomenik kulture, ali je "Republički zavod" tu inicijativu odbio uz obrazloženje da taj objekat „nema potrebnu umetničku niti istorijsku vrednost“.

Na mestu srušene kuće Đure Jakšića trebalo bi da bude izgrađen novi objekat, po uzoru na šumadijske kuće XIX veka, u čijem bi jednom delu bila sačuvana uspomena na život i delo Đure Jakšića, u vreme dok je službovao u Kragujevcu.

U gradskom budžetu je, navodno, za to namenjeno oko 15 miliona dinara.

Poslednje godine (1865. i 1866.) svog službovanja u Kragujevcu, Đura Jakšić je, kao učitelj, proveo na mestu Lipar, na razmeđu šumadijskih sela Gornja i Donja Sabanta, na kojem je i napisao dve najlepše pesme srpskog romantizma – „Na Liparu“ i „U ponoć“.

Na tom mestu je danas manastir „Sveti Đorđe“, iz čije porte je, odlukom crkvenih vlasti i uz prećutnu saglasnost tadašnje gradske vrhuške, pre desetak godina uklonjena bista Djure Jakšića, koja je tu, prethodno, stajala decenijama unazad.

U isto vreme, opet uz sadejstvo crkvenih i gradske vlasti, ugašena je i kulturno-prosvetna manifestacija „Liparski dani“, kojom su evocirane uspomene na Đuru Jakšića i njegovo stvaralaštvo.

Od prekjuče, u Šumadiji i Kragujevcu, osim jedne kragujevačke osnovne škole koja nosi njegovo ime, i kojoj, zbog sve manjeg broja učenika, takođe preti gašenje, nema više nijednog objekta koji svedoči da je jedan od najznamenitijih srpskih umetnika živeo i stvarao ovde.


Ali, rušenje kuće (na slici iznad) u kojoj je živeo Đura Jakšić nije jedini primer apsolutne nebrige lokalnih i državnih vlasti prema kulturno-istorijskom nasleđu u šumadijskoj i prvoj srpskoj prestonici.

U Kragujevcu, naime, zastrašujućom brzinom propada i nestaje "Knežev arsenal", industrijsko i kulturno istorijsko nasleđe od neprocenjivog nacionalnog značaja.

"Knežev arsenal" je centralni prostor nekadašnje Topolivnice (potonjeg Vojnotehničkog zavoda), najstarijeg i do 1941., najznačajnijeg industrijskog kompleksa na Balkanu i znatno šire, sa brojnim objektima građenim u stilu industrijske gradnje Zapadne Evrope, s kraja 19. i početka 20. veka.

U Kragujevcu, odnosno "Kneževom arsenalu" tako se i bukvalno urušava zgrada upravnika "Vojnotehničkog zavoda", građena u belgijskom stilu.

Propada i Palata „kod sata“, odnosno Stara upravna zgara VTZ-a, građena u istom stilu.

Urušava se i razvlači pogon VTZ-a „Čaurnica“, u kojem je 1884., u prisustvu kralja Milana Obrenovića i kraljice Natalije, zasijala prva sijalica u Srbiji.

U neveselom je stanju i Muzej „Stara livnica“ (na slici ispod), jedinstvena muzejska ustanova u Evropi čiji eksponati svedoče o početku i razvoju srpske industrije …U Kragujevcu propada još mnogo objekata koji predstavlja nacionalno kulturno-istorijsko blago, i o kojem ama baš niko godinama, pa i decenijama unazad ne vodi računa.

Kad je ono pre dva meseca, preciznije 6. maja, na Đurđevdan, obeležavano 200 godina od proglašenje Kragujevca za prvu prestonicu moderne Srbije, čime je označen i početak definitivnog oslobađanja Srbije od vekovne tuske vladavine, predsednik Aleksandar Vučić je toga dana otputovao u Istanbul, u posetu predsedniku Turske Erdoganu.

U Kragujevac nije posao ni izaslanika. Toliko o odnosu države prema kulturno-istorijskom nasleđu od neprocenjivog nacionalnog značaja.
Izvor: Danas.rs / Foto: Facebook.com, Printscreen, Danas.rs
 
10.07.2018 07:14

 

Pročitajte još i ...

MUVAČINA: Grad ruši firmama poslovni prostor da bi TAJKUN gradio stambeni kompleks! MUVAČINA: Grad ruši firmama poslovni prostor da bi TAJKUN gradio stambeni kompleks!

Oko 80 preduzetnika i malih firmi koje već četvrt veka posluju u lokalima kupljenim od "Stankoma", moglo bi da ostane bez poslovnog prostora iako je njihova imovina davno upisana u ...

PLJAČKA: Firma koju je doveo Nenad Popović iznosi pare iz Srbije! PLJAČKA: Firma koju je doveo Nenad Popović iznosi pare iz Srbije!

Ćutanje ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović na tvrdnje da "Yandex.taxi" iznosi novac građana iz Srbije u Holandiju građani i kompanija "CarGo" shvataju kao dodatnu potvrdu, za koje smo ranije izneli dokaze, saopštio je ...

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Srbiju napustilo 10 hiljada lekara! PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Srbiju napustilo 10 hiljada lekara!

Prema statističkim podacima oko 10.000 lekara otišlo je na rad u inostranstvo iz Srbije u proteklih 20 godina."Lekarska komora Srbije" oko 800 lekara godišnje izda sertifikat dobre prakse, koji je ...

Loading the player...